reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

Voedingkussens-poducha
Speelkleden-mata edukacyjna

YOKASTA ty tu juz na mnie nic nie zwalaj :p ja dzisiaj brzoskwinie mecze :)

MADZIU ano nie ma. Jedyne co mozna zrobic to "uzywac" nazwiska meza. W paszporcie wtedy bedzie- nazwisko uzywane i panienskie(ale tylko w hol dokumencie) na akcie slubu bedzie jednak widniec Twoje panienskie i w PL ci go nie zmienia ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Mgd mnie dwa razy zapraszac nie trzeba :-D szczegolnie,ze cuda na kiju egipskie beda serwowane ! :tak:
Zaraz ten wozek obczaje, bo moj na uzywany wozek tez patrzy krzywym okiem... :(
Ja przechodzilam przez ta sama procedure co Ty po slubie w NL. I jeszcze mialam powtorke z rozrywki bo rejestrowalismy malzenstwo w PL.

The Hague mam awersje na slowo ciapaty. Kogo tak naprawde okreslasz tym mianem? Wszystkich o ciemniejszym kolorze skory niezaleznie od narodowosci? czy masz moze jakies inne ograniczenia?
Dla mnie to brak szacunku po prostu. Tyle w tym temacie.

Mgd mozna zmienic nazwisko. Ja wystapilam z wnioskiem o zmiane nazwiska- bo sie uparlam i koniec. Z tym papierkiem jechalam do PL, przetlumaczylam u notariusza i we wszystkich dokumentach mam tylko nazwisko meza, nie mam panienskiego.
W gementee dostalismy papierek z roznymi kombinacjami nazwisk. Swoje, panienskie, mieszane. Byla opcja tylko nazwiska meza i trzeba ja bylo zalatwic przez PL ambasade- i tak tez zrobilismy.

Ostatnia edycja:
kurcze nie ma ani poduszek ani maty u mnie w okolicach:-(

Wydaje mi sie ze lepiej tutaj kupic wozek uzywany bo znajda sie takie nprawde w dobrym stanie i dobrej firmy niz u nas w polsce.
Te nasze to takie zwyczjne i nie zaciekawe... Ja tez musze co zrobic, bo Tesciowa zaoferowala sie ze kupi wozek w pl a ja wole sobie sama wybrac bo jednak to ja bede go prowadzac nie ona ale jakos nie mam odwagi jej powiedziec:baffled:

Ostatnia edycja:
mnie denerwuje ze tu w nl nie ma firmy BEBE;) uwielbiam kosmetyki :)

A co to te Bebe ? Jakies polskie kosmetyki ? Kurcze, nie znam... A ja wymyslilam dzis na cwaniaka, ze skoro mama teraz blisko mieszka to pampersy i kosmetyki bedzie mi przywozic z niemiec ! O! W koncu tam taniej i chemia lepszej jakosci , a i tak bedzie przyjezdzac , to czemu nie
:-)

Ayni niestety mam takie samo wrazenie,jezeli chodzi o wozki z PL. Jakos tak nieudolnie wygladaja. Zreszta co sie sprawdza na polskich drogach -niekoniecznie sie sprawdzi na holenderskich....
Moze rzeczywiscie jeszcze dam sobie czas i poszukam opcji tutaj, bede sledzic co sie dzieje na marktplaats.Czas mnie jakos strasznie nie nagli, dopiero polowa ciazy za mna :) ale chcialabym miec juz ten wozek z glowy ;) Moj juz sie na mecz szykuje, i kumple sie juz do nas schodza :-p wczoraj byl polakiem ( bycie mezem polki zobowiazuje :-D ) a dzisiaj jest holendrem, lol :)
Wiesz co, zrob sobie rozeznanie po tutejszych markach, ktore sa popularne i poprzegladaj troche marktplaats a noz Ci sie trafi jakas okazja, ja zanim kupilam moj to i juz wczesniej rozne widzialam, ale bylam akurat bez kasy i myslalam ze jeszcze wczesnie i tez kupilismy jakos w 17 tyg bo bylam taka podjarana, nawet plci jeszcze nie znalam :D Doskonale Cie rozumiem, ze Cie nosi hihi . A moj M wczoraj tez byl polakiem , nawet powtarzal co chwile : "ja cie krece" hahaha , dzis oboje bedziemy holendrami :D w koncu jestesmy "u siebie" :D

A co do nazwiska to ja u poloznej tez mam swoje panienskie plus meza nazwisko w nawiasie, a przy skladaniu formularza do kraamzorg pytaja tylko o meisjesnaam a potem nazwisko partnera, tez dziwnie jakos.

