reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Dziewczyny a jak to jest z urlopem jak mi się skończy macierzyński (łącznie z tymi 2 tyg) a chcę iść na wychowawczy do końca roku to jak z urlopem?? czy pracodawca musi mi dać urlop zaległy i ten co mi przysługuje na ten rok?? czy to zależy tylko od jego dobrej woli??
idac na wychowawczy po macierzynskim (w tym 2 tyg dodatkowego) to po nim idziesz na :
* urlop zaległy z tamtego roku
* urlop nalezny za ten rok
* 2 dni na opieke dziecka (jeżeli maż nie wykorzysta ich)
i dopiero na wychowawczy piszesz podanie na caly okres 3 lat wychowawczego a jezeli chcesz wrocic do pracy np od stycznia 2011 to miesiac wczesniej musisz napisac podanie o powrocie do pracy ...

reklama
Dziewczyny a jak to jest z urlopem jak mi się skończy macierzyński (łącznie z tymi 2 tyg) a chcę iść na wychowawczy do końca roku to jak z urlopem?? czy pracodawca musi mi dać urlop zaległy i ten co mi przysługuje na ten rok?? czy to zależy tylko od jego dobrej woli??

To zalezy od Twojej woli. Jak nie zlozysz wniosku o urlop wypoczynkowy to po wychowawczym Ci przepada i liczony jest proporcjonalnie - czyli po wychowawczym wracasz do pracy, pracujesz miesiac i przysluguje Ci dopiero np 2 dni, potem znow miesiac - kolejne 2 dni itd. Pracodawca moze nie dac Ci urlopu wypoczynkowego i przywrocic do pracy.
JESLI SIE MYLE NIECH OLICA MNIE POPRAWI :-D

a w poniedziałkowej wyborczej napisali, że babce przebywającej na urlopie wychowawczym przysługuje dodatek za wychowywanie dziecka w wysokości 400 zł, ale nie napisali żadnych konkretów jak się o niego ubiegać i gdzie. Wygląda na to, że to nie jest kasa z pomocy społecznej, bo o takiej piszą dalej. Wiecie może coś na ten temat ?

a w poniedziałkowej wyborczej napisali, że babce przebywającej na urlopie wychowawczym przysługuje dodatek za wychowywanie dziecka w wysokości 400 zł, ale nie napisali żadnych konkretów jak się o niego ubiegać i gdzie. Wygląda na to, że to nie jest kasa z pomocy społecznej, bo o takiej piszą dalej. Wiecie może coś na ten temat ?

Zdecydowanie jest to kasa z mopsu :tak:

dziewczyny jak ma dokladnie wygladac to pismo o dodatkowe dwa tyg macierzynskiego??a jak ma wygladac podoanie o urlop wychowawczy??powiedzmy ze chce urlop do konca roku narazie!!

dziewczyny jak ma dokladnie wygladac to pismo o dodatkowe dwa tyg macierzynskiego??a jak ma wygladac podoanie o urlop wychowawczy??powiedzmy ze chce urlop do konca roku narazie!!

masz tu linki dwa z wnioskami ... a co do wychowawczego to mi sie wydaje ze piszesz na caly okres czyli 3 lata <czy 4 nie pamietam> i jezeli chcesz wrocic wczesniej musisz napisac podanie miesiac wczesniej ze wracasz
tak mysle... ale niech Olica powie jak to jest

dzięki dziewczyny za info:-):-) gdybyście miały wzór podania o wychowawczy to bardzo proszę dajcie namiar bo ja nie mogę znaleźć:tak::-)

i jest ona warunkowana wysokością dochodu, czy każdej kobiałce wychowującej malucha jest przyznawana ? Hmm... już zgłupnełam, bo nic nie napisali o dochodach przy tym wątku, dopiero dalej jest osobny akapit o zapomogach jak jest dochod niski :cool:

Uwarunkowana jest wysokoscia dochodu. Mozesz isc na urlop wychowawczy bez prawa do zasilku, ale przez 2/3 lata jestes bez dochodu. A jesli sie zalapujesz to masz 2 lata platne-400zł miesiecznie i trzeci rok bezplatny.

reklama
Dziewczyny podanie o wychowawczy normalnie piszemy bez jakis zbędnych ceregieli

"Proszę o udzielenie urlopu wychowawczego w związku z wychowywaniem dziecka od dnia...... do dnia......."

Jak ktoś chce iśc na krótszy wychowawczy to niech napisze taką datę jaką chce.

Ja np narazie zlozylam takie podanie- o wychowawczy zloze pozniej jak podejmę dezyzje :-)

W związku z urodzeniem córki (Malwina W. ur.12.11.2009 r.) proszę o udzielenie:

- fakultatywnego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni (14 dni), który wchodzi w życie 01.01.2010 r.
- zaległego urlopu wypoczynkowego w wymiarze 20 dni roboczych
- 2 dni wolnych z tytułu opieki nad dzieckiem zgodnie z art. 188 k.p

Jak ktoras idzie na caly wychowawczy to skladacie podanie o urlop zaległy oraz bieżacy , bo inaczej przepadnie za te 3 lata, ja na wychowawczy bede szla tylko ewentualnie na 3 miechy (do konca wakacji) dlatego wykorzystam bieżacego urlopu kawalek, kawalek mi przepadnie za czas przebywania na wychowawczym., a reszta urlopu za 2010 rok bedzie mi sie nalezec proporcjonalnie do czasu przepracowanego.
Czyli za okres czerwiec-lipiec-sierpien kiedy to bede na wychowawczym urlop mi przepadnie. Dopiero jak wroce do pracy we wrzesniu to bede miala urlop za wrzesien-pazdziernik-listopad- grudzien.

Ostatnia edycja:
Do góry