D
reklama
Dzwoniłam do ZUS, należy się ;-)
Trzeba złożyć podanie w ZUS
No to dobrze wiedzieć na przyszlośc :-)
dziewczyny ksiegowe i kadrowe, czy jest jakis limit czasowy na zgloszenie do zusu macierzynskiego? bo ja nadal czekam na papiery od kadrowej coby je zaniesc do zusu
i martwie sie ze powiedza mi ze za grudzien i styczen mi przepadlo

D
dziunka24.
Gość
dziewczyny ksiegowe i kadrowe, czy jest jakis limit czasowy na zgloszenie do zusu macierzynskiego? bo ja nadal czekam na papiery od kadrowej coby je zaniesc do zusui martwie sie ze powiedza mi ze za grudzien i styczen mi przepadlo
![]()
Nie wiem, ale moze ona sama je zlozyla? Na Twoim miejscu codziennie bym dzwonila i gnebila babe

Nie wiem, ale moze ona sama je zlozyla? Na Twoim miejscu codziennie bym dzwonila i gnebila babe![]()
nie, ja sama musze do zusu poniewaz bylam zatrudniona na umowe na czas okreslony

Terminy
Roszczenie o wypłatę zasiłku macierzyńskiego przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje.
Jeżeli niezgłoszenie roszczenia o wypłatę zasiłku nastąpiło z przyczyn niezależnych od ubezpieczonego, termin 6 miesięcy liczy się od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie roszczenia.
Wypłata zasiłku macierzyńskiego powinna nastąpić nie później niż w terminie 30 dni od dnia złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku.
W razie odmowy prawa do zasiłku decyzja odmowna powinna być wydana najpóźniej w terminie 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku.
A ja mam takie pytanko: czy po macierzyńskim mogę "wrócic do pracy" i od razu wykorzystac urlop zalegly ? a po tym urlopie ewentualnie iść na wychowawczy ? czy od razu po macierzynskim trzeba brac wychowawczy ? i czy mozna ten wychowawczy sobie jakos dzielic czy trzeba ciurkiem a jak juz sie przerwie to koniec
Kasiiula
mamusia Pawełka :)
z tego co ja wiem to po macierzynskim trzeba odebrac zaległy urlop i dopiero na wychowawczy a wychowawczy mozna brac chyba w przerwach przed skonczeniem 4 roku dziecka czyli np pol roku pozniej do pracy i znow pol roku czy cos takiego
A
aga4444
Gość
napewno można brać go na raty a urlop mnie też zastanawiaz tego co ja wiem to po macierzynskim trzeba odebrac zaległy urlop i dopiero na wychowawczy a wychowawczy mozna brac chyba w przerwach przed skonczeniem 4 roku dziecka czyli np pol roku pozniej do pracy i znow pol roku czy cos takiego

tami_dj
mama Błażeja i Michała
Cześć dziewczyny, wiem , że mamy jeszcze trochę czasu, ale wklejam info
Kodeks pracy
Art. 1821. [Dodatkowy urlop macierzyński]
§ 1. Pracownica ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze:
1) do 6 tygodni – w przypadku, o którym mowa w art. 180 § 1 pkt 1, ( czyli poród pojedynczy )
Wymiar dodatkowego urlopu wyniesie: w 2010 r. i w 2011 r. – do 2 tygodni, w 2012 r. i w 2013 r. – do
4 tygodni.
2) do 8 tygodni – w przypadkach, o których mowa w art. 180 § 1 pkt 2–5. ( poród bliźniaczy i mnogi )
Wymiar dodatkowego urlopu wyniesie: w 2010 r. i w 2011 r. – do 3 tygodni, w 2012 r. i w 2013 r. – do
6 tygodni.
§ 2. Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub
jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego.
§ 3. Dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pisemny wniosek pracownicy,
składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu;
pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownicy.
Kodeks pracy
Art. 1821. [Dodatkowy urlop macierzyński]
§ 1. Pracownica ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze:
1) do 6 tygodni – w przypadku, o którym mowa w art. 180 § 1 pkt 1, ( czyli poród pojedynczy )
Wymiar dodatkowego urlopu wyniesie: w 2010 r. i w 2011 r. – do 2 tygodni, w 2012 r. i w 2013 r. – do
4 tygodni.
2) do 8 tygodni – w przypadkach, o których mowa w art. 180 § 1 pkt 2–5. ( poród bliźniaczy i mnogi )
Wymiar dodatkowego urlopu wyniesie: w 2010 r. i w 2011 r. – do 3 tygodni, w 2012 r. i w 2013 r. – do
6 tygodni.
§ 2. Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub
jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego.
§ 3. Dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pisemny wniosek pracownicy,
składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu;
pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownicy.
reklama
B
Bura
Gość
Dziewczyny potrzebuję rady kogoś mądrego. Pracuję w firmie zatrudniającej powyżej 20 pracowników. Z tego powodu z każdej wypłaty obcinają mi 150zł na jakiś (???) podatek. Kompletnie nie znam się na tych sprawach, ale skoro trzeba, to trzeba
Tylko, że jak byłam w ciąży na zwolnieniu i teraz na macierzyńskim też mi zabierają po 150zł miesięcznie. Wiecie może co to za dziwny podatek i czy mają prawo mi obcinać taką kwotę z pieniędzy, które dostaję z ZUSu??
I czy jest taka możliwość, żeby ZUS przelewał mi kasę bezpośrednio na moje konto zamiast wypłacać przez pracodawcę?

I czy jest taka możliwość, żeby ZUS przelewał mi kasę bezpośrednio na moje konto zamiast wypłacać przez pracodawcę?