reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Praca a ciaza i zwolnienie

No tak zapomniałam o tym że " ochronka" jest od 12 tygodnia. Jednak po tym czasie już zwolnić pracownicy nie można, są wyjątki ale skrajne jak np upadek firmy. W ogóle praca w markecie jest bardzo ciężka i kiedy byłam na szkoleniu bhp krotko przed ciążą to sama pani od BHP mówiła że kiedy tylko pracownica dowie się o ciąży niech natychmiast idzie na zwolnienie, są normy dźwigania i nie ma stanowiska dla ciężarnej, które byłoby dla niej odpowiednie.. Nie ma co ryzykować żeby założycielka tematu wracała do pracy, bo po prostu to ryzyko dla ciąży.
No tak, ale chorobowego nie bierze się że względu na ciężkie warunki pracy.

reklama
Jeżeli autorka pytania jest na zwolnieniu od psychiatry i to od maja to myślisz, że pracodawca będzie chciał przedłużyć umowę? Poza tym ja nawet do takiej pracy bym nie wróciła mając takie doświadczenia.
Jeżeli wróci z L4 do pracy przed zakończeniem zwolnienia, to szczerze mówiąc może być różnie z przedłużeniem umowy, zależy od nastawienia Kierownika. Jak jest o tym sama wie najlepiej Autorka.
Zależy też na koniec dnia dużo od sytuacji finansowej koleżanki i tylko ona wie jak męczące jest dla niej stanowisko w pracy. Jeżeli ma duże obciążenie fizyczne i psychiczne to dla zdrowia dziecka i swojego lepiej nie wracać do pracy. Jeżeli ma np. pracę biurową i w zależności od tego jak się czuje psychicznie, to dla bezpieczeństwa finansowego można wrócić do pracy do ukończenia 3go miesiąca ciąży, mieć przedłużoną umowę, a później iść od razu na L4.

Tyle, że jak wróci z L4, to powinni dostosować do niej stanowisko pracy, bo wątpię, aby w ciąży mogla np. dzwigac ciężkie rzeczy.
Dla kobiety w ciąży nie ma niestety odpowiedniego stanowiska w markecie. Specjaliści od szkoleń BHP sami wręcz o tym mówią
No tak, ale chorobowego nie bierze się że względu na ciężkie warunki pracy.
Nie bez powodu każda kobieta pracują w takich ciężkich warunkach jak market, czy supermarket kiedy tylko dowiaduje się o ciąży idzie na zwolnienie. To nie jest praca dla kobiet w ciaży, nawet stanowiska odpowiedniego nie ma o ile w pracy przestrzega się norm bhp

Dla kobiety w ciąży nie ma niestety odpowiedniego stanowiska w markecie. Specjaliści od szkoleń BHP sami wręcz o tym mówią

Nie bez powodu każda kobieta pracują w takich ciężkich warunkach jak market, czy supermarket kiedy tylko dowiaduje się o ciąży idzie na zwolnienie. To nie jest praca dla kobiet w ciaży, nawet stanowiska odpowiedniego nie ma o ile w pracy przestrzega się norm bhp
No to wygląda na to,że specjaliści od szkoleń BHP nie za bardzo znają się na przepisach. Podkreślam jeszcze raz, ciężka praca to nie powód do chorobowego.

Ale nadal to my kobiety nakrecamy ciagle L4, a lekarze daja zwolnienia ciazowe jak cukierki i to bez powodu, bo na ciezka prace nie ma kodu i musza cos zmyslic.
Pracodawca ma tez obowiazki wzgledem pracownika. Jesli nie moze dostosowac stanowiska pracy do kobiety ciezarnej to musi zwolnic ja z obowiazku pracy z zachowanym prawem do wynagrodzenia. Okresla to kodeks pracy. A jak nie moze sie z tego wywiazac to sie idzie do sadu pracy. A dlaczego pracodawcy (czy, tak jak wspominasz, BHP) zmuszaja do zwolnien? Bo wtedy placa pracownicy tylko 30 dni, a potem przejmuje ja ZUS. A jesli mialby pracodawca wywiazac sie ze swojegi obowiazku to musialby placic do konca ciazy. Wszedzie chodzi o kase. Same kobiety sobie utrudniamy, a im ulatwiamy. Bo na zwolnieniu ciazowym mamy wpisana jakas jednostke chorobowani tak naprawde z chodzonym L4 jestesmy uwiazane przy domu, bo przy kontroli ZUS mozna miec same problemy i cofniety zasilek.

No tak zapomniałam o tym że " ochronka" jest od 12 tygodnia. Jednak po tym czasie już zwolnić pracownicy nie można, są wyjątki ale skrajne jak np upadek firmy. W ogóle praca w markecie jest bardzo ciężka i kiedy byłam na szkoleniu bhp krotko przed ciążą to sama pani od BHP mówiła że kiedy tylko pracownica dowie się o ciąży niech natychmiast idzie na zwolnienie, są normy dźwigania i nie ma stanowiska dla ciężarnej, które byłoby dla niej odpowiednie.. Nie ma co ryzykować żeby założycielka tematu wracała do pracy, bo po prostu to ryzyko dla ciąży.

Nieprzedłużenie umowy to nie jest zwolnienie.
Zwolnić ciężarnej według polskiego prawa nie można od poczęcia.

czyli jeżeli mam umowę na czas nieokreślony i jestem w tym 1 trymestrze to firma nie może mnie zwolnić pod żadnym pozorem?

Może ale w bardzo określonych przypadkach np upadłość firmy czy z winy pracodawcy. Ale też np w tym drugim wypadku muszą się zgodzić związki zawodowe o ile takie są.

Tu już trzeba to rozpatrywać indywidualnie.

Zwolnić można też jeżeli umowa jest próbna na 30 dni.

Ale w przypadku normalnie prosperującej firmy jakiej umowy by się nie miało. Również takiej ktora się kończy np w 10tc nie można zwolnić. Nawet w 3tc 🤷‍♀️ a jeżeli ktoś np został zwolniony, a okazało się że był w ciąży to trzeba a tego pracownika przywrócić do pracy

reklama
Może ale w bardzo określonych przypadkach np upadłość firmy czy z winy pracodawcy. Ale też np w tym drugim wypadku muszą się zgodzić związki zawodowe o ile takie są.

Tu już trzeba to rozpatrywać indywidualnie.

Zwolnić można też jeżeli umowa jest próbna na 30 dni.

Ale w przypadku normalnie prosperującej firmy jakiej umowy by się nie miało. Również takiej ktora się kończy np w 10tc nie można zwolnić. Nawet w 3tc 🤷‍♀️ a jeżeli ktoś np został zwolniony, a okazało się że był w ciąży to trzeba a tego pracownika przywrócić do pracy
dzięki, nie wiedziałam

Do góry