Ma_Dunia
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 15 Luty 2007
- Postów
- 3 054
Nie wiedziałam, że muffiny tak szybko i łatwo przygotować. :-) A do tego jakie pyyyszne. 
Migdałowe muffiny z pomarańczami
Składniki:
12 papilotek
80g migdałów
250g mąki
po 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
125g cukru
80ml oleju roślinnego
150g kwaśnej śmietany
150ml soku pomarańczowego
1 pomarańcza
Kakao do posypania
50g dżemu pomarańczowego
12 migdałów do przybrania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Papilotki włożyć do zagłębień w formie n muffiny.
2. Migdały grubo zemleć. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, dodać skórkę cytrusową. Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, kwaśną śmietaną i sokiem pomarańczowym. Domieszać składniki sypkie.
3. Ciasto równomiernie rozłożyć do papilotek, piec 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny wyjąć z formy i odstawić, żeby ostygły.
4. Pomarańczę obrać, podzielić na cząski, od białych skórek oddzielić fileciki miąższu. Ostudzone muffiny oprószyć kakao, przybrać dżemem, cząstkami pomarańczy i migdałami.
Mi wyszło 14 muffinów.
Smacznego. :-)

Migdałowe muffiny z pomarańczami
Składniki:
12 papilotek
80g migdałów
250g mąki
po 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
125g cukru
80ml oleju roślinnego
150g kwaśnej śmietany
150ml soku pomarańczowego
1 pomarańcza
Kakao do posypania
50g dżemu pomarańczowego
12 migdałów do przybrania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Papilotki włożyć do zagłębień w formie n muffiny.
2. Migdały grubo zemleć. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, dodać skórkę cytrusową. Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, kwaśną śmietaną i sokiem pomarańczowym. Domieszać składniki sypkie.
3. Ciasto równomiernie rozłożyć do papilotek, piec 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone muffiny wyjąć z formy i odstawić, żeby ostygły.
4. Pomarańczę obrać, podzielić na cząski, od białych skórek oddzielić fileciki miąższu. Ostudzone muffiny oprószyć kakao, przybrać dżemem, cząstkami pomarańczy i migdałami.
Mi wyszło 14 muffinów.
Smacznego. :-)