reklama
Podaje przepis na proste i pyszne ciasto
Składniki:
- litr mleka
-szklanka cukru
- kostka margaryny
-szklanka kaszy manny
- 2 łyzki kakao
- torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 5 paczek herbatników
- gotowa polewa czekoladowa
Wykonanie:
Mleko, margarynę i cukier zagotowac. Po trochu wsypywac kaszę manne caly czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje wsypać kakao. Blache wylozyc herbatnikami, wylać na nie gorąca masę. Na wierzchu ułożyć (lekko dociskając) herbatniki. polac polewą i posypac wiórkami. Ciasto najlepiec przygotowac dzień wcześniej, aby ciastka namiekły.
Ja troszkę udoskonaliłam te wersję. Dziele ugotowaną masę na dwie części i do jednej dodaje kakao, a druga pozostawiam białą tylko dorzucam do niej namoczone rodzynki. Wtedy ciasto faje wygląda - jest biało-brązowe:-)
Smacznego!
Składniki:
- litr mleka
-szklanka cukru
- kostka margaryny
-szklanka kaszy manny
- 2 łyzki kakao
- torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 5 paczek herbatników
- gotowa polewa czekoladowa
Wykonanie:
Mleko, margarynę i cukier zagotowac. Po trochu wsypywac kaszę manne caly czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje wsypać kakao. Blache wylozyc herbatnikami, wylać na nie gorąca masę. Na wierzchu ułożyć (lekko dociskając) herbatniki. polac polewą i posypac wiórkami. Ciasto najlepiec przygotowac dzień wcześniej, aby ciastka namiekły.
Ja troszkę udoskonaliłam te wersję. Dziele ugotowaną masę na dwie części i do jednej dodaje kakao, a druga pozostawiam białą tylko dorzucam do niej namoczone rodzynki. Wtedy ciasto faje wygląda - jest biało-brązowe:-)
Smacznego!
adusiu - specjalnie na Twoją prośbę :-)
Sernik dekoracyjny
Przepis:
Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki, 2 łyżki kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 0,5 kostki margaryny, 0,5 szkl.cukru - wszystko ugnieść, podzielić na pół i włożyć na 2-3 h do zamrażalki
Ser:
1 kg sera białego, 1,5 szkl. cukru pudru, po łyżce mąki ziemniaczanej i budyniu waniliowego, cukier wanilinowy, pół kostki margaryny, 6-10 jaj = wszystko utrzeć na jednolitą masę.
W dużej blaszce do pieczenia na spód tarkujemy ( na grubych oczkach) jedną część ciasta ciemnego, na to ser i na ser pozostałe ciasto ciemne.
Pieczemy przez 1,5 h 180 stopni. Smacznego!
Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki, 2 łyżki kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 0,5 kostki margaryny, 0,5 szkl.cukru - wszystko ugnieść, podzielić na pół i włożyć na 2-3 h do zamrażalki
Ser:
1 kg sera białego, 1,5 szkl. cukru pudru, po łyżce mąki ziemniaczanej i budyniu waniliowego, cukier wanilinowy, pół kostki margaryny, 6-10 jaj = wszystko utrzeć na jednolitą masę.
W dużej blaszce do pieczenia na spód tarkujemy ( na grubych oczkach) jedną część ciasta ciemnego, na to ser i na ser pozostałe ciasto ciemne.
Pieczemy przez 1,5 h 180 stopni. Smacznego!
gosiaczek1973
potrójna mamuśka
to i ja poproszę taki kawałeczek a do tego kawusię.
Patewka
Mama Juleczki w sumie 3ki
Że też nie mogę na bezmlecznej, a serniczek cud-miód-marzenie :-)
szczesliwa
Fanka BB :)
no super!
ale mam slinotok!
mam propozycje by dawac przepisy razem z zdjęciami wtedy wiadomo jak ma wyglądac i w ogóole kolorowo będzie:-)
ale mam slinotok!
mam propozycje by dawac przepisy razem z zdjęciami wtedy wiadomo jak ma wyglądac i w ogóole kolorowo będzie:-)
Szwedka!!!!! Jesteś wielka!!!!!!!!!!!! DZIĘKI CI PANI!!!! Ten sernik jest przepyszny!!!! Więc z ciast robię...Ten torcik z wiśniami,cappucino i karpatkę-tego na pewno nie spieprzę a sernik z czystej samolubności zrobię PO chrzcinach!!!
reklama