reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

ja dzwoniłam do opieki i oni nic na ten temat nie wiedzą. Ma być zaświadczenie od gina nie ważne czy z prywatnego gabinetu czy z nfz. Tamto to raczej plotki.

nie znalazłam na razie niczego na potwerdzenie tej onformacji, w necie co aktykuł to inna wykładnia ustawy. A tekstu ustawy nie mogę znaleźć... na razie...:wściekła/y:

reklama
wszystkiego dowiemy się w listopadzie jak będą pierwsze wypłaty becikowego. Ja tam zadzwonie wtedy i się wszystkiego dowiem. Nie ma sensu się wcześniej martwić.

Dziewczyny, mam pytanie o wypłaty z ZUS. Zwolnienie miałam od 2 września do 14 października i będę miała ciągłe aż do końca ciąży. Księgowa dzwoniła, że wszystko jest już w Zusie. Nie wiem tylko czy dostanę wypłatę w tym miesiącu....Księgowa nie potrafiła mi odpowiedzieć na to pytanie....
Będziesz dostawała zasiłek z ZUS - 100% wynagrodzenia. Za wrzesień już chyba dostałaś, co ?

Dziewczyny, mam pytanie o wypłaty z ZUS. Zwolnienie miałam od 2 września do 14 października i będę miała ciągłe aż do końca ciąży. Księgowa dzwoniła, że wszystko jest już w Zusie. Nie wiem tylko czy dostanę wypłatę w tym miesiącu....Księgowa nie potrafiła mi odpowiedzieć na to pytanie....
powinnas dostac normalnie ja zawsze dostawalam 10 kazdego miesiaca wplate na konto i z ZUS-u tez dostaje do 10 nie wiem czy jest jakas regula a pozatym nie mialam zadnej przerwy a na zwolnienie poszlam od kwietnia czy maja od polowy miesiaca

ja rowniez zadnych problemow, powinnas dostac pieniadze normalnie, tylko ze ja dostaje z zakladu pracy a nie bezposrednio z ZUS-u poniewaz moj zaklad pracy zatrudnia wiecej niz 20 pracownikow, a potem on sobie tam zalatwia z tym zusem srusem (wybaczcie:sorry:)

Też nic na temat ważności zaświadczenia z NFZ jedynie nie słyszałam. Nie sądzę jednak, aby to była prawda.
Ja kasę z ZUS dostaję dziwnie jakoś..
Mianowicie za kawałek miesiąca np.. Poprzednio dostałam za okres od 28.08 do o19.09 (tak jak termin zwolnienia). Teraz zwolnienie mi się kończyło 09.10 i jeszcze do dziś kasy nie dostałam.

reklama
ja pytanie mam odnośnie tatusiów po porodzie ile pracodawca musi dac wolnego z tytułu urodzenia dziecka ? dla taty? moze ktoras wie?
Z okazji narodzin dziecka przysluguja tatusiowi 2 dni dodatkowego wolnego placonego 100%. To tzw okolicznosciowe.

Oprocz tego weszlo cos takiego jak urlop ojcowski-chyba bedzie przyslugiwal dodatkowy 1tydzien do wykorzystania w ciagu roku od narodzin dziecka. Tylko nie wiem czy juz, czy od 1 stycznia. I nie jest to wykorzystanie urlopu macierzynskiego przez tate, tylko odrebny temat. Ale mao informacji jest. nawet w kodeksie pracy jakos malo jasno opisane jak dla mnie.

Do góry