reklama
malina1979
;)
RMUA nie jest dokumentem nadrzędnym w stosunku do książeczki?
W rejonówce gdzie mam internistę nie chcą żadnego dokumentu, chyba sprawdzają ubezpieczenie na podstawie danych z ZUS, po nr PESEL. Na śląsku z kolei ubezpieczeni mają kartę magnetyczną z danymi..Idziemy z czasem postępem itd:-)
Bo tak własnie powinno być żebysmy szli z postępem, ale jak widac nie wszędzie postęp dociera :-)
Niektórzy nasi pracownicy zostali z RMUĄ odesłani i mają przynieść książeczkę.
Takie jest widzi mi się niektórych przychodni i lekarzy, a my możemy sobie tylko pogadac i pokurwować na takie traktowanie....
W wielu miejscach są takie systemy jak mowisz (ze sprawdzaja w ZUSie) ale niestety w większosci jest jeszcze głeboka komuna :-)
mary__mary
BorySoniowa Mamusia :)
Orientujesz się może czy ta zasada dotycząca zwolnienia L4 "na ciążę" tzn 100% zamiast 80% dotyczy całej uni europejskiej czy to tylko tak w pl jest...?Jersli na L4 jest kod literowy B to powinna wypłacić ci 100 %. Bo ten kod oznacza ciaże, a L4 w ciazy jest bewzględnie 100 procentowe.
Tylko zwykle L4 jest 80% jak nie ma ciąży i np chorujesz na angine itp.
Ja mimo kodu B na L4, ktore bys mi przyniosla kazalabym Ci przyniesc zaswiadczenie od lekarza o ciązy (ale kazalabym ci odrazu a nie po 4 miesiącach), no ale lepiej pozno niz wcale) :-)
Kasiiula
mamusia Pawełka :)
ja mam pytanie....
od 2009 roku mamy prawo do 270 dni do zwolnienia 100% płatnego ciążowego.... i (podobno) bez względu czy jest to zdrowa ciaza czy zagrożona....
chyba ze zle zrozumiałam to poprawcie mnie
tak? czy nie?
od 2009 roku mamy prawo do 270 dni do zwolnienia 100% płatnego ciążowego.... i (podobno) bez względu czy jest to zdrowa ciaza czy zagrożona....
tak? czy nie?
MONIA-AREK
Fanka BB :)

Przeciez lekarz na zwolnieniu nie zaznacza czy to zagrozona ciaza czy nie i to nie ma znaczenia. Ty masz prawo do calego zwolnienia i juz.ja mam pytanie....
tak? czy nie?
Aha, ewentualnie moga byc dwa oznaczenia przy kodzie B. B1 lub B2 czy jakos tak i to juz ma znaczenie, bo przy cyfrze 2 mozna chodzic normalnie, a przy cyfrze 1, oznacza ze trzeba siedziec w domu i to zdarza sie ZUSowi kontrolowac. Mozesz wyjsc w wyjatkowych chwilach, np do lekarza, ale to trzeba udokumentowac w razie kontroli.
Siostra mojej kolezanki miala taka kontrole. Przyszli i sprawdzili czy w domu siedzi.
Ostatnia edycja:
Kasiiula
Przeciez lekarz na zwolnieniu nie zaznacza czy to zagrozona ciaza czy nie i to nie ma znaczenia. Ty masz prawo do calego zwolnienia i juz.
no tak ale zus moze sprawdzic cos tam i wzywa na kontrole czy cos sprawdza itp
tak mowila mi ta baba co ostatnio bylam i temu nie moze dac jezeli nic si enie dzieje nawet jak warunki pracy sa ciezkie
R
rouż
Gość
Do strasznej zolzy trafilas!!!no tak ale zus moze sprawdzic cos tam i wzywa na kontrole czy cos sprawdza itp
tak mowila mi ta baba co ostatnio bylam i temu nie moze dac jezeli nic si enie dzieje nawet jak warunki pracy sa ciezkie

Ja chodze do gin starej daty i balam sie, ze tez beda problemy z L4, a okazalo sie, ze nie robila zadnych! Ale sie zdziwilam! I jak chciala mi wypisac, to ja jeszcze jej powiedzialam, ze przyjde po L4 dopiero za 2tyg, a ona: jak Pani tylko uzna ze juz czas to przyjsc, nie ma zadnego problemu! I tak mi mija 2gi miesiac na L4. W szoku bylam! Ale Ty trafilas okropnie!!!
C
Cleo1981
Gość
Dziewczyny mam pytanko, a mianowicie jak to jest z tym urlopem macierzyńskim.Mam umowe o pracę przedłuzoną do dnia porodu.Czy nalezy się 20 tyg, 22tyg a może 24 skoro będzie już w 2010r.Gdzieś wyczytałam , że przy takiej umowie się skraca o 2 tyg więc już nie wiem ile tego będzie.Jak ma ktoś pojęcie w tych sprawach to proszę o odpowiedz:-)
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Kasiiula
piszesz ze to bedzie 2010 rok toz rodzic bedziesz 2009 i wg mnie to nalezy ci sie urlop taki jaki przysluguje w danym roku a nie ze przełomem jest inny rok i tam jest 2 tyg wiecej.... ciebie beda interesowac ustawy z tego roku w jakim sie urodzi dziecko ... chyba ze do stycznia bedziesz nosic;]