reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne kwietniówek

adusiu - mam ci małą podpowiedź: jak pieczesz ciasto (najczęściej biszkopt) w tortownicy, to nie smaruj boków, tylko dół (ja kładę na spód papier do pieczenia), wtedy będzie fany - równy.
Udanych wypieków!!!
oooooo! nie wiedziałam
szwedka mam pytanie - tylko błagam nie śmiej się;-) - jak tę masę serową ucierasz?? taką drewnianą kulką w misce???
bo baaaaaardzo chcę ten Twój sernik zrobić, zwłaszcza, że adusi wyszedł!

reklama
oooooo! nie wiedziałam
szwedka mam pytanie - tylko błagam nie śmiej się;-) - jak tę masę serową ucierasz?? taką drewnianą kulką w misce???
bo baaaaaardzo chcę ten Twój sernik zrobić, zwłaszcza, że adusi wyszedł!
Ja ten sernik robiłam już kiedyś...i zaginął mi w akcji przepis ale dla mnie fenomenalne jest połączenie czekoladowego,malo słodkiego ciasta z serem....tylko muszę wybadac piekarnik jak długo piec ciasto i w którm miejscu....bo mam gazowy i tak super dokładnie nie da się temperatury ustawić......

Ja ten sernik robiłam już kiedyś...i zaginął mi w akcji przepis ale dla mnie fenomenalne jest połączenie czekoladowego,malo słodkiego ciasta z serem...

Adusia jesli uwielbiasz takie połaczenie - to upiecz sernikobrownies. To nietypowe ciasto serowo-czekoladowo-malinowe. Boskie. Przepis na moim blogu : Chatka Patki Na zachętę wstawiam wam dziewczyny fotkę :-)

Koga sernik spokojnie mikserem traktuj. Makutra i drewniana pałka - pamiętam jak u mamy dawniej tak się właśnie ucierało sernik. A ja za Nigellą wszystko mikserkiem ;)

Załączniki

• PICT0012.jpg
    PICT0012.jpg
    29,7 KB · Wyświetleń: 163
Ostatnia edycja:
pojadłąm pyszną pizzą i podaje przepis....naprawdę pyszna, prawie jak w piezzeri:-)

Składniki:
- 1,5 szkl mąki do pizzy Lubella- Perfecia się nazywa ale może być też pszenna pełnoziarnista,
- 3 dkg drożdży,
- 3 łyżeczki oleju,
- 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
- 0,5 łyżki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.

wszystkie skladniki do malaksera ( lub do miski i za malakser robi ręka:)) i mamy ciasto gotowe. uruchamiamy piekarnik-250 stopni, musi byc dobrze nagrzany. okolo 10 minutek ciasto niech posiedzi pod przykryciem. Wyjmujemy ciasto na blache-ja mam taka specjalna do pizzy z dziurami, podsypujemy mąką aby nie przywarło. Cisto smarujemy koncentratem pomidorowym, na to startą mozzarele(wazne zeby ser byl na samym dole pizzy), pieczarki, wedlinkę i co kto chce :))
pieczemy 15-20 minut. pizze posypujemy oregano.Mozemy zrobic do tego sos czosnkowy, lub sos z pomidorów z puszki plus oregano i czosnek. :cool::cool::cool:

załączam zdjątka:))

smacznego
p

Załączniki

• P9243579.jpg
    P9243579.jpg
    46,2 KB · Wyświetleń: 174
  • P9243580.jpg
    P9243580.jpg
    47,7 KB · Wyświetleń: 167
  • P9243581.jpg
    P9243581.jpg
    46,9 KB · Wyświetleń: 163
Ostatnia edycja:
MURZYNEK

Do garnka na małym ogniu włożyć i rozpuścić 1 kostkę margaryny, 0,5 szklanki zimnej wody, 2 szklanki cukru, olejek i 2 łyżki kakao. Mieszać do rozpuszczenia. Odlać pół szklanki do polania kakaowca. Do garnka dodać 2 szklanki maki, proszek do pieczenia (dwie płaskie łyżeczki), 4 żółtka i pianę z 4 białek ubitą. Wymieszać i wlać do formy. Piec około 50 minut, w 160 – 180 stopni C. Po upieczeniu oblać czekoladą ze szklanki.

RAFAELLO

CIASTO:
4 JAJKA
¾ SZKLANKI MĄKI
¾ SZKLANKI CUKRU
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
WYKONANIE:
UBIĆ BIAŁKA, DODAĆ CUKIER I ŻÓŁTKA – UBIĆ POWTÓRNIE, DODAĆ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA. UPIEC BISZKOPT
MASA:
2 SZKLANKI SOKU Z ANANASA ( 2 PUSZKI)
2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
½ SZKLANKI CUKRU
Z POWYŻSZEGO UGOTOWAĆ BYDYŃ, OSTUDZIĆ I UTRZEĆ Z ¾ KOSTKI MARGARYNY. MASĘ WYŁOŻYĆ NA BISZKOPT, DO MASY POWCISKAĆ POKROJONEGO ANANASA.
MASA KOKOSOWA:
½ PACZKI WIÓREK KOKOSOWYCH – USMAŻYĆ NA 2 ŁYŻKACH MASŁA Z ½ SZKLANKI CUKRU. OSTUDZIĆ I WYŁOŻYĆ NA MASĘ Z ANANASAMI.

BISZKOPT + MASA+ ANANASY + PRZYSMAŻONE WIÓRKI

Polecam, łatwy, szybki i pyszny, żeby był odpowiedniej wysokości to ja piekę w tortownicy średnicy 29 cm z "dnem z kominem". Wtedy wychodzi taki fajny "wianuszek". Co jak co ale Twojemu M. może się spodobać :-D
Bluebell a może chcesz przepis na cycki Murzynki??? takowym też dysponuję :)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry