reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Dziekuje dziewczyny.

Znalazlam w necie :

Zasady udzielania urlopu ojcowskiego

W 2010 roku pracownik - ojciec wychowujący dziecko - ma prawo skorzystać z urlopu ojcowskiego w wymiarze 1 tygodnia.

W 2011 roku taki urlop wyniesie także 1 tydzień, natomiast począwszy od 2012 r. będą to 2 tygodnie.

Uwaga!

Urlop ojcowski może być wykorzystany przez pracownika w każdym czasie, zatem również w trakcie korzystania przez pracownicę - matkę dziecka - z urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a także urlopu wychowawczego.

Pamiętaj!

Jedynym ograniczeniem będzie wiek dziecka. Wykorzystanie urlopu ojcowskiego jest bowiem możliwe do ukończenia przez dziecko 12. miesiąca życia.

Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek składany przez uprawnionego pracownika w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem takiego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

Przy udzielaniu urlopu ojcowskiego tydzień urlopu odpowiada 7 dniom kalendarzowym.

I jeszcze mam pytanie: Jesli ojciec wykorzystal 2 dni urlopu w tamtym roku (bo w tamtym roku bylo tylko tyle) wiec teraz zostaly mu tylko 5 dni tak?? Dobrze kombinuje??

Ostatnia edycja:
reklama
I jeszcze mam pytanie: Jesli ojciec wykorzystal 2 dni urlopu w tamtym roku (bo w tamtym roku bylo tylko tyle) wiec teraz zostaly mu tylko 5 dni tak?? Dobrze kombinuje??

Ale w ubiegłym roku nie było tzw. urlopu tacierzyńskiego. Te dwa dni to chyba opieka nad zdrowym dzieckiem - jednemu z rodziców przysługują 2 dni w roku. A tych 7 dni trzeba wykorzystać w jednym ciągu.

A ja mam pytanie: czy w trakcie urlopu wypoczynkowego można pracować na umowę o dzieło:confused::confused::confused:

Ale w ubiegłym roku nie było tzw. urlopu tacierzyńskiego. Te dwa dni to chyba opieka nad zdrowym dzieckiem - jednemu z rodziców przysługują 2 dni w roku. A tych 7 dni trzeba wykorzystać w jednym ciągu.

A ja mam pytanie: czy w trakcie urlopu wypoczynkowego można pracować na umowę o dzieło:confused::confused::confused:

2 dni z tytulu urodzenia sie dziecka :confused:

A u mnie trzeba to zaświadczenie od lekarza do rodzinnego:dry:

Dowiedz sie dokladniej, moze zle Cie tam zrozumieli. Zaswiadczenie potrzebne jest TYLKO do becikowego.

Z tego co mi wiadomo to tak. W trakcie wychowawczego nie.

Mam do Was pytanie.
Wczoraj poszłam do dentysty państwowo_Okazało się,żę mam 1 ząb(4) do kanałowego (60zł) i 4 górna +1 górna + 6 dolna do borowania...:-(
DEntyska wręcz wmuszała kupno plomby za 50zł białej na tą górną 4 :dry:
Ja twardo NIE a ona swoje :sorry2: .
Kanał mi zaczęła robić (boli mnie nadal :szok:) a żęba zrobiła 4 z białą plomba

I tu zaczęłam się zastanawiać.
CZy NFZ refunduje do któregoś zęba białą plombę?
Teraz mi robi kanałowo 4 dolną i nie chce zostać oszukana co do plomby:baffled:

Mam do Was pytanie.
Wczoraj poszłam do dentysty państwowo_Okazało się,żę mam 1 ząb(4) do kanałowego (60zł) i 4 górna +1 górna + 6 dolna do borowania...:-(

Dentystów trzeba bardzo pilnować pod tym względem, bo zdarza się, że robią lewą kasę na naszej niewiedzy :growl:
Wejdź na stronę oddziału NFZ odpowiedniego dla Twojego województwa i tam powinna być dokładna lista wszystkich refundowanych zabiegów :tak:

Mam do Was pytanie.

wydaje mi się, że do 4 i białe plomby i kanałowe leczenie są refundowane, ale nie mam pewności

Mam do Was pytanie.

Ponoc NFZ refunduje tylko czarne plomby :baffled: tak przynajmniej twierdzi moja kolezanka, ktora niby to sprawdzala...

reklama
Dziewczyny mam następujące pytanie,
czy jeżeli otrzymywałam zasiłek chorobowy z Zusu po rozwiązaniu umowy, to czy otrzymam jakiś PIT z Zusu?????????? Z agencji prazy już mi rozliczenie przyszło no i nie wiem czy czekać jeszcze na coś z Zusu.

Do góry