reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

Ania, pathanka gratulacje dla Waszych smykow ;)
Moj jak nie mial roczku mial taki okres, ze smoka juz wcale nie uzywal ale potem zęby i mu dalam :/ teraz tez niby tylko do spania ale czasami ma taki dzien (na szczescie b.rzadko), ze chce go i nie ma nawet gadania, chyba z nudow ;( mam nadzieje, ze mu to szybko przejdzie ;)

reklama
Alicja zaczyna mówić już tak dużo nowych słów, ze muszę uważać żeby nie przegapić pierwszego prawdziwego zdania :)
W zasadzie proste zdania już są: "nie mam cioci", "nie ma babci" :)
No i mamy ulubioną cyfrę 3 "tsi": wchodzi po schodach to ciągle "tsi" "tsi" - bo jak z nią wchodziłam to liczyła 123. Wczoraj układa wieżę z klocków i babcia liczy "raz" , "dwa" a Ala "tsi" :). Pytam rano która godzina i oczywiście "tsi" :)

Asia póki co skupia się na imionach i ludzkich i psich ;-): "Wera" (Weronika), Ola (Mariola), "Aga", "Ulia"(Julia), "Adam" - tak woła tatę. A psy to "Fif" (Fifi), i "Ela" (Perła, wszyscy na nią wołają Eła, wiec stąd Ela).

Potem wymawia albo pierwszą sylabę, albo ostatnią - to normalne?
Czasem powie "Mleko", ale przeważnie to "Mle lololo" :-D "Proszę" to "plo", "Dziękuję" to "dzięk" itp.
A takie normalne wyraźne to te najprostsze: chodź, to, tam, nie ma, mam, nie, tak, baba, papa, tata, mama, dada, am, pić.
No i powtarza po nas, ale z zaskoku i często już drugi raz nie powtórzy.

Wogóle to jest sto lat za Miłkiem i trochę mnie to przeraża bo on w jej wieku juz wszystko wyraźnie mówił i to nawet prostymi zdaniami. Między nimi jest tylko pół roku różnicy, a Miłek już wiersze recytuje...
A wczoraj mój drugi brat woła: "Mama, Miłek wylał mleko!" A młody na to wrzeszczy "Skarżypyta, skarżypyta!!!":-D

Potem wymawia albo pierwszą sylabę, albo ostatnią - to normalne?
Czasem powie "Mleko", ale przeważnie to "Mle lololo" :-D "Proszę" to "plo", "Dziękuję" to "dzięk" itp.
A takie normalne wyraźne to te najprostsze: chodź, to, tam, nie ma, mam, nie, tak, baba, papa, tata, mama, dada, am, pić.
No i powtarza po nas, ale z zaskoku i często już drugi raz nie powtórzy.

Te sylaby to na pewno normalne, Ala też tak czasem robi - i też powtarza jednorazowo.
Dziunka, Asia się jeszcze rozwinie, ja nie mam żadnego dziecka z którym mogłabym porównywać więc w ogóle się tym nie stresuję :)))

No u nas tez nie najgorzej, wszystko powtarza, nawet wczorajsze ty mój zbóju powtarzał "bóóóój" i tak buczał cały dzien. Ponadto duzo powtarza pierwszymi sylabami. U nas dziękuje to "dziu" prosze "pośe" liczby ulubione to ćy i śeść [3,6]. "Obci" mówi jak mam nożyczki lub obcążki. "Oku" to sa okulary i okruszki w zależności od okoliczności :D "dzi" to drzwi hitem jest motor "mok(r)o", makaron "mak(r)a, te r to bardzo gardłowe wręcz nieudolne oraz mięso "meśo" i mogłabym tak jeszcze duzo duzo wymieniać. Mówi tez nie ma, nie gra, to też "to teć" i takie tam dwuczłonowe. Więcej wyrazów na razie nie składa.

Co do mówienia to porównując Jaśka i moją bratanice która 15 maja skończy 2 latka to Jasiek mówi więcej od niej, a słowa to te podstawowe to wymawia porawnie mama, tata, baba, dziadzia, tam, dam, nie ma bądzi mi ma, ciocia to cicia, picie - piju, pan- pam, krzaki - klaki, Lila - Ila, Jaś - Siasiu, tak - tach lub czasm tak, dzik - dzich lub czasme dzik, kij - kij, chodź - oć, na piłkę mówi pipa, kot - cicik, na dzieci woła dzicia, dzień - dziń no i gwódź programu paież to papich. A z paiepżem to historia taka, że w telewizji zobaczył papieża i woła pam a ja mówie tak poważnie to nie pan tylko papież a Jasiek z równą mi powagą powtarza "papich"

MARTOLINKA no to czas na Asię :)

Marta HAHA:-D

To jeszcze napiszę co Miłek odpowiada na pytanie "Jak masz na imię" - "KISIEL":-D

Oj zapomniała, Asia mówi też "Dzidzia"

Pathanka a Ty co, najpierw mnie na Jasia, a teraz Martę na Asię namawiasz, a sama to co??:-p:-D;-)

Pathanka a Ty co, najpierw mnie na Jasia, a teraz Martę na Asię namawiasz, a sama to co??:-p:-D;-)[/QUOTE]

Ja jeszcze troche poczekam :-D choć chciałabym już teraz, w sumie zapomnam o tabletce jednej, drugiej i ...... Ale mężuś byłby zdziwiony.

reklama
Do góry