reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąza a praca w markecie

Lekarz zapewne użyje kodu O21 (niepowściągliwe wymioty w ciąży) i spróbuj to podważyć :D
Nie mówię, że to dobre ale nie oszukujmy się, nikt z Zusu nie będzie siedział z nią 24/7 aby patrzeć czy i ile wymiotuje. Jedyny minus, uziemienie bo po galerii swobodnie sobie nie pobiega, bo zawsze w tym czasie może się odbyć kontrola zus

reklama
Lekarz zapewne użyje kodu O21 (niepowściągliwe wymioty w ciąży) i spróbuj to podważyć :D
Nie mówię, że to dobre ale nie oszukujmy się, nikt z Zusu nie będzie siedział z nią 24/7 aby patrzeć czy i ile wymiotuje. Jedyny minus, uziemienie bo po galerii swobodnie sobie nie pobiega, bo zawsze w tym czasie może się odbyć kontrola zus
Zus ma kontrolę tylko w godzinach pracy

Tylko tutaj mamy dość specyficzną sytuację. Naprawdę spodziewam się, że jak pracodawca zobaczy zwolnienie na pue, to wybierze jeden guziczek - "Kontroluj zwolnienie". Dla niego to 2 sekundy roboty,
Tak, ale zazwyczaj pracodawcy nie sprawdzają tego bo im na rękę ze pracownica jest na zwolnieniu. Moj pracodawca od listopada wypytywał się kiedy idę na l4, a ja odpowiadałam ze wtedy kiedy będzie wskazanie medyczne. Dostał w lutym l4. i co? Dostalam sms-a "wkońcu pomyślałaś o sobie". No niestety nie, nie pomyślałam o sobie a o wskazaniach medycznych ale no dla pracodawcy to wygoda ze zus przejmie po 33 dniach i on ma to gdzieś. (Moja firma ma poniżej 20 pracowników).
Znam tez koleżankę gdzie pracuje w OBI. Mimo ze pracodawca wyplaca zwolnienie to sam jej powiedzial ze albo idzie na l4. albo pracuje jak dotychczas. W tych czasach ludzie boją się zgłaszać do PIP-u jakiekolwiek nieprawidłowości bo każdy potrzebuje mieć dochód jakikolwiek by to nie był.

No jasne - bardzo pracodawcy jest na rękę zapłacić za 33 dni zwolnienia, a potem jeszcze za 26 dni urlopu wypoczynkowego - nie mając w tym czasie pracownika 😂

Ale równie dobrze może wezwać na komisję ;-)
A komisja lekarska ZUS już niejednego ozdrowiła 😂
No i co na komisji zrobią? Serio ja już takie.przekrety na l4 widziałam, że kobiety w ciąży na zwolnieniu to dla mnie pikuś.
A pracodawcy wygodniej, że zus płaci za pracownika, niż mu dostosować stanowisko czy płacić za to, że siedzi w domu. Mi też szefowa kazała nie wracać po pierwszym trymestrze, bo sobie mnie nie życzy w jej biurze i co miałam na siłę wracać?

No jasne - bardzo pracodawcy jest na rękę zapłacić za 33 dni zwolnienia, a potem jeszcze za 26 dni urlopu wypoczynkowego - nie mając w tym czasie pracownika 😂

Pewnie nie dla każdego, szczególnie jak jest bardzo mała firma. Ale w mi w II ciąży również sugerowano L4 bo wygodniej było zatrudnić kogoś na moje zastępstwo i mieć tę osobę na stałe - niż mnie np. biorącą 1-2 dni L4 właśnie jak ktoś wyżej wspomniał np. na wymioty, czy wyskakującą na wizytę do lekarza (były problemy z ciążą więc praktycznie co tydzień coś miałam do załatwienia)

Ja odnoszę się do konkretnej sytuacji autorki postu.
@ness. Skoro Twojego pracodawcę stać - to mi nic do tego.

A na komisji uzdrowią - nawet jeśli były wskazania do L4. Widziałaś kiedyś komisję ZUS?

@olka11135 Art 185 KP: Pracodawca jest obowiązany udzielać pracownicy ciężarnej zwolnień od pracy na zalecone przez lekarza badania lekarskie przeprowadzane w związku z ciążą, jeżeli badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy. Za czas nieobecności w pracy z tego powodu pracownica zachowuje prawo do wynagrodzenia.

reklama
Urlop to już inna kwestia.
Jedna się dogada zeby wykorzystać całość po skończeniu zasiłku, a druga się dogada zeby zaplacil jej elikwent. Ja się dogadałam ze wykorzystam zaległy urlop jak tylko będę mogła pracować i mój pracodawca nawet sam mi podpowiedział w jaki sposób on by to widział. ;)

Do góry