reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Ja zaniosłam takie zaswiadczenie chyba w 10 tc. było napisane przez ginkę! pisało na nim w którym tygodniu ciązy jestem, która to ciąża i na kiedy mam planowany termin porodu!
Potem zanosiłam im jeszcze raz takowe zaświadczenie, bo zgubili, a kończyła mi się umowa :wściekła/y: i przysłali mi list, że mam im pilnie to ząawiadczenie dostarczyć! poszedł mój mąż i troszku ich opierdzielił! bo z ciążą zagrożoną do nich latałam (niestety wymagali ode mnie przyjścia osobistego do dziś nie wiem dlaczego) a oni to zaświadczenie zgubili! drugie zaniósł mąż,a niby też miałam iść osobiście!

A ja mam takie pytanie. umowę mam tylko do dnia porodu. nie będzie mi się należał urlop macierzyński, tylko zasiłek macierzyński? i papiery na ten zasiłek składa się w ZUS ?? a i czy oprócz tego zasiłku mogę liczyć na zasiłek z opieki, bo nasze dochody na pewno nie przekroczą tych 500 ileś tam zł? czy ten zasiłek macierzyński i zasiłek z opieki to jedno i to samo?

reklama
To takie zwykłe zaświadczenie- lekarz będzie miał gotowy druk, w którym tylko wypełni twoje dane, wpisze w którym jesteś obecnie tygodniu i w rubryce "SPODZIEWANA DATA PORODU" wpisze np 10.11.2009.

To w zupełności wystarczy. Potem spokojnie możesz donosić kolejne zwolnienia L4, ale musi być na nich Kod Literowy B.

Jeśli takiego kodu nie będzie, prawda jest brutalna, ale będziesz musiała się wracac do lekarza to poprawić, bo równie dobrze, może to być potraktowane jako, że już nie jesteś w ciąży skoro nie ma litery B. :-)

Wiem to wszystko jest dziwaczne, bo masz brzuch, ale jak ktoś będzie chciał to Ci zakwestionuje takie L4 i policzy je jako zwykłe L4 (80% wynagrodzenia), a tego nie chcemy prawda? :-)

Na szkoleniach w jakich uczestniczyłam był podany taki przykład, że dziewczynie płacono 100 % bo doniosła zaśw. o ciąży, i potem brała L4, a że kadrowa nie sprawdzała kodu to naliczała te 100%, a co się okazało ? Ze laska nie powiedziala kadrowej, że jakis czas temu poroniła, a wtedy powinna miec zwolnienie 80%.

Potem taka kadrowa musi odkręcać sprawę, robić korekty płacy itd.

Jak widać ta robota też potrafi byc chwilami bardzo niewdzięczna, bo np musisz spytać pracownice czemu nie ma kodu B na zwolnieniu, a ta ci np wybucha płaczem, że już nie jest w ciąży...

Takie życie...a przepisy przepisami

Ostatnia edycja:
A ja mam takie pytanie. umowę mam tylko do dnia porodu. nie będzie mi się należał urlop macierzyński, tylko zasiłek macierzyński? i papiery na ten zasiłek składa się w ZUS ?? a i czy oprócz tego zasiłku mogę liczyć na zasiłek z opieki, bo nasze dochody na pewno nie przekroczą tych 500 ileś tam zł? czy ten zasiłek macierzyński i zasiłek z opieki to jedno i to samo?

Jestem pierwszym przypadkiem ciążowym w mojej pracy i pracuje jako kadrowa dopiero prawie 2 lata.
Wczesniej niebardzo interesowałam się przepisami z zakresu świadczen macierzyńskich itd, bo poprostu nie mialam w pracy takich przypadków (średnia wieku u mnie w firmie to chyba 50 lat :-) ).

Więc nie wszystkie rozumy jeszcze zjadłam :-) , ale ile moge to pomogę.

Zasiłek macierzyński to jakby to samo co urlop macierzyński.
Poprostu kasa za urlop macierzynski zwie się ZASIŁKIEM MACIERZYŃSKIM i wypłaca go ZUS.
Jest on w wysokości 100 % wynagrodzenia.
Wylicza sie go biorąc podstawy z 12 miesięcy przed powstaniem zdarzenia(w tym wypadku przed porodem), lub np przed powstaniem niezdolności do pracy.

