reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne kwietniówek

Nie wiedziałam, że muffiny tak szybko i łatwo przygotować. :-) A do tego jakie pyyyszne. :-D
Migdałowe muffiny z pomarańczami
Składniki:
12 papilotek
80g migdałów
250g mąki
po 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
125g cukru
80ml oleju roślinnego
150g kwaśnej śmietany
150ml soku pomarańczowego
1 pomarańcza
Kakao do posypania
50g dżemu pomarańczowego
12 migdałów do przybrania

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Papilotki włożyć do zagłębień w formie n muffiny.

2. Migdały grubo zemleć. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, dodać skórkę cytrusową. Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, kwaśną śmietaną i sokiem pomarańczowym. Domieszać składniki sypkie.

3. Ciasto równomiernie rozłożyć do papilotek, piec 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny wyjąć z formy i odstawić, żeby ostygły.

4. Pomarańczę obrać, podzielić na cząski, od białych skórek oddzielić fileciki miąższu. Ostudzone muffiny oprószyć kakao, przybrać dżemem, cząstkami pomarańczy i migdałami.

Mi wyszło 14 muffinów.

Smacznego. :-)
 
reklama
Sałatka z tuńczykiem:
- makaron-jakis grubszy, ja miałam ciemny Pełne Ziarno świdry-ugotować al dente
-brokuł obgotować, żeby był jędrny, nie za miękki
- główkę czosnku obrać, ząbki pokroić w poprzeczne plasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor- nie za długo co by nie były gorzkie
-tuńczyk w kawałkach w oleju albo sosie wlasnym- wode/olej odlać

wszystkie składniki do michy, dodać troszki soli, pieprzu i wcinamy:))
 
Do góry