reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne kwietniówek

PYSZNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
ok. 1/2 kg śliwek
10 dag masła
3 jajka
15 dag cukru
2-3 łyżki gestej śmietany
5 dag migdałów
cukier waniliowy
30 dag mąki
mąke, masło, połowe cukru, połowe cukru waniliowego posiekać
dodać śmietane, i żółtka
zagnieść i odłożyc do lodówki na pół godziny
unyte śliwki przekroić
obrac migdały ze skórki (najlepiej sparzyć najpierw)
ubić piane z białek, reszy cukru i cukru waniliowego
rozwałkowane ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem bache i posypaną bułką tartą
na ciescie wyłożyc połówki śliwek jedna obok drugiej przekrojoną częścią do góry
wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
10-20 minut przed koncem pieczenia wyjąć i w otwory po pestkach włożyc migdały, całość przykryc pianą z białek
dopiec

pychotaaaaaaaaaaa
 
Ostatnia edycja:
reklama
Patewka jutro stanę do dzieła!!!!! Bo umre takiego mi smaka zrobiłaś....tylko sobie popatrzę bo tam jajka,ale reszta domowników zje z apetytem:tak::tak::tak:
 
Dzisiaj na targu, udalo mi sie pierwszy raz trafic na kwiaty cukinii. Jadłam takie we Wloszech i wtedy bardzo mi smakowaly - jak wyjdą (chce zrobic w ciescie) to wstawie dla was przepis :-)
 
torcik z czarnolasu - w przekroju będzie lepiej się prezentował :-p
DSC00298.jpg DSC00297.jpg
 
Tort Czarnolas

Biszkopt ciemny:
8 jaj (ja dałam 6 :sorry2:)
15 dag mąki (niepełna szklanka)
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać (ja wszystko miksuję, tylko na wolniejszych obrotach)
6. Tortownicę o średnicy 26 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa:
1 słoik kompotu z wiśni (900ml.)
300ml. ponczu wiśniowego ( 200ml. kompotu z wiśni i 100ml. wódki)(może być sok wiśniowy+woda+wódka)
1 litr smietany kremówki 30 %
1 opak. cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej żeby łatwo było go pokroić
Wierzch biszkoptu ściąć równo nożem (cienką warstwę) i pokruszyć
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
Śmietanę ubić na sztywno
dodać cukier waniliowy ostudzoną żelatynę
Wiśnie odsączyć
część odłożyć do dekoracji
z kompotu i wódki zrobić poncz
Biszkopt przeciąć na 3 krążki
każdy krążek skropić ponczem (po 100ml każdy placek), przekładać śmietaną i wiśniami
boki i górę wyrównać śmietaną
boki tortu obsypać pokruszonym biszkoptem
Górę udekorować rozetkami ze śmietany
na każdej położyć wiśnię (ja kupiłam kandyzowane wiśnie)
środek posypać startą czekoladą
Schłodzić w lodówce
 
Szwedka dzieki za przepis!!Ja jadlam to ciasto!!Tak mi sie wydaje jak przepis przeczytalam i bylo wspaniale!!!Muszemojej mamusce podeslac niech zrobi...bo ona jest kolekcjnerka dobrych ciast!!
 
reklama
pyszne i mało pracochłonne:))

capuccino


  • 3 lub 4 serki waniliowe homogenizowane (200 g)
  • 2 szklanki mleka
    w proszku
  • 1 masło roślinne
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru ( ja daje tylko 1 łyżkę, bo ciasto i tak słodkie:)):-p


  • 2 paczki biszkoptów okrągłych
  • duża szklanka kawy (zwykłej, nie cappuccino)do nasączania biszkoptów
  • 1/2 czekolady gorzkiej

Masło utrzeć mikserem z cukrem, potem dodawać po łyżeczce serka, nadal ucierając.
Dodać mleko w proszku i na końcu (rozpuszczoną w małej ilości wody – 1/4 szklanki) żelatynę. Biszkopty delikatnie nasączyć w kawie i wyłożyć nimi blachę, nałożyć połowę masy. Na to ponownie nasączone w kawie biszkopty i drugą połowę masy. Posypać czekoladą (gorzką) lub wiórkami kokosowymi - wstawić do lodówki.:-p

Smacznego:blink::blink:
 
Do góry