reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Dziewczyny podanie o wychowawczy normalnie piszemy bez jakis zbędnych ceregieli

"Proszę o udzielenie urlopu wychowawczego w związku z wychowywaniem dziecka od dnia...... do dnia......."

Jak ktoś chce iśc na krótszy wychowawczy to niech napisze taką datę jaką chce.

Ja np narazie zlozylam takie podanie- o wychowawczy zloze pozniej jak podejmę dezyzje :-)

W związku z urodzeniem córki (Malwina W. ur.12.11.2009 r.) proszę o udzielenie:

- fakultatywnego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni (14 dni), który wchodzi w życie 01.01.2010 r.
- zaległego urlopu wypoczynkowego w wymiarze 20 dni roboczych
- 2 dni wolnych z tytułu opieki nad dzieckiem zgodnie z art. 188 k.p

Jak ktoras idzie na caly wychowawczy to skladacie podanie o urlop zaległy oraz bieżacy , bo inaczej przepadnie za te 3 lata, ja na wychowawczy bede szla tylko ewentualnie na 3 miechy (do konca wakacji) dlatego wykorzystam bieżacego urlopu kawalek, kawalek mi przepadnie za czas przebywania na wychowawczym., a reszta urlopu za 2010 rok bedzie mi sie nalezec proporcjonalnie do czasu przepracowanego.
Czyli za okres czerwiec-lipiec-sierpien kiedy to bede na wychowawczym urlop mi przepadnie. Dopiero jak wroce do pracy we wrzesniu to bede miala urlop za wrzesien-pazdziernik-listopad- grudzien.
nie rozumiem z tym urlopem ja mam 26 dni na wychowawczy chce iść do końca roku to ile ja tego urlopu mam?? bo nie wiem:-:)zawstydzona/y:

reklama
Masz 26 dni za 2010 czy zaległy za 2009?
Jak za 2010 i pojdziesz lada moment na wychowawczy to jak wrocisz po nowym roku to nie dostaniesz za ten 2010 r 26 dni urlopu. Tylko dostaniesz tyle dni za ten czas kiedy nie bylas na wychowawczym i pracowalaś, dlatego lepiej wykorzystaj urlop bieżący zanim pojdziesz na wychowawczy, bo inaczej czesc z tych 26 dni ci przepadnie.

Olica słuchaj dzis bylam u kadrowej i albo ja glupia albo ona piznela sie .... wiec

urodzilam 12.11.09 i macierzynki konczy mi sie koniec marcia +2tyg dłużej czyli 14 kwietnia i potem zaległy urlop (15dni) oraz 2 dni na opieke i urlop bierzacy (20dni)

ale skad te 20 dni ?? czyli na wychowarczy ide od 9 czerwca ... moze ty mi rozjaśnisz skad te 20 dni ? czy poprasu ona cos zle policzyla czy cos... nalezy mi sie urlop w całości nawet jak na wychowawczym bede ? a zamierzam byc okolo 3 miesiecy do wrzesnia w takim razie (od 10 czerwca do konca sierpnia)

Olica słuchaj dzis bylam u kadrowej i albo ja glupia albo ona piznela sie .... wiec

urodzilam 12.11.09 i macierzynki konczy mi sie koniec marcia +2tyg dłużej czyli 14 kwietnia i potem zaległy urlop (15dni) oraz 2 dni na opieke i urlop bierzacy (20dni)

ale skad te 20 dni ?? czyli na wychowarczy ide od 9 czerwca ... moze ty mi rozjaśnisz skad te 20 dni ? czy poprasu ona cos zle policzyla czy cos... nalezy mi sie urlop w całości nawet jak na wychowawczym bede ? a zamierzam byc okolo 3 miesiecy do wrzesnia w takim razie (od 10 czerwca do konca sierpnia)

Kasia te 20dni to jest urlop ktory prysluguje jak chyba masz staz pracy krotszy niz 10lat a 26dni jak masz wiekszy niz 10lat czy cos takiego ale Ola napewno lepiej to wytlumaczy:-)

