reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Tak, dokladnie tak :) Jedyny warunek to to czy masz przyznany przez pracodawce urlop wychowawczy. No i nie mozesz oddac dziecka na ktore przyznany jest zasilek do przedszkola i nie mozesz pracowac na wychowawczym. Jednym slowem musiasz sprawowac osobista opieke nad brzdacem.

reklama
nie rozumiem
moja kumpela jest od lutego na wych wcześniej rodzinnego nie miała a wych dostała

Jest na urlopie wychowawczym czy na urlopie z zasiłkiem?

http://www.spes.org.pl/?module=tresc&id=246 => cytat z tej strony:

Dodatki do zasiłku rodzinnego - osoby mające prawo do zasiłku rodzinnego na dziecko mogą po spełnieniu poniższych warunków otrzymać dodatki do zasiłku rodzinnego.

Dodatek z tytułu urodzenia dziecka jest świadczeniem jednorazowym. Przysługuje: matce lub ojcu, opiekunowi prawnemu dziecka, opiekunowi faktycznemu dziecka (do ukończenia przez dziecko pierwszego roku życia, jeżeli dodatek nie został przyznany rodzicom lub opiekunowi prawnemu dziecka). Dodatek ten przysługuje w wysokości 1.000,00 zł za każde urodzone dziecko. Przy ubieganiu się o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, wymagane jest przedłożenie zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży do porodu.
Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego - zobaczurlop wychowawczy
Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka, przysługuje:

• samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ: drugi z rodziców dziecka nie żyje, ojciec dziecka jest nieznany lub powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone (osoba samotnie wychowująca dziecko to w rozumieniu ustawy panna, kawaler, wdowa, wdowiec, osoba pozostająca w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osoba rozwiedziona, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem);
  • osobie uczącej się jeżeli oboje rodzice osoby uczącej się nie żyją (osoba ucząca się to w rozumieniu ustawy osoba pełnoletnia ucząca się, niepozostającą na utrzymaniu rodziców w związku z ich śmiercią lub w związku z ustaleniem wyrokiem sądowym lub ugodą sądową prawa do alimentów z ich strony);
Dodatek przysługuje w wysokości 170,00 zł na dziecko, nie więcej jednak niż 340,00 zł na wszystkie dzieci. W przypadku samotnego wychowywania dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności lub znacznym stopniu niepełnosprawności dodatek kwotę dodatku zwiększa się o 80,00 zł na dziecko, nie więcej jednak niż o 160,00 zł na wszystkie dzieci.
Dodatek z tytułu wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej przysługuje:

• matce lub ojcu,
  • opiekunowi faktycznemu dziecka albo
  • opiekunowi prawnemu dziecka,
w sytuacji, gdy w rodzinie wychowuje się troje lub więcej dzieci. Dodatek przysługuje w wysokości 80,00 zł miesięcznie na trzecie i na następne dzieci uprawnione do zasiłku rodzinnego.
Dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, a także osobie uczącej się na pokrycie zwiększonych wydatków związanych z rehabilitacją lub kształceniem dziecka w wieku:

1. do ukończenia 16 roku życia, jeżeli legitymuje się orzeczeniem o niepełnosprawności,
  2. powyżej 16. roku życia do ukończenia 24. roku życia, jeżeli legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym albo o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Dodatek przysługuje miesięcznie, a jego wysokość uzależniona jest od wieku dziecka i wynosi:

1. 60,00 zł - na dziecko w wieku do ukończenia 5. roku życia,
  2. 80,00 zł - na dziecko w wieku powyżej 5. roku życia do ukończenia 24. roku życia.
Dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, a także osobie uczącej się na częściowe pokrycie wydatków związanych z rozpoczęciem w szkole nowego roku szkolnego. Dodatek przysługuje również na dziecko rozpoczynające roczne przygotowanie przedszkolne ("zerówka"). Dodatek wypłaca się jeden raz w roku, w związku z rozpoczęciem roku szkolnego, w wysokości 100,00 zł na dziecko.
Dodatek z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, a także osobie uczącej się:

1. w związku z zamieszkaniem w miejscowości, w której znajduje się siedziba szkoły ponadgimnazjalnej lub szkoły artystycznej, w której realizowany jest obowiązek szkolny, a także obowiązek nauki, a także szkoły podstawowej lub gimnazjum w przypadku dziecka lub osoby uczącej się, legitymującej się orzeczeniem o niepełnosprawności lub o stopniu niepełnosprawności - w wysokości 90 zł miesięcznie na dziecko albo
  2. w związku z dojazdem z miejsca zamieszkania do miejscowości, w której znajduje się siedziba szkoły ponadgimnazjalnej lub szkoły artystycznej, w której realizowany jest obowiązek szkolny, a także obowiązek nauki w zakresie odpowiadającym szkole ponadgimnazjalnej - w wysokości 50 zł miesięcznie na dziecko.
Dodatek przysługuje przez 10 miesięcy w roku w okresie pobierania nauki, od września do czerwca następnego roku kalendarzowego.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
dziunka moja kumpela jest na wychow. i dostaje kase z opieki za to te 400 ileś zł i ten dodatek 60 czy coś takiego i dostaje to odkąd poszła na ten wych ale rozumiem że ty o czyms innym mówisz tak??

O tym samym :) Twoja kumpela dostaje rodzinne 68 zł i do tego dodatekw postaci zasiłku wychowawczego w wysokości 400 zł. :) I jestesmy w domu ;)

Dziunka a powiedz mi jeszcze jak to jest z tym podaniem o wychowawcze...zakladamy ze chce na poczatek isc do konca roku...ale jak mam sobie obliczyc od kiedy??urodzilam Kacpra 16listopada...to chyba do 4kwietnia mam macierzynski plus 2tyg dodatkowego macierzynskiego tak...to wychodzi jakos 19.04...a czy musze wybierac stary i zalegly urlop??czy moge isc od razu na wychowawcze??i czy jak bede chciala od stycznia jeszcze na pol roku przedluzyc wychowawczy to nie bedzie problemu??czy lepiej od razu napisac podania o wychowawczy np do maja 2011??

Z przedluzeniem problemu nie bedzie. Urlop wykorzystaj i zalegly i nowy za ten rok, poniewaz po wychowawczym Ci przepada. Najlepiej to wybierz sie do kadrowej i sprawdz do kiedy masz macierzynski, wypisz wnioski urlopowe z przyslugujacymi Ci urlopami i podanie o urlop wychowawczy.

reklama
Dziewczyny prosze Was o pomoc. Dziś byłam u mojego pracodawcy i nie widzi mojego powrotu do pracy, bo zatrudnił już kogoś na moje miejsce. Mam umowę o pracę do 31.05.2013 roku ale jest warunek, ze umowa może być rozwiązana przez każdą ze stron z 2 tygodniowym wypowiedzeniem. On chce mnie zwolnić, czy może? czy ma do tego prawo?? Czy ja mogę iść na wychowawczy i wybrać cały urlop wypoczynkowy za 2010. Bardzo pilnie błagam o odpowiewdź. Jest mi tak przykro, bo wszystkim gadał jakim to jestem dobrym pracownikiem, a teraz ma mnie w nosie i chce mnie tak załatwić. Proszę o info!

Do góry