reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Cześć dziewczyny:-)
Witam w - kolejny raz - nie letni i nie wakacyjny poranek ;-)
Ja mam w ogóle do dupy za przeproszeniem humor, a wszystko przez...ZUS:confused2:
Chciałabym kupić coś dla maluszka, dla siebie, czy nawet do domu ale nie - nie mogę. Dlaczego ? Bo te dziady mi nie płacą...tzn. zapłacą(za zwolnienie), ale mają czas do połowy sierpnia. A ja dalej czekam na pieniądze od 12 czerwca do 13 sierpnia. Ciekawe co bym miała zrobić, jeśli dajmy na to byłabym samotną matką? Tynk ze ścian jeść ? Przez tą sytuację codziennie jestem nerwowa i się ze wszystkimi kłócę tylko. Planowałam się zapisać na usg 3D ale nie wiem czy mogę, bo przecież nie wiem czy będę miała z czego zapłacić...Ehhhh. A potem mi jeden z drugim na diecie poselskiej powie, że nie rozumie czemu młodzi ludzie wyjeżdżają do pracy za granicę...
Ja na pierwszy zasiłek z ZUS-u czekałam bardzo długo teraz już dostaję regularnie

Poczytałam co u was ale padam na pyszczek więc nie stać mnie na żadną aktywność ponad to
moja Zuzka wczoraj w nocy dostała gorączki i właściwie do rana płakała :-(byliśmy dzisiaj u lekarza ale to prawdopodobnie tylko jakiś wirus trzymajcie kciuki żeby jutro było lepiej pozdrawiam

reklama
hej
ja mam pytanie co do l4 wiem ze musi byc zaznaczone B ale tam tez sa kody jakies i z tego co pamietam to do tej pory byly ciagle 026 a osttanie zwolnienie zauwazylam ze cos 017 jest i nie skojarzylam dokladnie bo odrazu zanioslam do pracy.... czy ktoras moze sie orientuje ocb?

a swoją drogą zapisanie się do lekarza z NFZ tak, zeby być objętym opieka od 10 tygodnia może być trudne. Większośc przychodni zapisuje do specjalistów pierwszego dnia miesiąca na dany miesiąc. Więc załóżmy, że dowiadujesz sie, że jesteś w ciąży 5 dnia danego miesiąca, zapisujesz na wizytę 1 dnia miesiaca kolejnego i ta wizyta jest wyznaczona np na 20-go, czyli jakieś 7 tygodni od kiedy sie dowiedziałas o ciąży... a zwykle w trzecim tygodniu kobieta jeszcze nie wie, że jest w ciąży, no bo jak.
czyli cała ta dbałosc o kobiety to zmuszanie ich do odpłatnych wizyt w gabinetach prywatnych, które sa po prostu dostępniejsze :(

Iza, ja dostałam się do lekarza ginekologa tego samego dnia, którego się zapisałam.. Zadzwoniłam przed 10.00, lekarz kazała mi przyjść przed 13.00 i już. Teraz też rano dzwonię i się "zapowiadam".. Sama byłam w szoku:-)

Wczoraj słyszałam w wiadomościach, że planują zmiany kwot becikowego. 2.000 dla rodzin z najniższymi dochodami, 1.000 gdy dochody sa trochę większe, a dla najbogatszych wcale. Chyba nie mam nic przeciwko - jak ktoś zarabia 10.000 miesięcznie to i tak ma w nosie ten 1.000 ;-)
no ja tutaj się nie zogodzę, jak wszyscy to wszyscy!
Chyba, że za tych zamożnych uzna się takich, co zarabiają po 2 000 - 3 000 tys. Nasze państwo stać na wszystko, ehh..
a no właśnie... przypuszczam, że średnia krajowa czyli ok 3000 brutto, to już może być dla nich "zamożność", a 3000 brutto, to jest ok 2000 na rękę...
plus. jeśli jesteście w związkach zalegalizowanych (małżeństwach) to oboje przynosicie dochód, więc na pewno 3000 brutto na rodzinę jest przekroczone. ;-)

kiedyś słyszałam opinię jakiegoś polityka, że w becikowym chodzi o to, aby "menele" przestali się rozmnażać (!!!) dla tego 1000 zł... bo to ponoć się szerzy wśród środowisk patologicznych. wiecie? 1000 zł na początek, później zapomoga społeczna i się zbiera na chlaństwo...
tutaj moim zdaniem akurat inicjatywa jest słuszna. a nie trudno urzędnikowi sprawdzić, czy kobieta jest "wczorajsza"...
niestety, prawda jest taka, że alkoholiczki bardzo żadko przestają pić gdy dowiadują się, że są w ciąży:baffled:
a na moim osiedlu jest pełno dzieciaków z patologicznych rodzin, i niestety może jedno z nich a może dwoje "wyszło" na przysłowiowych "ludzi"...

Malina - szczęściara z Ciebie. to rzeczywiście lekarz z NFZ? A zadowolona jesteś z lekarza? w mojej przychodni nawet do internisty ciężko się dostać :(

Iza:-) Internista to inna bajka:-) Przychodnia jest w okolicy emeryckiej, czyli jeżeli o 5 rano nie stoisz po numerek to zapomnij o wizycie.. Chociaż, nawet raz (za siedmioma górami, za siedmioma lasami), udało mi się umówić na konkretny dzień, konkretną godzinę i prawie bez czekania weszłam...
Poradnia K ma swoją "rejestrację" i nie trzeba numerka.
Czy jestem zadowolona z lekarza? Na pewno nie jestem niezadowolona:-) Ale chodzę dodatkowo prywatnie;-)

reklama
Do góry