Kasiu ja identyczną mam sytuację, bo mała ur sie tez 12.11 :-)
20 dni urlopu za 2010 rok masz pewnie dlatewgo, że dotąd twój staz pracy w ogóle we wszystkich firmach wynosi mniej niz 10 lat.
Dopiero jak przepracujesz 10 lat to należy ci się za każdy rok 26 dni urlopu.
Idąc na wychowawczy na np 3 lata jak nie weźmiesz urlopu calego to ci on przepadnie.
Takie są poprostu przepisy, dlatego matki zanim pójda na wychowawczy to piszą podanie o urlop bieżący czyli ten za rok 2010.
W twoim przypadku jesli masz staz pracy ponizej 10 lat za 2010 nalezy ci sie 20 dni urlopu, bo od momentu urodzenia dziecka nie byłas na urlopie wypoczynkowym prawda/.?? Tylko cały czas na macierzyńskim.
Dlatego teraz wykorzystasz zaległy urlop., potem bieżący i we wrześniu wrócisz do pracy.
Gdybys przed wychowawczym wykorzystała tylko urlop zaległy za 2009 rok to za te miesiące kiedy bedziesz na wychowawczym urlop bieżący za 2010 i tak ci przepadnie . W twoim przypadku i moim jak nie wykorzystamy przed tym krótkim wychowawczym urlopu za 2010 to i tak przepadnie nam on za te miesiące pobytu na wychowawczym. Zostanie tylko kilka dni za ten okres kiedy juz wrocimy do pracy czyli wrzesien- paxdziernik- litopad- grudzien.

Ostatnia edycja:
20 dni urlopu za 2010 rok masz pewnie dlatewgo, że dotąd twój staz pracy w ogóle we wszystkich firmach wynosi mniej niz 10 lat.
Idąc na wychowawczy na np 3 lata jak nie weźmiesz urlopu calego to ci on przepadnie.
Takie są poprostu przepisy, dlatego matki zanim pójda na wychowawczy to piszą podanie o urlop bieżący czyli ten za rok 2010.
W twoim przypadku jesli masz staz pracy ponizej 10 lat za 2010 nalezy ci sie 20 dni urlopu, bo od momentu urodzenia dziecka nie byłas na urlopie wypoczynkowym prawda/.?? Tylko cały czas na macierzyńskim.
Dlatego teraz wykorzystasz zaległy urlop., potem bieżący i we wrześniu wrócisz do pracy.
Gdybys przed wychowawczym wykorzystała tylko urlop zaległy za 2009 rok to za te miesiące kiedy bedziesz na wychowawczym urlop bieżący za 2010 i tak ci przepadnie . W twoim przypadku i moim jak nie wykorzystamy przed tym krótkim wychowawczym urlopu za 2010 to i tak przepadnie nam on za te miesiące pobytu na wychowawczym. Zostanie tylko kilka dni za ten okres kiedy juz wrocimy do pracy czyli wrzesien- paxdziernik- litopad- grudzien.

Tak jest :tak: Ty to umiesz tlumaczyc, ja sie do tego nie bralam, bo Kasiiula to i tak by nic nie skumala z mojego tlumaczenia :-D

Hehe może minęłam się z powołaniem.
Koleżanka , którą uczyłam w pracy mojej działki powiedziała, że byłabym dobrym nauczycielem, bo niby dobrze tłumaczę, podaje przykłady, przepytuję, zadaję podchwytliwe pytania :-)
Ale grunt to cierpliwość :-)

hehe rozumiem ... tylko az 20 dni? myslalam ze tyle mi nie przysluguje jak bede pol roku na wychowawczym np .... myslalam ze tyylko gdzies okolo 10 dni a tu zonk 20 :o szok:szok:

reklama
a ja mam zaległego urlopu z 2008 r. - 4 dni, z 2009 r. - 26dni i bieżący za 2010 - 26 dni :) ale się ustawiłam! W sumie 56 dni urlopu wypoczynkowego + 2 na dziecko :)))

Do góry