reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

The Hague, moge spytac, czym ty sie tutaj w Holandii zajmujesz odkad przyjechalas no NL ?
Bo powiem Ci, ze ja jak bylam troche mlodsza i pracowalam w fabrykach , gdzie pracuje masa niedoksztalconych ludzi to niestety spotykalam troche Turkow , ktorzy mnie irytowali. Niestety nie bylo tam rowniez jakis ambitnych polakow, ani super madrych holendrow.

Jak juz zmienilam srodowisko pracy na biuro, gdzie pracowaly prawie wszystkie narodowosci , mialam okazje poznac wielu ambitnych ludzi i zrozumialam, ze narodowosc nie ma nic do znaczenia, w chwili kiedy poznalam ludzi z Maroka, Turcji, Izraela, Capo Verde, Argentyny , Szwecji , Niemiec, Anglii itd... Nikt nie czul sie lepszy czy gorszy, bo wszyscy bylismy na jednakowym poziomie intelektualnym ;) co wiecej wszyscy czulismy sie jak rodzina , mimo, ze wszyscy urodzilismy sie w innych miejscach swiata i mielismy rozne doswiadczenia z zycia.

Mysle, ze srodowisko w jakim sie obracasz samo mowi za siebie jakich ludzi spotykasz. Napewno jesli popracowabys w duzej firmie , gdzie spotyka sie wyksztalconych ludzi to poznalabys duzo przesympatycznych ludzi i nie traktowali by Ci zle.

Ja niestety spotykalam sie z Polakami , ktorzy niewiele soba reprezentowali a czuli sie poniekad lepsi niz jakikolwiek "zmazuch" mowiac ich terminologia, kimkolwiek by byl - pracownikiem banku czy informatykiem. Niektorzy polacy mysla, ze pozjadali wszystkie rozumy i wszystko im sie nalezy, bo miala bialy kolor skory.
Niestety nie poznalam tu jeszcze zadnego polaka , ktory tak jak moj maz operuje 5-cioma jezykami, wie conieco o swiecie, jest mily dla kazdego, kulturalny, szybko sie uczy i zawsze potrafi cos wykombinowac, ma pasje i wyksztalcenie, zamiast sie uzalac nad wlasnym losem, jak to robi wielu. Nie zamienilabym mojego meza na zadnego innego faceta, a juz tymbardziej na jakiegos dresa z PL z puszka piwa w reku, ktory nawet nie wie gdzie jaki kraj lezy na mapie.

No, ale nie uogulniajac rozni ludzie sie trafiaja wszedzie, mi jest osobiscie wstyd za polakow w nl, ale mam pojecie, ze sa tutaj jeszcze ludzie na poziomie. Wszystko zalezy od otoczenia w jakim sie obracasz i z jakimi ludzmi masz do czynienia.

reklama
HAGUE nie bede z Toba dyskutowac. Za duza i madra jestem na rzucanie miesem ;)

AYNI ja mysle ze wyksztalcenie nie ma tu nic do rzeczy,a INTELIGENCJA ;)
Ja przed takimi ludzmi jak Hague ucieklam z PL..ale Oni sa wszedzie...
Ja mam nature prostego czlowieka:jak mi sie cos nie podoba,to zabieram zabawki i ide :D ale widze ze polacy odwrotna mentalnosc maja ;)

Ostatnia edycja:
Mgd ja sie nastawiam tylko na nosidla miekkie ergonomiczne, ktorych coraz wiecej na szczescie. Sa rozne szkoly. Jedna mowi,zeby wsadzac dziecko jak juz bedzie samodzielnie siedziec- drugie jak bedzie potrafilo same utrzymac glowke... Ja mysle,ze zaczne nosidlowac jak mala bedzie miala 4-5 miesiecy9 albo nawet i 6 ). Wczesniej, jezeli pogoda pozwoli,bedziemy sie chustowac :) ,ale przez zime jednak wozek bedzie niezastapiony.

Ja tez wiele czasu spędziłam na internecie i na forum zreszta też zanim dowiedziałam sie dokładnie jaki wózek powinien być i co posiadać az w koncu zdecydowałam co chce :) takze mam to niejako za soba , tylko teraz kupić ;)

Hmm a zarzucisz jakims linkiem do tego nosidla ergo cos tam ? :D
Jak je odroznic od zwyklego?

MADZIA no to czarna robote z wozkiem masz juz za soba..
Tak nawiazujac: mnie przerazil ogrommmm asortymentu. W zyciu bym sie nie spodziewala ze az taka roznorodnosc w modelach jest :)

Ostatnia edycja:
Ayni, otoz odkad przyjechalam do nl to przez 2 lata pracowalam na halach i magazynach. po tym czasie poszlam do szkoly i zaczelam sie uczyc jezyka. Odkad go umiem pracuje w normalnej pracy i na szczescie nie musze miec stycznosci z tymi ktorych nie lubie.
Nie wiem coscie sie tak uczepily, chyba mam prawo nie lubic kogo chce? wy najezdzacie na polakow, a ja dalej nie lubie ZMAZUCHOW. no i co? to chyba moja wlasna opinia. jedni nie lubia francuzow, inni wlochow, jeszcze inni afrykanow i co? odrazu te osoby to jakies gorsze sa?

Ayni to nie wiem w jakim TY sie obracasz towarzystwie Polakow, bo ja znam wielu ktorzy mieszkaja w Holandii i wiedza co nieco o swiecie, sa kulturalni, mowia w wielu jezykach, umieja cos wykombinowac, maja pasje i wyksztalcenie.

Ostatnia edycja:
MGD ja to tez tak sobie myslalam ze na co mi butla przeciez bede karmic cycem>ha ha ale pani w sklepie mowi do mnie ze moze trzeba bedzie dopajac no tak kupilam jedna dla spokoju .No i niestety cycusie zawiodly i butla zostala:-( No ale to u mnie u kazdego inaczej.Zycze duzo mlesia:-)No a te szklane butle to super sa !

nana19 ja to mam dwie butle z tych cadeau ze sklepów ale jesli z mlesiem pojdzie nie tak to pewnie jeszcze dokupie i bede miała na uwadze twoją opinie na temat szklanych butelek ;)

a propo to sniło mi sie za karmiłam piersią ha

A te butle to mozna kupic w drogerii? Sa ogolnodostepne??
Ja wiem slonko ze mit matki natury apropos karmienia jest tylko mitem hahah
Nie kazda kobieta moze karmic. Mam nadzieje ze bede wsrod tej ekonomicznej grupy :D

MADZIA a nie obudzilas sie z mokra koszulka?? ;)
Bo mi jak sie ostatnio karmienie piersia snilo to mialam dwa seksi placki na koszulce :D

reklama
Te szklane sa tez fajne dlatego ze butle trzeba wygotowywac i te plastikowe po jakims czasie kamieniem obchodza ,i takie brzydkie sie robia no i co jakis czas nowe zakupywac tzreba.Na tych szklanych tez kamien osadza sie ale mozna wyszorowac i jest ok.

MGD ja te butelki widzialam tylko w Baby -dump i tez ida jak swieze buleczki

Do góry