reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prawo kobiet w 2009/10 roku

reklama
Dotyczy Irlandii:
"Od marca 2007 r. pracownica w ciąży upoważniona jest do podstawowego, 26-tygodniowego płatnego urlopu macierzyńskiego. Może też wykorzystać 16-tygodniowy bezpłatny urlop dodatkowy. Prawo do urlopu przysługuje każdej pracującej matce, niezależnie od tego, jak długo pracuje w firmie i ile godzin tygodniowo. Uprawnienia te wynikają z ustawy Maternity Protection Act 1994. Najpóźniejszą datą rozpoczęcia urlopu są dwa tygodnie przed tygodniem, w którym spodziewany jest poród. Urlop może się skończyć najwcześniej cztery tygodnie po narodzinach dziecka. Pozostała część urlopu może być wykorzystana wedle uznania matki. Jeżeli matka spełnia warunki do otrzymywania zasiłku macierzyńskiego, urlop może rozpocząć nie wcześniej niż 16 tygodni przed końcem tygodnia, w którym spodziewany jest poród."
"Pracodawca nie jest zobowiązany do ponoszenia kosztów w związku z urlopem macierzyńskim. Jednak w jego trakcie przysługuje zasiłek macierzyński. Można się o niego ubiegać w Ministerstwie ds. Socjalnych i Rodzinnych, jeśli matka opłaca w odpowiednim stopniu ubezpieczenie społeczne PRSI (dotyczy zarówno pracowników, jak i samozatrudnionych). Stawkę zasiłku oblicza się, dzieląc roczny dochód brutto z całego roku przez liczbę przepracowanych w tym czasie tygodni. 80 proc. uzyskanej w ten sposób kwoty wypłaca się matce co tydzień. Minimalna stawka wynosi 207,80 euro, a maksymalna 280 euro. Umowa z pracodawcą może uprawniać pracownicę do pobierania dodatkowych pieniędzy w czasie trwania urlopu macierzyńskiego. Może to być na przykład wynagrodzenie miesięczne pomniejszone o kwotę zasiłku macierzyńskiego. Matka ma również prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego (jednak bez zasiłku), który może trwać 16 tygodni."

Całość tutaj: Jak ubiegać się o urlop macierzyński w Irlandii - Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

DO gie-oska obecnie jestem na urlopie wychowawczym i w drugiej ciazy:) jezeli chcesz wiedziec dokladne przeliczniki i jak obliczyc to daj znac:)

ze mna bylo tak zebym dostala wychowawczy:
po urlopie macierzynskim odczekalam tydzien czasu i zlozylam do MOPS-u wniosek o zasilek wychowawczy. Moj dochod potraktowano jako utracony i wowczas dochod meza podzielona na 3 osoby (ja maz i coreczka). A zeby dostac wychowawczy to przed porodem trzeba byc zatrudniona conajmniej 6 miesiecy:)

Żeby dostać zasiłek wychowawczy trzeba być na urlopie wychowawczym? Jesli ja po maciezyńskim będę bez pracy,a pracowałam wcześnie przez 7 lat to mogę ubiegać się o ten zasiłek?

reklama
kilolek o zasiłek możesz się ubiegać bo on ci się należy tylko urlop wychowawczy ci się nie będzie należał.

Do góry