reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

reklama
Hehehehehehe anawawka twoje szatanice są debeściarskie w gadaniu......... coś mają po mamusi :D:D
mój tez czasami zagnie ale nie tak zeby zdaniami gadac :D pare nowości w mowie:
czapka - ćapka
pianka - pianka
mydło - miego
szampon - śampok
sznurek - śułek
poduszki - podusiki
plecki - plećki
oklep - okepam [np plecki jak sie młody zakrztusi to tak mowi]
pada - pada
deszcz - dećyk, deść
recznik - jencik
body - body
majtki - matki
sciana - ciania
ucieka - ucieka
goni - goni
guziki - guziki
gumka - gumka
głos - głoś
pojedzie - pojedzie
pizamka - piźamka
płacze - płaće, płakam
burza - buźa
boje - boje, bojam buźa[tzn boje sie burzy]
macham - macham [np do kogoś]
dmucham - mucham [np bańki]
bańki - bańki
pokaż - pokaś
piosenka - piośenka
szafa - śacha
zabic - abić [np abić mucha]
klocki - koćki
kartka - kajtka
dobranoc - doba noć
przepraszam - ćebaśam
garnki - gajnki
jak mówie nie kombinuj - marcel odpowiada "nie kombiniam"

Dziś zostałam mile zaskoczona:-)

Najpierw na placu zabaw mówię do Asi:
- Chodź zrobię Ci babkę
- Nie, sama, sama - i zaczęła robic babę:-)

A jak wróciłyśmy do babci to się rozpadało. Asia założyła Julki torebkę i mówi "Dada", ja na to "Nie, bo pada deszcz". Na to Asia "Dada, nie, pada, deść". Oj uśmiałyśmy się z babcią:-) słodko to brzmiało.

Czasem mam wrażenie że tylko ja ją rozumiem, mówi kilka słów w podobnej intonacji. A czasem zaskoczy i powie coś bardzo wyraźnie. I chyba o Pawełku zapomniec nie moze bo do taty na skype krzyczała "Paweł":tak:

Mama zapisuj, wszystko zapisuj:tak:
moja ciocia zrobila mi taka pamiatke i mam zeszyt, w ktorym spisywala jak mowilam, na dziewczynke mowilam np. ziesinka (kurde tak jest napisane:szok:) i w ogole takie rozne przekrety, ze glowa mala np. nie kulwiaj mnie (chyba nie musze pisac co mialam na mysli:zawstydzona/y:), sama mnie tak uczyla bo niby tak slodko klnelam :(

Mama a jak Marcel rozwija się manualnie?
Słyszałam że dzieci które szybko zaczynają mówić później rysują,posługują się sztućcami itd.

Wydaje mi sie ze tak średnio. Nie wydaje mi sie zeby był w tym "ansztajnem" ale tez nie jest "nogą". zreszta nie mam w tym temacie porównania z równolatkami wiec nie wiem "co jest normą". Jedno wiem, ze bardzo sie denerwuje juz po jednym niepowodzeniu i od razu jest "mama pomóś". Ale kółka układa, klocki wkłada do otworków, maluje - bazgroli gdzie sie da. Łyżką zje serek czy mus owocowy, autkami sie bawi itp wiec chyba norma :)

reklama
nie zdazylam dodac [mlody przerwał] ze jak sie skupi to buta zdejmie/załozy, czapke, bluze, pare razy body mu sier udało załozyc znaczy sie głowe i jedna reke :D usilnie cwiczymy zakładanie skarpety :D takze mysle ze wsio w normie :) król grzebania w dziurkach i innych niedozwolonych rzeczach które interesują nasze maluchy :D

Do góry