reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne kwietniówek

Cycuszki Murzynki

Składniki na ciasto:
6 białek
0,5 szklanki cukru
1 szklanka maku suchego
1 szklanka wiórek kokosowych
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Upiec

Krem:
- 6 żółtek + 0,5 szklanki cukru utrzeć na puszystą masę
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w ¼ szklance mleka, następnie połączyć to z utartą masą z żółtek.
Zagotować ¾ szklanki mleka i dodać to co wyżej. .Ugotować jak budyń (na małym ogniu wlewać powoli mieszając). Ostudzić

Utrzeć 1 margarynę, dodawać po łyżce ostudzony budyń i ucierać, a na koniec dodać pokrojone banany skropione sokiem z cytryny.

Masę ułożyć na upieczone ciasto.
Na masę położyć okrągłe biszkopty zmoczone w herbacie z cytryną lub alkoholu.

Biszkopty polać masą czekoladową i na każdy położyć rodzynkę

reklama
a propos pizzy - spróbujcie wariacji z rukola i parmezanem - do upiecoznej margerity po wyjęciu z piekarnika dodajcie rukoli i parmezanu (ale nie tartego), trzeba to natychmiast skonsumować, można jeszcze wzbogacić to o szynkę parmeńską czy podobną... mniam

Gosha mozesz napisać ile tych bananów dajesz do masy i w jaki sposób kroisz (w plasterki czyz inaczej?)
Wiesz co... to ciasto robiła moja mam dawno temu, było świetne, ale nie pamietam co i jak, z tego co patrze po necie to w żadnym tego typu nie ma bananów, ale... ja dałabym bananów na oko, pewnie około dwóch i pokroiłabym dość drobno w kosteczkę. Niedawałabym ich duzo ponieważ masa budyniowa jest dość słodka i dla coniektórych może być mdła, coś w stylu karpatkowej.
Przymierzam się do upieczenia go... jak w końcu się zbiorę to opiszę własne doświadczenia. A tym czasem ide gotować ogórkową.

Sałatka z serem feta

Składniki:
ser feta - ok. 30 dag
jabłka – 2 szt.
kwaszone ogórki - 4-5 szt.
kukurydza - 1 puszka
pomidory - 2 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
majonez - 3-4 łyżki
tymianek - 1 łyżeczka
pieprz
natka pietruszki – kilka gałązek
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (dwa plasterki odłożyć do dekoracji). Kukurydzę dokładnie osączyć. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Ogórki, ser, paprykę, jabłka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z pomidorami i kukurydzą.
Do sałatki dodać majonez, tymianek oraz pieprz, delikatnie wymieszać. Ozdobić plasterkami pomidora i gałązkami natki pietruszki.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
ryż ugotowany na sypko - 1 szklanka
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
czerwona fasolka (z puszki) - 6 łyżek
zielony groszek (z puszki) - 6 łyżek
kukurydza (z puszki) - 6 łyżek
kiszone ogórki - 2 średnie
sól, pieprz
majonez – 3-4 łyżki
liście sałaty do dekoracji - kilka
Przygotowanie:
Liście sałaty dokładnie opłukać, wysuszyć, ułożyć w salaterce. Z fasoli, zielonego groszku i kukurydzy odlać zalewę, osączyć na sicie. Kiszone ogórki pokroić w kosteczkę. Ryż wymieszać z warzywami i tuńczykiem, dodać pieprz, majonez i ewentualnie sól, wymieszać. Ułożyć na liściach sałaty.

Hej!
Serniczki
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg sera białego tłustego
2 jaja
mąka - ok szklanka - do wyrobienia ciasta

Ziemniaki i ser przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce, dodać jaja i wyrabiając ciasto stopniowo dosypywać mąkę.
Formować kotleciki płaskie wielkości dłoni i smażyć w głębokim tłuszczu.
Ja je polewam po usmażeniu śmietaną rozrobioną z cukrem.
Smacznego!!!

Hej!
Święta za pasem, a wątek kulinarny taki opustoszały?

No to ja, z racji, że wtym roku po raz pierwszy SAMA organizuję Wigilię i Święta WE WŁASNYM DOMU proszę o podpowiedzi - co u Was zagosci na stole?

reklama
Diabliczko szczerze, to nie wiem, zazwyczaj repertuar był od lat niezmienny ale nigdy wczesniej nie karmilam w Świeta piersią

No a jesli zrobie pod rodzinę, wielu rzeczy sama nie tkne, ale cóż taki los matki karmiącej :sorry:

u mnie standardowe menu wigilijne wygląda tak:
zupa - obowiązkowo grzybowa na masełku zabielana śmietaną i z makaronem
potem idą na stół pierogi z kapustą i grzybami oraz
karp - pieczony na oliwie a obtoczony wyłącznie w mace
śledzie z jabłkiem w śmietanie
śledzie w oleju z cebulką
kapusta z grzybami
kapusta zasmażana z białą fasolą
ryba po grecku

kutia

ciasta: sernik, kajmak, 2 makowce, piernik, oraz ciasteczka maślane z landrynkowymi witrażykami - głownie do wieszania na choince :-)

Do góry