MURZYNEK
Do garnka na małym ogniu włożyć i rozpuścić 1 kostkę margaryny, 0,5 szklanki zimnej wody, 2 szklanki cukru, olejek i 2 łyżki kakao. Mieszać do rozpuszczenia. Odlać pół szklanki do polania kakaowca. Do garnka dodać 2 szklanki maki, proszek do pieczenia (dwie płaskie łyżeczki), 4 żółtka i pianę z 4 białek ubitą. Wymieszać i wlać do formy. Piec około 50 minut, w 160 – 180 stopni C. Po upieczeniu oblać czekoladą ze szklanki.
RAFAELLO
CIASTO:
4 JAJKA
¾ SZKLANKI MĄKI
¾ SZKLANKI CUKRU
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
WYKONANIE:
UBIĆ BIAŁKA, DODAĆ CUKIER I ŻÓŁTKA – UBIĆ POWTÓRNIE, DODAĆ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA. UPIEC BISZKOPT
MASA:
2 SZKLANKI SOKU Z ANANASA ( 2 PUSZKI)
2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
½ SZKLANKI CUKRU
Z POWYŻSZEGO UGOTOWAĆ BYDYŃ, OSTUDZIĆ I UTRZEĆ Z ¾ KOSTKI MARGARYNY. MASĘ WYŁOŻYĆ NA BISZKOPT, DO MASY POWCISKAĆ POKROJONEGO ANANASA.
MASA KOKOSOWA:
½ PACZKI WIÓREK KOKOSOWYCH – USMAŻYĆ NA 2 ŁYŻKACH MASŁA Z ½ SZKLANKI CUKRU. OSTUDZIĆ I WYŁOŻYĆ NA MASĘ Z ANANASAMI.
BISZKOPT + MASA+ ANANASY + PRZYSMAŻONE WIÓRKI