reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

reklama
Hmm - jesli mamy umowe na caly rok 2010 - to przysluguje nam urlop w calosci :), czyli: jesli mamyumowe na czas okreslony, ale obejmujacy dany rok w calosci to mamy prawo wykorzystania urlopu w calosci, tak samo jesli mamy umowe na czas nieokreslony, jesli mamy umowe na czas okreslony, na czesc roku to tylko za ta czesc przysluguje nam urlop. Jesli mamy zmniejszony wymiar czasu pracy to rowniez proporcjonalnie zmniejsza nam sie wymiar urlopu.

Czy to jasne?

hehhe czesciowo zrozumialam ... ale powiem ci o mojej stytułacji ....

14 kwietnia konczy mi sie macierzynski ... pozniej ide na urlop za rok 2009 <bodajze 15 dni> 2 dni na dziecko no i urlop za rok 2010 w całosci ... czyli płatne mam normalnie do 10 czerwca ... pozniej wychowawczy ...

Nie wiem, czy dobrze zrozumialam, to z roku 2009 tez mamy jeszcze 2 dni dodatkowe na dziecko?????? Jeśli tak, to chyba teraz, czyli w 2010 nie mozemy juz ich wykorzystac.?

no to do lipca przysluguje ci bodaj 15 dni z 26 dni urlopu (jakos tak) a od lipca bedzie ci przyslugiwalo 3/4 z pozostalych 11

Nie bardzo :) Jak urlop się pomniejsza w przypadku częściowego wymiaru pracy? Zmniejszeniu ulega cały urlop z 2010 roku czy tylko jego część?

Jesli mam 3/4 etatu to masz 3/4 urlopu w wymiarze rocznym.
dziewczyny a to nie jest tak że jak pracujesz na 3/4 to przysługuje ci 3/4 urlopu ale skoro twój dzień trwa 3/4 to urlop masz normalnie rozumiecie o co mi chodzi?? bo ja nie wiem jak to napisać
a 2 dni z tyt. opieki za 2009 się nie należą bo je trzeba w danym roku na który przysługują wykorzystać

reklama
Mam 2 pytanka:

Jeżeli wróce do pracy po macierzyńskim na skrócony etat (4/5 etatu) tzn na 4 dni w tygodniu, to w pozostałe/pracujące dni nadal mi przysługuje 1h na karmienie dziecka piersią? Zapomniałam o to wypytać moje kadrowe.:eek:
przerwa na karnienie dziecka przysługuje ci każdego dnia, w którym pracujesz powyżej 4 godzin. czyli obrazowo jjakbys w poniedziałek pracowałam 3,5, we wtorek 5, środe 6, a czwartek wcale to we wtorek i środe przysługuje ci przerwa, w inne nie.

Do góry