reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

Witajcie Dziewczyny:)
Gratuluję podjęcia tego tematu:) Mam kilka wątpliwości, które być może rozwiejecie?
Zostałam zatrudniona 1.05. (umowa na czas określony-rok) byłam już w ciąży, o czym pracodawca wiedział.
Pytanie pierwsze brzmi, jakie będę otrzymywała świadczenia (chodzi mi o wysokość), gdy pójdę na ewentualne zwolnienie lekarskie i później jak będzie z urlopem (zasiłkiem) macierzyńskim? Wysnułam już swoje wnioski po przeczytaniu wszystkich postów na forum, ale chciałabym to potwierdzić.
I jeszcze jedno.. pracodawca skierował mnie to lekarza med. pracy, przy czym dopiero w tym miesiącu. Czy lekarz ze względu na ciążę, może uznać mnie za niezdolną do pracy?? Dotąd nie byłam na zwolnieniu.. Zastanawiam się czy nie próbować tego zataić?? Z drugiej strony niby dlaczego miałby uznać mnie za niezdolną?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, wizyta jutro.
Pozdrawiam

reklama
wypytałam ksiegowa bo ja nie mialam problemu z 6 miesiecznym zatrudnieniem i :

Do sześciomięsięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia (art. 186 par. 1 kodeksu pracy) i nie ma znaczenia długość przerwy między okresami zatrudnienia oraz wymiar czasu pracy, a także sposób rozwiązania umowy. Do tego okresu wlicza sie również urlop macierzyński :-)

kilolek pytałas "Żeby dostać zasiłek wychowawczy trzeba być na urlopie wychowawczym?"
Tak trzeba byc na urlopie bo ten zasilek prawidlowo nazywa sie: Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego .
Nie wiem jak jest u Was ale u mnie wniosek o urlop składałam u pracodawcy i to on wysyla cie na urlop na czas okreslony czyli max 2 lata. Na ten czas musisz byc nadal zatrudniona w firmie. a wniosek o przyznanie zasiłku wychowawczego ( czyli tych 400 zł) u mnie w MOPS-ie.

niunians :” kilolek o zasiłek możesz się ubiegać bo on ci się należy tylko urlop wychowawczy ci się nie będzie należał.”
To chyba masz na mysli zasilek rodzinny ( 48 zł ) a nie zasilek wychowawczy (400 zl)
Tu warunki dochodowe SA takie same :-( I tak jak pisalam wyzej urlop wychowawczy = zasilkowi wychowawczemu

Jest juz pozno i troche oczka mi sie zamykaja ale mam nadziej ze nic nie namieszalam jak cos to piszcie:)

a ja mam pytanie i mam nadzieje ze ktos mnie odpisze...od 1lipca chce isc na l4 bo akurat mam wizyte u ginka a nowe warunki umowy mam od 1marca wiec wychodzi ze rowno 3mce mialam umowe o prace na nowych warunkach...moje pytanie jest takie czy to nie bedzie zle wygladac w oczach zusu??bo moj m mowi nie powinnam isc tak po rownym czasie i ze lepiej isc np 16lipca!!pomozcie

Wiesz co Gosiu, ja myślę, że nie powinnaś się w ogóle przejmować zusem. Jeśli czujesz, że powinnaś już pójść na zwolnienie, to się nie zastanawiaj - co ich to obchodzi! Zresztą przecież w żaden sposób nie łamiesz prawa. W końcu po to się płaci co miesiąc takie straszne składki, żeby w razie potrzeby pójść na L4. Pomyśl ile kobiet w ciąży zatrudnia się tylko po to, żeby dostawać pieniądze od zusu - popracują chwilę i od razu na zwolnienie. I nic im nie grozi - wszystko jest zgodne z przepisami.

wiesz co meczy mnie juz ta praca!!nudzi przede wszystkim!!poza tym rano jak wstaje jest mi duszno,serducho wali,ciezko mi jest poprostu!!jeszcze jak jest troche duszno to masakra!!!no nic musze sie mamy spytac bo ona w zusie pracuje ale inny wydzial:-)

No to się nie zastanawiaj tylko bierz L4! A jak masz wątpliwości, to rzeczywiście się poradź mamy. Ale myślę, że nie takie kombinacje ludzie robią i że nie masz się czym przejmować :happy2:

Możesz spokojnie iść i nikt nie będzie patrzyła czy równe 3 miesiące czy nie równe. Jak potrzebujesz to idź śmiało. Ja mam zamiar iść na zwolnienie od września :)

dziewczyny a jak to jest jak ide na pierwsze zwolnienie l4 ciezarne...czy ja musze jakies dodatkowe zaswiadczenie od gina brac ze jestem w ciazy oprocz l4??bo tak kiedys mi ktos powiedzial a ja nie wiem co to za zaswiadczenie?wiem ze niby na podstawie takiego zaswiadczenia pracodawca moze przelac kase na konto!!

Zaświadczenie o tym, że jest się w ciąży składa sie zazwyczaj zaraz po 12 tygodniu.
Jako, że sama zajmuję się kadrami-swoje zaswiadczenie złożyłam, że tak powiem sama sobie :)
Skoro do tej pory nie przyniosłaś do zakładu pracy takiego zaswiadczenia, a teraz chcesz iśc na pierwsze L4 ciążowe to na zwolnieniu lekarskim dopilnuj żeby lekarz wpisal kod B.
Ten kod oznacza ciążę, jak tego kodu na L4 nie będzie- to kadrowa nie ma prawa ci naliczac 100% wynagrodzenia tylko 80% jak przy zwykłym zwolnieniu lekarskim.
Gdybyś była moją pracownicą oprócz L4 zażądałabym zaświadczenia o tym, że jesteś w ciąży (no chyba, że już byś mi je wczesniej dała). :-)

reklama
Zaświadczenie o tym, że jest się w ciąży składa sie zazwyczaj zaraz po 12 tygodniu.
Jako, że sama zajmuję się kadrami-swoje zaswiadczenie złożyłam, że tak powiem sama sobie :)
Skoro do tej pory nie przyniosłaś do zakładu pracy takiego zaswiadczenia, a teraz chcesz iśc na pierwsze L4 ciążowe to na zwolnieniu lekarskim dopilnuj żeby lekarz wpisal kod B.
Ten kod oznacza ciążę, jak tego kodu na L4 nie będzie- to kadrowa nie ma prawa ci naliczac 100% wynagrodzenia tylko 80% jak przy zwykłym zwolnieniu lekarskim.
Gdybyś była moją pracownicą oprócz L4 zażądałabym zaświadczenia o tym, że jesteś w ciąży (no chyba, że już byś mi je wczesniej dała). :-)

Ola a jak wyglada to zaswiadczenie co dalas??i sama je napisalas czy lekarz??

Do góry