reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

The Hague, moge spytac, czym ty sie tutaj w Holandii zajmujesz odkad przyjechalas no NL ?
Bo powiem Ci, ze ja jak bylam troche mlodsza i pracowalam w fabrykach , gdzie pracuje masa niedoksztalconych ludzi to niestety spotykalam troche Turkow , ktorzy mnie irytowali. Niestety nie bylo tam rowniez jakis ambitnych polakow, ani super madrych holendrow.

Jak juz zmienilam srodowisko pracy na biuro, gdzie pracowaly prawie wszystkie narodowosci , mialam okazje poznac wielu ambitnych ludzi i zrozumialam, ze narodowosc nie ma nic do znaczenia, w chwili kiedy poznalam ludzi z Maroka, Turcji, Izraela, Capo Verde, Argentyny , Szwecji , Niemiec, Anglii itd... Nikt nie czul sie lepszy czy gorszy, bo wszyscy bylismy na jednakowym poziomie intelektualnym ;) co wiecej wszyscy czulismy sie jak rodzina , mimo, ze wszyscy urodzilismy sie w innych miejscach swiata i mielismy rozne doswiadczenia z zycia.

Mysle, ze srodowisko w jakim sie obracasz samo mowi za siebie jakich ludzi spotykasz. Napewno jesli popracowabys w duzej firmie , gdzie spotyka sie wyksztalconych ludzi to poznalabys duzo przesympatycznych ludzi i nie traktowali by Ci zle.

Ja niestety spotykalam sie z Polakami , ktorzy niewiele soba reprezentowali a czuli sie poniekad lepsi niz jakikolwiek "zmazuch" mowiac ich terminologia, kimkolwiek by byl - pracownikiem banku czy informatykiem. Niektorzy polacy mysla, ze pozjadali wszystkie rozumy i wszystko im sie nalezy, bo miala bialy kolor skory.
Niestety nie poznalam tu jeszcze zadnego polaka , ktory tak jak moj maz operuje 5-cioma jezykami, wie conieco o swiecie, jest mily dla kazdego, kulturalny, szybko sie uczy i zawsze potrafi cos wykombinowac, ma pasje i wyksztalcenie, zamiast sie uzalac nad wlasnym losem, jak to robi wielu. Nie zamienilabym mojego meza na zadnego innego faceta, a juz tymbardziej na jakiegos dresa z PL z puszka piwa w reku, ktory nawet nie wie gdzie jaki kraj lezy na mapie.

No, ale nie uogulniajac rozni ludzie sie trafiaja wszedzie, mi jest osobiscie wstyd za polakow w nl, ale mam pojecie, ze sa tutaj jeszcze ludzie na poziomie. Wszystko zalezy od otoczenia w jakim sie obracasz i z jakimi ludzmi masz do czynienia.

reklama
HAGUE nie bede z Toba dyskutowac. Za duza i madra jestem na rzucanie miesem ;)

AYNI ja mysle ze wyksztalcenie nie ma tu nic do rzeczy,a INTELIGENCJA ;)
Ja przed takimi ludzmi jak Hague ucieklam z PL..ale Oni sa wszedzie...
Ja mam nature prostego czlowieka:jak mi sie cos nie podoba,to zabieram zabawki i ide :D ale widze ze polacy odwrotna mentalnosc maja ;)

Ostatnia edycja:
Mgd ja sie nastawiam tylko na nosidla miekkie ergonomiczne, ktorych coraz wiecej na szczescie. Sa rozne szkoly. Jedna mowi,zeby wsadzac dziecko jak juz bedzie samodzielnie siedziec- drugie jak bedzie potrafilo same utrzymac glowke... Ja mysle,ze zaczne nosidlowac jak mala bedzie miala 4-5 miesiecy9 albo nawet i 6 ). Wczesniej, jezeli pogoda pozwoli,bedziemy sie chustowac :) ,ale przez zime jednak wozek bedzie niezastapiony.

Ja tez wiele czasu spędziłam na internecie i na forum zreszta też zanim dowiedziałam sie dokładnie jaki wózek powinien być i co posiadać az w koncu zdecydowałam co chce :) takze mam to niejako za soba , tylko teraz kupić ;)

Hmm a zarzucisz jakims linkiem do tego nosidla ergo cos tam ? :D
Jak je odroznic od zwyklego?

MADZIA no to czarna robote z wozkiem masz juz za soba..
Tak nawiazujac: mnie przerazil ogrommmm asortymentu. W zyciu bym sie nie spodziewala ze az taka roznorodnosc w modelach jest :)

Ostatnia edycja:
Ayni, otoz odkad przyjechalam do nl to przez 2 lata pracowalam na halach i magazynach. po tym czasie poszlam do szkoly i zaczelam sie uczyc jezyka. Odkad go umiem pracuje w normalnej pracy i na szczescie nie musze miec stycznosci z tymi ktorych nie lubie.
Nie wiem coscie sie tak uczepily, chyba mam prawo nie lubic kogo chce? wy najezdzacie na polakow, a ja dalej nie lubie ZMAZUCHOW. no i co? to chyba moja wlasna opinia. jedni nie lubia francuzow, inni wlochow, jeszcze inni afrykanow i co? odrazu te osoby to jakies gorsze sa?

Ayni to nie wiem w jakim TY sie obracasz towarzystwie Polakow, bo ja znam wielu ktorzy mieszkaja w Holandii i wiedza co nieco o swiecie, sa kulturalni, mowia w wielu jezykach, umieja cos wykombinowac, maja pasje i wyksztalcenie.

Ostatnia edycja:
MGD ja to tez tak sobie myslalam ze na co mi butla przeciez bede karmic cycem>ha ha ale pani w sklepie mowi do mnie ze moze trzeba bedzie dopajac no tak kupilam jedna dla spokoju .No i niestety cycusie zawiodly i butla zostala:-( No ale to u mnie u kazdego inaczej.Zycze duzo mlesia:-)No a te szklane butle to super sa !

nana19 ja to mam dwie butle z tych cadeau ze sklepów ale jesli z mlesiem pojdzie nie tak to pewnie jeszcze dokupie i bede miała na uwadze twoją opinie na temat szklanych butelek ;)

a propo to sniło mi sie za karmiłam piersią ha

A te butle to mozna kupic w drogerii? Sa ogolnodostepne??
Ja wiem slonko ze mit matki natury apropos karmienia jest tylko mitem hahah
Nie kazda kobieta moze karmic. Mam nadzieje ze bede wsrod tej ekonomicznej grupy :D

MADZIA a nie obudzilas sie z mokra koszulka?? ;)
Bo mi jak sie ostatnio karmienie piersia snilo to mialam dwa seksi placki na koszulce :D

reklama
Te szklane sa tez fajne dlatego ze butle trzeba wygotowywac i te plastikowe po jakims czasie kamieniem obchodza ,i takie brzydkie sie robia no i co jakis czas nowe zakupywac tzreba.Na tych szklanych tez kamien osadza sie ale mozna wyszorowac i jest ok.

MGD ja te butelki widzialam tylko w Baby -dump i tez ida jak swieze buleczki

Do góry