reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

reklama
dziewczyny ksiegowe i kadrowe, czy jest jakis limit czasowy na zgloszenie do zusu macierzynskiego? bo ja nadal czekam na papiery od kadrowej coby je zaniesc do zusu:baffled: i martwie sie ze powiedza mi ze za grudzien i styczen mi przepadlo:wściekła/y:

dziewczyny ksiegowe i kadrowe, czy jest jakis limit czasowy na zgloszenie do zusu macierzynskiego? bo ja nadal czekam na papiery od kadrowej coby je zaniesc do zusu:baffled: i martwie sie ze powiedza mi ze za grudzien i styczen mi przepadlo:wściekła/y:

Nie wiem, ale moze ona sama je zlozyla? Na Twoim miejscu codziennie bym dzwonila i gnebila babe :cool:

Nie wiem, ale moze ona sama je zlozyla? Na Twoim miejscu codziennie bym dzwonila i gnebila babe :cool:

nie, ja sama musze do zusu poniewaz bylam zatrudniona na umowe na czas okreslony:wściekła/y: ale znalazlam cos takiego:

Terminy
Roszczenie o wypłatę zasiłku macierzyńskiego przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje.
Jeżeli niezgłoszenie roszczenia o wypłatę zasiłku nastąpiło z przyczyn niezależnych od ubezpieczonego, termin 6 miesięcy liczy się od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie roszczenia.
Wypłata zasiłku macierzyńskiego powinna nastąpić nie później niż w terminie 30 dni od dnia złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku.

W razie odmowy prawa do zasiłku decyzja odmowna powinna być wydana najpóźniej w terminie 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku.

A ja mam takie pytanko: czy po macierzyńskim mogę "wrócic do pracy" i od razu wykorzystac urlop zalegly ? a po tym urlopie ewentualnie iść na wychowawczy ? czy od razu po macierzynskim trzeba brac wychowawczy ? i czy mozna ten wychowawczy sobie jakos dzielic czy trzeba ciurkiem a jak juz sie przerwie to koniec

z tego co ja wiem to po macierzynskim trzeba odebrac zaległy urlop i dopiero na wychowawczy a wychowawczy mozna brac chyba w przerwach przed skonczeniem 4 roku dziecka czyli np pol roku pozniej do pracy i znow pol roku czy cos takiego

z tego co ja wiem to po macierzynskim trzeba odebrac zaległy urlop i dopiero na wychowawczy a wychowawczy mozna brac chyba w przerwach przed skonczeniem 4 roku dziecka czyli np pol roku pozniej do pracy i znow pol roku czy cos takiego
napewno można brać go na raty a urlop mnie też zastanawia:tak:
:wściekła/y::szok::no:załamałam się

Cześć dziewczyny, wiem , że mamy jeszcze trochę czasu, ale wklejam info
Kodeks pracy
Art. 1821. [Dodatkowy urlop macierzyński]
§ 1. Pracownica ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze:
1) do 6 tygodni – w przypadku, o którym mowa w art. 180 § 1 pkt 1, ( czyli poród pojedynczy )
Wymiar dodatkowego urlopu wyniesie: w 2010 r. i w 2011 r. – do 2 tygodni, w 2012 r. i w 2013 r. – do
4 tygodni.
2) do 8 tygodni – w przypadkach, o których mowa w art. 180 § 1 pkt 2–5. ( poród bliźniaczy i mnogi )
Wymiar dodatkowego urlopu wyniesie: w 2010 r. i w 2011 r. – do 3 tygodni, w 2012 r. i w 2013 r. – do
6 tygodni.
§ 2. Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub
jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego.
§ 3. Dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pisemny wniosek pracownicy,
składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu;
pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownicy.

reklama
Dziewczyny potrzebuję rady kogoś mądrego. Pracuję w firmie zatrudniającej powyżej 20 pracowników. Z tego powodu z każdej wypłaty obcinają mi 150zł na jakiś (???) podatek. Kompletnie nie znam się na tych sprawach, ale skoro trzeba, to trzeba :baffled: Tylko, że jak byłam w ciąży na zwolnieniu i teraz na macierzyńskim też mi zabierają po 150zł miesięcznie. Wiecie może co to za dziwny podatek i czy mają prawo mi obcinać taką kwotę z pieniędzy, które dostaję z ZUSu??
I czy jest taka możliwość, żeby ZUS przelewał mi kasę bezpośrednio na moje konto zamiast wypłacać przez pracodawcę?

Do góry