reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Dziewczyny mam następujące pytanie,
czy jeżeli otrzymywałam zasiłek chorobowy z Zusu po rozwiązaniu umowy, to czy otrzymam jakiś PIT z Zusu?????????? Z agencji prazy już mi rozliczenie przyszło no i nie wiem czy czekać jeszcze na coś z Zusu.

Tak otrzymasz, musisz czekac, lub rozlicz sobie pit z pracy a potem zrob korekte z pitem z zusu

reklama
A nam nie przyznadzą rodzinnego:wściekła/y::no::wściekła/y: (za duży dochod)

I teraz pytanie.
Jeśli pojdziemy złożyć od nowego okresu rozliczeniowego czyli stary sie konczy 31 października a zaczyna 1 listopada nowy to otrzymamy rodzinne plus dodatek?
wiem ,że przysługuje to do roku a mały urodził się 15tego więc jeśli złożymy np. 4tego to będzie nam przysługiwało? Chyba too zależy od daty wpłyniecia wniosku więc jesli damy im 4tego to mały nie bedzie miał jeszcze roku i nam dodatek przyznadzą tak?

Aja jeszcze nie dostaje macierzynskiego , moze pozno papiery wyslalam do biura rachunkowego, ktore obsługuje firme w ktorej pracuje? Becikowe przyszlo na koniec stycznia. Cos przyszlo 1 grudnia ale to chyba zwolnienie ostatnie od 1 listopada do 10 listopada. Kurka w tym temacie zielona jestem. Abiuro, ktore obsługuje firme nic nie podpowiada ma 1000 innch firm i ma w dupie. Awy jak z macierzynskim?

Aja jeszcze nie dostaje macierzynskiego , moze pozno papiery wyslalam do biura rachunkowego, ktore obsługuje firme w ktorej pracuje? Becikowe przyszlo na koniec stycznia. Cos przyszlo 1 grudnia ale to chyba zwolnienie ostatnie od 1 listopada do 10 listopada. Kurka w tym temacie zielona jestem. Abiuro, ktore obsługuje firme nic nie podpowiada ma 1000 innch firm i ma w dupie. Awy jak z macierzynskim?
Ja nawet nie zauwazylam roznicy miedzy zwolnieniem a macierzynskim, ale zaraz po urodzeniu wyslalam wszystko do pracodawcy i 10-go kazdego miesiaca mam kase. Ale firma zatrudnia wiecej niz 20 pracownikow i dostaje kase od nich, a oni od zusu.
Tez wybieram sie na urlop po macierzynskim. Mam jeszcze 13dni z 2008 i 26 z 2009 roku. A pozniej planuje wychowawczy do konca roku. Juz sie boje powrotu do pracy, na szczescie jest jeszcze czas.

A nie wiecie na podstawie czego jest przyznawana kasa na wychowawczym?? Jakie dokumenty trzeba przedstawic??

Ja nawet nie zauwazylam roznicy miedzy zwolnieniem a macierzynskim, ale zaraz po urodzeniu wyslalam wszystko do pracodawcy i 10-go kazdego miesiaca mam kase. Ale firma zatrudnia wiecej niz 20 pracownikow i dostaje kase od nich, a oni od zusu.
Tez wybieram sie na urlop po macierzynskim. Mam jeszcze 13dni z 2008 i 26 z 2009 roku. A pozniej planuje wychowawczy do konca roku. Juz sie boje powrotu do pracy, na szczescie jest jeszcze czas.

A nie wiecie na podstawie czego jest przyznawana kasa na wychowawczym?? Jakie dokumenty trzeba przedstawic??

kasa? wychowawczy z tego co wiem jest bezplatny:sorry2:
ja jeszcze czekam na macierzynskim bo zlozylam z zusie papiery dopiero w polowie stycznia:sorry2: no a zusik wiadomo sie nie spieszy:baffled:

Powiedzcie mi, na wniosku nr 2 można zaznaczyć 3 tygodnie dodatkowego urlopu. To znaczy, że można dostać 3? Myślałam cały czas, że tylko 2!

reklama
Dziewczyny a jak to jest z urlopem jak mi się skończy macierzyński (łącznie z tymi 2 tyg) a chcę iść na wychowawczy do końca roku to jak z urlopem?? czy pracodawca musi mi dać urlop zaległy i ten co mi przysługuje na ten rok?? czy to zależy tylko od jego dobrej woli??

Do góry