reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Jakby nie było będzięmy miały czas na załatwienie zaświadczenia bo żeby złożyć wniosek o becikowe to potzrebny nam nie tylko akt urodzenia ale i Pesel, na który podobno czeka się miesiąc. Więc jakby co, mamy miesiąc czasu na załatwienia zaświadczenia.

reklama
Witam w - kolejny raz - nie letni i nie wakacyjny poranek ;-)
Ja mam w ogóle do dupy za przeproszeniem humor, a wszystko przez...ZUS:confused2:
Chciałabym kupić coś dla maluszka, dla siebie, czy nawet do domu ale nie - nie mogę. Dlaczego ? Bo te dziady mi nie płacą...tzn. zapłacą(za zwolnienie), ale mają czas do połowy sierpnia. A ja dalej czekam na pieniądze od 12 czerwca do 13 sierpnia. Ciekawe co bym miała zrobić, jeśli dajmy na to byłabym samotną matką? Tynk ze ścian jeść ? Przez tą sytuację codziennie jestem nerwowa i się ze wszystkimi kłócę tylko. Planowałam się zapisać na usg 3D ale nie wiem czy mogę, bo przecież nie wiem czy będę miała z czego zapłacić...Ehhhh. A potem mi jeden z drugim na diecie poselskiej powie, że nie rozumie czemu młodzi ludzie wyjeżdżają do pracy za granicę...

Witam w - kolejny raz - nie letni i nie wakacyjny poranek ;-)
Ja mam w ogóle do dupy za przeproszeniem humor, a wszystko przez...ZUS:confused2:
Chciałabym kupić coś dla maluszka, dla siebie, czy nawet do domu ale nie - nie mogę. Dlaczego ? Bo te dziady mi nie płacą...tzn. zapłacą(za zwolnienie), ale mają czas do połowy sierpnia. A ja dalej czekam na pieniądze od 12 czerwca do 13 sierpnia. Ciekawe co bym miała zrobić, jeśli dajmy na to byłabym samotną matką? Tynk ze ścian jeść ? Przez tą sytuację codziennie jestem nerwowa i się ze wszystkimi kłócę tylko. Planowałam się zapisać na usg 3D ale nie wiem czy mogę, bo przecież nie wiem czy będę miała z czego zapłacić...Ehhhh. A potem mi jeden z drugim na diecie poselskiej powie, że nie rozumie czemu młodzi ludzie wyjeżdżają do pracy za granicę...
O jeju, co tak długo trwa im to wypłacanie? Ja mam dostać pierwsze pieniądze za zwolnienie od ZUSu w połowie sierpnia i tak samo jak Ty bardzo na nie liczę - z tego co mówisz wynika, że ZUS może się spóźnić z wypłatą?

Jak to u Was jest dziewczęta?

O jeju, co tak długo trwa im to wypłacanie? Ja mam dostać pierwsze pieniądze za zwolnienie od ZUSu w połowie sierpnia i tak samo jak Ty bardzo na nie liczę - z tego co mówisz wynika, że ZUS może się spóźnić z wypłatą?

ZUS ma ustawowo 30dni na wypłacenie pieniędzy od momentu wpłynięcia do nich deklaracji jakiejś tam(nie znam sie dokładnie:baffled:). Moja deklaracja poszła 15 lipca, bo w firmie mi powiedzieli, że 15stego każdego miesiąca są składane. Za czerwiec dostałam od szefowej liche 500zł, a reszte wypłaty czerwcowej + wypłatę za lipiec(bo w pracy miałam wypłatę na koniec miesiąca) ma mi wypłacić ZUS. Dzwoniłam do nich jakieś 2 dni temu do działu zasiłków chorobowych i babka zapytała się o moje nazwisko, powiedziała "mamy złożone pani zwolnienia za okres 12 czerwca - 13 sierpnia" to ja się pytam, czy chociaż na koniec tego miesiąca mogę się spodziewać pieniędzy, a ona mi na to, że deklaracja była złożona 15tego lipca, więc mają czas do połowy sierpnia...:angry:

Wczoraj słyszałam w wiadomościach, że planują zmiany kwot becikowego. 2.000 dla rodzin z najniższymi dochodami, 1.000 gdy dochody sa trochę większe, a dla najbogatszych wcale. Chyba nie mam nic przeciwko - jak ktoś zarabia 10.000 miesięcznie to i tak ma w nosie ten 1.000 ;-)

ja dostaję regularnie 1. U mnie to jest tak, ze zus wysyła kasę do pracy i dostaje przellew z pracy. Może dlatego się nie spóźniają.

Co do kasy za L4 to od samego poczatku dostaje regularnie z konta pracodawcy. Ale slyszalam, ze jest to zalezne od tego ile pracownikow zatrudnia zaklad pracy. Do ilus tam(nie wiem dokladnie ilu20-30)wyplaca ZUS a powyzej pracodawca a ZUS mu zwraca. Ja w lipcu po raz pierwszy nie dostalam mojej premii(od sprzedazy, wiec normalne-nie pracuje-nie mam) ale za to dostalam podstawy prawie 100zl wiecej niz zwykle(pensje nam wpywaly ok 9go a premie ok 13go) i sama jestem ciekawa jak to teraz bedzie 10go sierpnia...mam nadzieje, ze utrzyma sie ta wyzsza kwota-zreszta kiedys jak sobie liczylam ile powinnam dostawac to tez mi tyle ok wychodzilo:)

reklama
Cześć

Klaudzia serdecznie gratuluję!!!!

Trzymam kciuki za dziewczyny z problemami &&&&&&&&& Buziaki i trzymajcie się!!!

Ja dostaję pieniążki z zusu ok. pierwszego, raz tylko jak zwolnienie było źle wypełnione to było opóźnienie 2 tyg, ale to moja wina bo mogłam to szybciej załatwić.
Moja Lenka coraz bardziej szaleje, ale jak poczuje rękę taty to się uspokaja i on biedny ani razu jej nie czuł, tylko kilka razy widział jak brzuch podskakuje ;-)
Pozdrawiam Was wszystkie!!!!

Do góry