Np poród 20.11.2009 więc od tego dnia masz zasiłek macierzynki.
A oblicza się go biorąc średnią z 12 miesięcy (w tym przypadku od 11.2008 do 10.2009)

Zasiłek z opieki to odrębna sprawa.

aha rozumiem, a w takim bądź układzie sama muszę zgłosić się do ZUS, aby taki zasiłek otrzymywać? bo skoro już nie będę pracownikiem firmy, to oni za mnie tego nie zrobią - tak to rozumiem
i to dopiero po porodzie się do nich idzie czy można ileś tam dni przed porodem?

aha rozumiem, a w takim bądź układzie sama muszę zgłosić się do ZUS, aby taki zasiłek otrzymywać? bo skoro już nie będę pracownikiem firmy, to oni za mnie tego nie zrobią - tak to rozumiem
i to dopiero po porodzie się do nich idzie czy można ileś tam dni przed porodem?

Do kiedy mialas umowe? Rozumiem, że Ci ją przedłużyli do dnia porodu.
Przed porodem nie ma sensu składac papierów o mecierzyński , bo jeszcze nie wiesz kiedy urodzisz :-)

No chyba, że chcesz mieć ten zasiłek wczesniej np 2 tygodnie przed porodem, ale wtedy o te 2 tygodnie skróci cie się czas przebywania z dzieckiem na macierzynskim.

Nie jesteś w stanie sama złożyc wniosku o zasiłek, bo nie jesteś technicznie w stanie tego zrobić.
Kadrowa ma dane ile i kiedy zarobiłas w firmie i to ona musi to wypelnić na twoją prosbę.
ZUS sam sobie obliczy kwote zasilku jaką powinnas dostać.
Obliczy to na podstawie zlozonych przez kadrową danych z 12 ostatnich miesięcy (z 12 twoich wynagrodzen)

umowę miałam do 31.05 i przedłużyli mi ją do dnia porodu.
dziękuje bardzo za odpowiedzi! będę musiała w takim razie poprosić kadrową o złożenie tych papierów na zasiłek, a wcale mi się to nie usmiecha, bo to podła baba jest! i boję się, że nie zechce tego zrobić :-(

umowę miałam do 31.05 i przedłużyli mi ją do dnia porodu.
dziękuje bardzo za odpowiedzi! będę musiała w takim razie poprosić kadrową o złożenie tych papierów na zasiłek, a wcale mi się to nie usmiecha, bo to podła baba jest! i boję się, że nie zechce tego zrobić :-(

Wiesz co nawet jakbym była podła to moim zdaniem i tak ja musiłabym pracownikowi wypełnić to Z3, bo tam musi sie podpisac kadrowa lub dyrektor.

To nie może byc tak, że pracownik sam sobie napisze ile zarabiał i ZUS mu uwierzy :-)

Powodzenia !!! Jak będzie marudziła to jej powiedz żeby zmieniła pracę, bo to jej zakichany obowiązek !!!

dziewczyny a jak to jest jak ide na pierwsze zwolnienie l4 ciezarne...czy ja musze jakies dodatkowe zaswiadczenie od gina brac ze jestem w ciazy oprocz l4??bo tak kiedys mi ktos powiedzial a ja nie wiem co to za zaswiadczenie?wiem ze niby na podstawie takiego zaswiadczenia pracodawca moze przelac kase na konto!!

Jak ja bylam u gin i bralam pierwsze L4 to ona dodatkowo wypisala mi zaswiadczenie o ciazy i powiedziala, ze mam to oddac pracodawcy:tak:.
Wczesniej nie bralam. Nawet nie pomyslalam o tym.:szok:

reklama
Olica, będę wdzięczna za odpowiedź.
Pracuję od niespełna 3 miesięcy. Do porodu zostały 4. Zatem wyliczą mi urlop z 7 miesięcy (rozumiem, że jeżeli będę na zwolnieniu, to staż pracy się liczy?). Czy też będą chcieli to wyliczyć na podstawie poprzedniego okresu zatrudnienia??
Z góry dzięki za odpowiedź;-)

Do góry