Hej w maju poszłam na zwolnienie przez mobbing w pracy Bierodnka .Brałam do tej pory zwolnienie od psychiatry i teraz pod koniec miesiąca mam koniec umowy i myślę że jesteś w ciazy i nie wiem co za bardzo teraz zrobić ciaza jeszcze nie jest pewna .Mogą mi nie przedłużyć w tym przypadku umowy
reklama
NiebieskookaEM
Fanka BB :)
Po pierwsze - najlepiej potwierdzić ciążę, abyś Ty sama była tego pewna najlepiej nie testem, a betą w laboratorium.
Tak, z tego, co kojarzę, to przed 12 tygodniem mogą Ci nie przedluzyc umowy.
Tak, z tego, co kojarzę, to przed 12 tygodniem mogą Ci nie przedluzyc umowy.
Nie musisz zgłaszać pracodawcy ciąży, tym bardziej, że miałaś złe doświadczenia w pracy (łagodne określenie). Możesz poczekać z nowinami do czasu przedłużenia umowy. Dostaniesz umowę - idziesz na zwolnienie, tyle
PS. sama byłam w takiej sytuacji, że w trakcie ciąży miałam mieć przedłużoną umowę. Akurat wypadało przedłużenie na 3 miesiąc ciąży. Nie powiedziałam pracodawcy wcześniej, dostałam przedłużenie, popracowałam jeszcze 3 miesiące, do skończonego 6go miesiąca i dostałam zwolnienie od lekarza.
PS. sama byłam w takiej sytuacji, że w trakcie ciąży miałam mieć przedłużoną umowę. Akurat wypadało przedłużenie na 3 miesiąc ciąży. Nie powiedziałam pracodawcy wcześniej, dostałam przedłużenie, popracowałam jeszcze 3 miesiące, do skończonego 6go miesiąca i dostałam zwolnienie od lekarza.
NiebieskookaEM
Tyle, że jak wróci z L4, to powinni dostosować do niej stanowisko pracy, bo wątpię, aby w ciąży mogla np. dzwigac ciężkie rzeczy.Nie musisz zgłaszać pracodawcy ciąży, tym bardziej, że miałaś złe doświadczenia w pracy (łagodne określenie). Możesz poczekać z nowinami do czasu przedłużenia umowy. Dostaniesz umowę - idziesz na zwolnienie, tyle
Nie musisz zgłaszać pracodawcy ciąży, tym bardziej, że miałaś złe doświadczenia w pracy (łagodne określenie). Możesz poczekać z nowinami do czasu przedłużenia umowy. Dostaniesz umowę - idziesz na zwolnienie, tyle
Skoro jest na zwolnieniu od maja to bardzo mozliwe, ze umowy po prostu nie przedluza.
Ale jeśli nawet nie przedłużą umowy, a dostaniesz L4 ciążowe jeszcze w trakcie zatrudnienia (a dokładniej to nawet do 14 dni od daty końca zatrudnienia), to będziesz je mogła kontynuować (warunkiem będzie brak przerwy między kolejnymi zwolnieniami).
Nie będzie Ci się jednak należał zasiłek/urlop macierzyński. Będziesz mogła starać się o kosiniakowe.
Nie będzie Ci się jednak należał zasiłek/urlop macierzyński. Będziesz mogła starać się o kosiniakowe.
Ja miałam identyczną sytuację. Pracuje tylko w innym markecie, ale też mobbing i w kwietniu poszłam na zwolnoenie od psychiatry. W trakcie l4 od psychiatry okazało się, że jestem w ciąży, więc szybko umówiłam wizytę u lekarza na 6 TC. Wizytę miałam akurat ostatniego dnia l4 od psychiatry. Dostałam już l4 ciążowe. Umów wizytę i jeśli jesteś w ciąży będziesz miała przedłużona umowę do do dnia porodu. Tak 6 tydzień będzie ok, żeby już był zarodek i sedlrduszko.Hej w maju poszłam na zwolnienie przez mobbing w pracy Bierodnka .Brałam do tej pory zwolnienie od psychiatry i teraz pod koniec miesiąca mam koniec umowy i myślę że jesteś w ciazy i nie wiem co za bardzo teraz zrobić ciaza jeszcze nie jest pewna .Mogą mi nie przedłużyć w tym przypadku umowy
jasani
Jeżeli autorka pytania jest na zwolnieniu od psychiatry i to od maja to myślisz, że pracodawca będzie chciał przedłużyć umowę? Poza tym ja nawet do takiej pracy bym nie wróciła mając takie doświadczenia.Nie musisz zgłaszać pracodawcy ciąży, tym bardziej, że miałaś złe doświadczenia w pracy (łagodne określenie). Możesz poczekać z nowinami do czasu przedłużenia umowy. Dostaniesz umowę - idziesz na zwolnienie, tyle
jasani
Umowa wcale nie musi być przedłużona. Nie wprowadzaj w błąd.Ja miałam identyczną sytuację. Pracuje tylko w innym markecie, ale też mobbing i w kwietniu poszłam na zwolnoenie od psychiatry. W trakcie l4 od psychiatry okazało się, że jestem w ciąży, więc szybko umówiłam wizytę u lekarza na 6 TC. Wizytę miałam akurat ostatniego dnia l4 od psychiatry. Dostałam już l4 ciążowe. Umów wizytę i jeśli jesteś w ciąży będziesz miała przedłużona umowę do do dnia porodu. Tak 6 tydzień będzie ok, żeby już był zarodek i sedlrduszko.
reklama
No tak zapomniałam o tym że " ochronka" jest od 12 tygodnia. Jednak po tym czasie już zwolnić pracownicy nie można, są wyjątki ale skrajne jak np upadek firmy. W ogóle praca w markecie jest bardzo ciężka i kiedy byłam na szkoleniu bhp krotko przed ciążą to sama pani od BHP mówiła że kiedy tylko pracownica dowie się o ciąży niech natychmiast idzie na zwolnienie, są normy dźwigania i nie ma stanowiska dla ciężarnej, które byłoby dla niej odpowiednie.. Nie ma co ryzykować żeby założycielka tematu wracała do pracy, bo po prostu to ryzyko dla ciąży.Umowa wcale nie musi być przedłużona. Nie wprowadzaj w błąd.