reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Dziewczyny czy przysługują mi te 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego dodatkowe jeżeli miałam umowę do dnia porodu???

reklama
Masz 26 dni za 2010 czy zaległy za 2009?
Jak za 2010 i pojdziesz lada moment na wychowawczy to jak wrocisz po nowym roku to nie dostaniesz za ten 2010 r 26 dni urlopu. Tylko dostaniesz tyle dni za ten czas kiedy nie bylas na wychowawczym i pracowalaś, dlatego lepiej wykorzystaj urlop bieżący zanim pojdziesz na wychowawczy, bo inaczej czesc z tych 26 dni ci przepadnie.
mam 26 + 2 opieki za ten rok i z jakies 7 dni za poprzedni. dzięki za wytłumaczenie teraz rozumiem ale:
czy oni moga tego urlopu mi nie udzielic??

Dziewczyny czy przysługują mi te 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego dodatkowe jeżeli miałam umowę do dnia porodu???
tak
ja mam tak samo. Tylko w Zusie kazali mi złożyć osobne podanie o te 2 tygodnie.

Chamstwo moim zdaniem. Jak sie nalezy to wszystkim a nie temu kto się upomni! A jak ktos nie wie to nie dostanie!

Tak.

mam 26 + 2 opieki za ten rok i z jakies 7 dni za poprzedni. dzięki za wytłumaczenie teraz rozumiem ale:
czy oni moga tego urlopu mi nie udzielic??

Nie mogą.

tak
ja mam tak samo. Tylko w Zusie kazali mi złożyć osobne podanie o te 2 tygodnie.

Chamstwo moim zdaniem. Jak sie nalezy to wszystkim a nie temu kto się upomni! A jak ktos nie wie to nie dostanie!

No niestety.

Pisałam o tym na str 60.
Podałam przykład jak ja napisałam podanie.
Poprotu napisz jedno podanie i od myślników wymień o co prosisz :-)

PRZYKŁADOWE PODANIE:

W związku z urodzeniem córki (Malwina W. ur.12.11.2009 r.) proszę o udzielenie:

- fakultatywnego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni (14 dni), który wchodzi w życie 01.01.2010 r.
- zaległego urlopu wypoczynkowego w wymiarze 20 dni roboczych
- 2 dni wolnych z tytułu opieki nad dzieckiem zgodnie z art. 188 k.p

Jak któraś idzie na wychowawczy to od kolejnego myślnika napisać:
- urlopu bieżącego w wymiarze 20 lub 26 dni- zależy kto jaki ma staz pracy
- urlopu wychowawczego od dnia...... do dnia.........

Ostatnia edycja:
reklama
A ja mam pytanie czy jak macierzynski z urlopami za 2009 itd trwa np do lipca i chce isc po nim na wychwawczy to ile dni urlopu z 2010 r. mi przysługuje, za cały 2010 r czyli 26 dni czy tylko do lipca? Kurczę jestem zielona w tym temacie.

Do góry