A co do slubu w gemeente to w przypadku obcokrajowcow musza zarejestrowac malzenstwo w kraju pochodzenia i tam informuja ten kraj czy chca zmienic nazwisko czy pozostac przy swoim, tego nie reguluje urzad holenderski tylko organ rejestrujacy zwiazek .

Tak YOKASTA mozna,ale nie w holenderskim urzedzie. Tutaj jest to dopuszczalne tylko za zgoda Krolowej hahah

My tez rejestrowalismy malzenstwo w PL :) dwa razy hahah
Nasza droga w skrocie wygladala tak: slub w NL,rejestracja malzenstwa w PL,wystapienie z wnioskiem o zmiane nazwiska,rejestracja w hol.urzedzie,i znowu rejestracja w PL :d.
Czad. ;)
A no i wszystko za posrednictwem ambasady. Nie musialam jezdzic do PL.

Ostatnia edycja:
Ayni BEBE to niemiecka firma kosmetykow cos jak nivea :) tylko nivea mi sie oklepała a bebe ma sliczne zapachy i tez sa serie dla dzieki :( jest ta firma u nas w pl a tu kurcze nie:(

mgd ja pierdziu , to zalatwiania faktycznie, u mnie jak z płatka, ślub w pl i zmiana nazwiska, dostarczenie aktu malzenstwa na formularzu unijnym do gemeente i wyrobienie aktualnego dokumentu juz z nowym nazwiskiem... nic prostrzego hehehe no ale miłosc nie wybiera :)

Ależ wy bazgrolicie szybko, z czytaniem nie nadążam:szok:

Apropo spotkań to i ja się piszę, albo w odwiedziny zapraszam bo tak z postów to można was polubić, a wiadomo, w nl z polakami różnie bywa i kilka razy(a za długo tu nie jestem) zdarzyło mi się pośliznąć:-(

Jeśli chodzi a wózki to na pewno sprawdzone marki mają porządne i solidne wózki ale też i cena przeraża, tylko że taki można kupić używany i on nadal będzie solidny i w dobrym stanie (zazwyczaj) a już taki z pl niby tanio i nieraz też dobrze wygląda ale po pierwszym dziecku albo i wcześniej niektóre elementy odpadają, odbarwiają się, łamią więc taki z pl to uważam że tylko nowy jak już i jednemu dzidziusiowi może wtedy posłuży

A odnośnie zmiany nazwiska to w moim przypadku jest tak że gdy sama podam gdzieś po mężu to i tak jest ale z państwowych urzędów już mi przychodzą pisma gdzie jest jedno i drugie uwzględnione chociaż w gminie też zgłaszałam żepo ślubie tylko po mężu używam yhh biurokracja;/

reklama
Hej,jesli moge cos doradzic to polecam butelki Born free szczegolnie szklane.Bo te plastikowe niby sa bez bpa cz jakos tam ale ja wole szklane.Mysmy przetestowali wiel butelek i dobre sa tez dr brown ,jak na kolki to najlepsze.No ale nie ma co przeceniac butelek przy kolkach wazna jest tez technika karmienia.No a u nas kolki byly spowodowane skaza bialkowa wiec butelki i inne techniki antykolkowe nic nie dawaly.Te butelki pomagaly troche na ulewanie bo wiadomo ze jak dziecko zapowietrzone to bardziej ulewa.Materacyk mamy z prenatala trafilismy na przecene:-).Co do wkladek to naprawde indywidualna sprawa ja sobie zakupilam jakies tam super i wogole sie nie przydaly.

http://www.newbornfree.com/home

http://www.bestbottle.com/

linki do butelek,

Ostatnia edycja:
Do góry