reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

reklama
Asia wczoraj skupiała się na dwóch wyrazach "BANAN" i "BALON". O ile banan potrafi mówić od dłuższego czasu, o tyle balon to nowy wyraz:tak: A i ulubione "Tuuuuu iiiii taaaaam":-D

ojej to moje dziecko mówi nieporównywalnie miej. W sumie to prawidlowo mówi tylko mama i tata a reszta po swojemu. Baba, dam (daj), tutut (pociąg), anani (auto), am-am, ała, byubyu (hustawka), łiiiiuuuu (zjeżdżalnia), wioo (na koniku) kokok (kot), au-au (hałhal), miaaa (miał), maaa (mój) nowość u nas to kukujuju (kukuryku). I to chyba wszystko. Kuba mówił dużo więcej w jego wieku (ale za to nie mial kompletu zębów ;)

moje dziecko postanowilo, ze angielski jest latwiejszy i zacznie od niego chyba... po ang mowi no, oooo noooo, come here albo samo here, och dear, mumy, dady, yes, liczy do trzech, ale kolejnosc ustala sama, don*t know, bye bye;-)a po pl to podstawowe mama tata da da piciu nie, wyglada na to,ze w przedszkolu z dziecmi duzo wiecej lapie...

Katrenki podobno często jest tak że dzieci mieszają w zdaniu dwa języki, albo mama mówi do nich po pl a one uparcie odpowiadają po ang.
Fajnie Ci :-)

Kilolek Asia często coś powie, nawet kilka razy a na drugi dzień nie chce i koniec. Także to też nie jest jeszcze mówienie.
A tak z takich stałych wyrazów które używa na codzień to:
- mama
- tata
- baba
- imiona ok 5 najważniejszych dla niej osób
- brum, brum - jak widzi coś co jeździ/można na tym jeździć/chce na tym jeździć
- bam - jak coś spadnie/ona spadnie
- pa pa
- da da
- to
- tu
- tam (ale to raczej w powiedzeniu tu i tam)
- nie - choć woli "y y" lub "e e" ale od czasu do czasu wyraźne "nie"
- tak
- kot, a raczej tot
- ku ku - to robi i mówi często, do niedawna mówiła "tu tu", teraz "ku tu"
- nie ma - albo raczej neee maaa
- "aaaa" jak chce spać lub kogoś uśpić:-D
- "ała" jak coś boli
- am
- banan
- lala
- cici - pierś :D
- siiii - jak trzeba być cicho
- o to ja jeszcze dodaję:dzidzia

No i naśladuje trochę zwierząt: pies, kot, kaczka, krowa, kurka i coś jeszcze, nie pamiętam teraz.

Więc jest to taka komunikacja na najniższym poziomie. Ma tam swoje przebłyski inteligencji gdy coś po nas powtórzy, nawet kilka razy, a potem szybko zapomina: mleko, balon itp.

Dobra, czas się ogarniać do pracy :D

Ostatnia edycja:
Maja też mówi te podstawowe słowa:
mama
tata
baba
dziadzia
dzidzia
niania-to ona i jej kuzynka Nadia
Ma- pies Max
papa
dać-daj
mniam
yy-nie, czasami tylko powie wyraźnie nieee
dada
choć
nie ma
am
wczoraj powiedziała: zobacze- ale podejrzewam ze sie jej poprostu udało
kaka-kaczka
Ma-pies
ała-jak sie uderzy
bam-jak upadnie
mówi jak robi piesek, kotek, krowa
...(jak sobie przypomne to napisze)

Do naszego słownictwa wczoraj dołączyło bardzo wyczekiwane "DAJ". A także "OPA" - jak chce na ręce i...."kupę":-DMówię do niej wczoraj "Chodź zrobimy kupę" a ona na to "kupę, kupę":-D

CZesc wszystkim..
ale mnie tu dawno nie było :)

Moja Hania do mówienia się nie rwie - ale na migi przekaże mi wszystko
Jej słowa to:
- mama (od jakiegoś czasu do wszystkich tak woła ) hehe
- tata
- baba
- am am
- nie ma
- NIE - to najładniejsze słowo w jej wykonanie, używa je cały czas. Wszytsko jest na nie i kręci główka :)
- miauu
- hauu
- bru brum

I to chyba na tyle :)

Tańczy cudownie, kręci przy tym zalotnie pupa hehe :)
Słicznie wchodzi po schodkach i zjężdza sama ze zjęźdzalni :)

no to ja nie umiem wymienic wszystkiego co mówi Marcel. Z ostatnich osiagniec oprócz makaronu, miski i motoru to:
bako -balkon
baka - bramka znaczy sie furtka
biega - np kot, pies biega
gach - zgaś
okyć - okryć np kołdrą
cichu- cicho
ogo - ogon
łycha - łyżka
odeć pssssiiiiiiiiik - odejdź psik- wyganianie kota :D
apić - napić
jeść - jesc
meśo - mięso tak mówi na wszystkie kotlety, kiełbasy itp.
to tak na szybko wymienilam ;]

reklama
Alicja No i mamy ulubioną cyfrę 3 "tsi": wchodzi po schodach to ciągle "tsi" "tsi" - bo jak z nią wchodziłam to liczyła 123. Wczoraj układa wieżę z klocków i babcia liczy "raz" , "dwa" a Ala "tsi" :). Pytam rano która godzina i oczywiście "tsi" :)
haha, u nas teaz "tri" rzadzi, idzie po schodach i liczy: tri, tri,tri :)))

moje dziecko postanowilo, ze angielski jest latwiejszy i zacznie od niego chyba... po ang mowi no, oooo noooo, come here albo samo here, och dear, mumy, dady, yes, liczy do trzech, ale kolejnosc ustala sama, don*t know, bye bye;-)a po pl to podstawowe mama tata da da piciu nie, wyglada na to,ze w przedszkolu z dziecmi duzo wiecej lapie...

moja po ang spokojnie z 50 slow mowi, sama z siebie, nie tylko powtarzajac.ustawia swoje kotki i miski i leci po kolei: ears, nose, mouth eyes, tak zmiekcza troche po dziecinnemu. mowi tez bardziej skomplikowanie, np car's keys (klucze od samochodu), albo our car, daddy's car (nasz , taty samochod)
po polsku to glownie mama, baba, ciocia, masz i chodz. masz podlapala od corki kolezanki. bede przerabiac na prosze
i tez jak twoja, oh dear, oh dear, oh dear. to rozwala wszystkich, polakow i anglikow :)))

mowie do niej w obu jezykach,a ona glownie po ang.

Do góry