reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Mam takie pytanko : z moim M mamy zaklepany termin ślubu kościelnego na czerwiec przyszłego roku i nie zamierzamy przyspieszać terminu , bo to wiąże się z szukaniem nowej sali itp. Chcemy kościelny razem z cywilnym w tym samym czasie więc formalnie będę żona mojego M w czerwcu. Wiem , że żeby zarejestrować malucha w urzędzie to muszę być w takiej sytuacji przy tym obecna. wiecie może jak to jest z nazwiskiem maluszka? Chciałabym żeby od razu miało nazwisko ojca żeby potem w czerwcu i z tym nie było cyrków. ;-)Czy tak może być?

ojciec musi razem z toba isc i przed urzednikiem uznac dziecko i nadac mu swoje nazwisko ;]

reklama
Dziewczyny wkleiłam to co znalazłam o becikowym po 1 listopada. Problem mam w tym że mi położna trochę się pomyliła w liczeniu tygodni ciąży bo był skończony 9 tydzień , położna napisała 11 potem na USG wyszło że faktycznie jest 9 tydzień ( ale i tak w karcie ciąży mam 11) i jak teraz będę dokumentować że jestem pod opieką od 10 tygodnia???

Becikowe od listopada 2009

Zmieniają się zasady przyznawania becikowego. To bardzo ważna informacja zarówno dla przyszłych mam, jak i dla lekarzy. Jeszcze do niedawna becikowe mogły pobrać wszystkie kobiety, które urodziły dziecko i złożyły wniosek w urzędzie miasta lub wypełniły go w miejskim szpitalu.
Teraz sam wniosek nie wystarczy, ponieważ becikowe będą mogły otrzymać tylko te kobiety, które zostały objęte opieką lekarską do 10. tygodnia ciąży i są w posiadaniu stosownego zaświadczenia na tę okoliczność. U podstaw zmian leży ponoć zmotywowanie ciężarnych do regularnych badań profilaktycznych.

Sam pomysł, zdaniem Reginy Politowicz, dyrektor Wydziału Świadczeń Społecznych w Bydgoszczy, której wypowiedź cytuje "Rzeczpospolita", „wydaje się nadmiernym formalizmem. Najgorsze jest jednak to, że w ustawie brakuje przepisów przejściowych. Jednoznacznie z niej nie wynika, w jakich sytuacjach trzeba będzie żądać zaświadczeń. Znów trzeba będzie się opierać na interpretacjach”.

Zgodnie z zapisem w artykule 18. ustawy, obowiązek potwierdzenia opieki medycznej nad kobietą w ciąży będzie stosowany dopiero od 1 listopada 2009 roku, a to oznacza, że kobieta będzie musiała udokumentować pozostawanie pod opieką lekarską po 1 listopada 2009 roku, bez względu na stopień zaawansowania ciąży. W związku z tym, gmina będzie mogła żądać potwierdzenia tej opieki dopiero od wyżej wymienionego terminu.

O jaką formę opieki medycznej chodzi oraz jak miałoby wyglądać tego rodzaju zaświadczenie, nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że prace nad projektem są w toku i zaświadczenia będą bezpłatne. Lekarze będą je wydawać ciężarnym dopiero od 1 listopada.

Niestety, ustawodawcy zapomnieli, że wiele kobiet trafia do lekarza już po dziesiątym tygodniu ciąży, co jest efektem specyficznego działania ich organizmu, a nie zaniedbań. Czy z tego powodu stracą one prawo do becikowego? Miejmy nadzieję, że do listopada nasze wątpliwości zostaną rozwiane. </span>

Z tego co sie orientowałam to nas-mam listopadowych mam -ten problem nie dotyczy.Przyznaja nam becikowe według starych zasad. Zmienia się natomiast ten system dla kobiet , którym 1 listopada mija 10tc i mniej.. Tyle wiem . Mam nadzieje , ze pani w urzedzie mi nie nakłamała;-)

Jak wiemy prawo nie działa wstecz i nie mają prawa wymagać takich zaswiadczeń od kobiet , które w momencie gdy starały sie o dzidzie nic o tym nie wiedzały.

Ja dowiedziałam sie o tym obowiązku na początku ciąży - 6 tc. (oczywiście przypadkiem, bo jak o przyznawaniu becikowego trąbili wszędzie, tak o dodatkowych obwarowaniach już nie spieszyli się z podaniem do szerszej wiadomości). Dopiero po jakimś czasie usłyszałam o tym w TV. Z tego co wiem to obowiązek udokumentowania prowadzenia ciąży dotyczy wszystkich kobiet, które mają urodzić po 30.10.2009r.
Może coś sie zmieniło i przenieśli ten termin o miesiąc później?
Ciekawa jestem czy będą jakieś wyjątki od tej zasady? Znam przypadki, że dziewczyny miały miesiączkę przez 3 pierwsze miesiące ciąży. Jeżeli dziewczyna się nie starała o dziecko to wcale nie musi się zorientować, że zaszła. Ja np. nie miałam żadnych objawów.. Z wyjątkiem zatrzymania miesiączki, a i tak czekałam na nią ponad 2 tygodnie zanim zrobiłam test.

Tak samo jest jak dziewczyna karmila piersia, nawet do glowy moze nie przyjsc ze jest w ciazy bo przeciez karmi wiec miesiaczki ma prawo nie byc. Ja znam przypadek kiedy dziewczyna wlasnie karmila i nie miala zadnych objawow ciazy, byla szczupla, a ciazy domyslila sie dopiero jak maluszek zaczal ją kopac:tak::-D Tez sie zastanawiam jak z tym bedzie, uwazam ze termin to 10 t.c to jakas paranoja, nawet jakby sie o ciazy dowiedzialo szybko to i tak kolejki do lekarza sa tak dlugie ze ciezko jest sie dostac tak szybko. Mam nadzieje ze lekarze nie beda robili problemow z wystawianiem zaswiadczen jak sie bylo u lekarza powiedzmy w 11 t.c:baffled:

ja ogladalam wywiad z pania minister zdrowia bodajże to ona mowila ze ta ustawa ma na celu aby wcześnie wykryc wady u dziecki przy usg penetralnym a ono jest wykonywane do 12tc czy cos takiego ma to zmniejszyc zachorowania chorych dzieci

reklama
Kasiullla tez oglądałam wywiad z nia.... z jednej strony jest to dobrze bo moze uda sie uchronic malenstwa przed różnymi chorobami no ale z drugiej jezeli ktos np. karmi piersia to nie od razu zorientuje sie ze jest w ciązy i jak pojdzie pozniej to juz nie dostanie...bez sensu....
Tez słyszałąm ze my jescze na starych zasadach a dopiero od 1 listopada to wchodzi

Do góry