reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

Voedingkussens-poducha
Speelkleden-mata edukacyjna

YOKASTA ty tu juz na mnie nic nie zwalaj :p ja dzisiaj brzoskwinie mecze :)

MADZIU ano nie ma. Jedyne co mozna zrobic to "uzywac" nazwiska meza. W paszporcie wtedy bedzie- nazwisko uzywane i panienskie(ale tylko w hol dokumencie) na akcie slubu bedzie jednak widniec Twoje panienskie i w PL ci go nie zmienia ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Mgd mnie dwa razy zapraszac nie trzeba :-D szczegolnie,ze cuda na kiju egipskie beda serwowane ! :tak:
Zaraz ten wozek obczaje, bo moj na uzywany wozek tez patrzy krzywym okiem... :(
Ja przechodzilam przez ta sama procedure co Ty po slubie w NL. I jeszcze mialam powtorke z rozrywki bo rejestrowalismy malzenstwo w PL.

The Hague mam awersje na slowo ciapaty. Kogo tak naprawde okreslasz tym mianem? Wszystkich o ciemniejszym kolorze skory niezaleznie od narodowosci? czy masz moze jakies inne ograniczenia?
Dla mnie to brak szacunku po prostu. Tyle w tym temacie.

Mgd mozna zmienic nazwisko. Ja wystapilam z wnioskiem o zmiane nazwiska- bo sie uparlam i koniec. Z tym papierkiem jechalam do PL, przetlumaczylam u notariusza i we wszystkich dokumentach mam tylko nazwisko meza, nie mam panienskiego.
W gementee dostalismy papierek z roznymi kombinacjami nazwisk. Swoje, panienskie, mieszane. Byla opcja tylko nazwiska meza i trzeba ja bylo zalatwic przez PL ambasade- i tak tez zrobilismy.

Ostatnia edycja:
kurcze nie ma ani poduszek ani maty u mnie w okolicach:-(

Wydaje mi sie ze lepiej tutaj kupic wozek uzywany bo znajda sie takie nprawde w dobrym stanie i dobrej firmy niz u nas w polsce.
Te nasze to takie zwyczjne i nie zaciekawe... Ja tez musze co zrobic, bo Tesciowa zaoferowala sie ze kupi wozek w pl a ja wole sobie sama wybrac bo jednak to ja bede go prowadzac nie ona ale jakos nie mam odwagi jej powiedziec:baffled:

Ostatnia edycja:
mnie denerwuje ze tu w nl nie ma firmy BEBE;) uwielbiam kosmetyki :)

A co to te Bebe ? Jakies polskie kosmetyki ? Kurcze, nie znam... A ja wymyslilam dzis na cwaniaka, ze skoro mama teraz blisko mieszka to pampersy i kosmetyki bedzie mi przywozic z niemiec ! O! W koncu tam taniej i chemia lepszej jakosci , a i tak bedzie przyjezdzac , to czemu nie
:-)

Ayni niestety mam takie samo wrazenie,jezeli chodzi o wozki z PL. Jakos tak nieudolnie wygladaja. Zreszta co sie sprawdza na polskich drogach -niekoniecznie sie sprawdzi na holenderskich....
Moze rzeczywiscie jeszcze dam sobie czas i poszukam opcji tutaj, bede sledzic co sie dzieje na marktplaats.Czas mnie jakos strasznie nie nagli, dopiero polowa ciazy za mna :) ale chcialabym miec juz ten wozek z glowy ;) Moj juz sie na mecz szykuje, i kumple sie juz do nas schodza :-p wczoraj byl polakiem ( bycie mezem polki zobowiazuje :-D ) a dzisiaj jest holendrem, lol :)
Wiesz co, zrob sobie rozeznanie po tutejszych markach, ktore sa popularne i poprzegladaj troche marktplaats a noz Ci sie trafi jakas okazja, ja zanim kupilam moj to i juz wczesniej rozne widzialam, ale bylam akurat bez kasy i myslalam ze jeszcze wczesnie i tez kupilismy jakos w 17 tyg bo bylam taka podjarana, nawet plci jeszcze nie znalam :D Doskonale Cie rozumiem, ze Cie nosi hihi . A moj M wczoraj tez byl polakiem , nawet powtarzal co chwile : "ja cie krece" hahaha , dzis oboje bedziemy holendrami :D w koncu jestesmy "u siebie" :D

A co do nazwiska to ja u poloznej tez mam swoje panienskie plus meza nazwisko w nawiasie, a przy skladaniu formularza do kraamzorg pytaja tylko o meisjesnaam a potem nazwisko partnera, tez dziwnie jakos.

A co do slubu w gemeente to w przypadku obcokrajowcow musza zarejestrowac malzenstwo w kraju pochodzenia i tam informuja ten kraj czy chca zmienic nazwisko czy pozostac przy swoim, tego nie reguluje urzad holenderski tylko organ rejestrujacy zwiazek .

Tak YOKASTA mozna,ale nie w holenderskim urzedzie. Tutaj jest to dopuszczalne tylko za zgoda Krolowej hahah

My tez rejestrowalismy malzenstwo w PL :) dwa razy hahah
Nasza droga w skrocie wygladala tak: slub w NL,rejestracja malzenstwa w PL,wystapienie z wnioskiem o zmiane nazwiska,rejestracja w hol.urzedzie,i znowu rejestracja w PL :d.
Czad. ;)
A no i wszystko za posrednictwem ambasady. Nie musialam jezdzic do PL.

Ostatnia edycja:
Ayni BEBE to niemiecka firma kosmetykow cos jak nivea :) tylko nivea mi sie oklepała a bebe ma sliczne zapachy i tez sa serie dla dzieki :( jest ta firma u nas w pl a tu kurcze nie:(

mgd ja pierdziu , to zalatwiania faktycznie, u mnie jak z płatka, ślub w pl i zmiana nazwiska, dostarczenie aktu malzenstwa na formularzu unijnym do gemeente i wyrobienie aktualnego dokumentu juz z nowym nazwiskiem... nic prostrzego hehehe no ale miłosc nie wybiera :)

Ależ wy bazgrolicie szybko, z czytaniem nie nadążam:szok:

Apropo spotkań to i ja się piszę, albo w odwiedziny zapraszam bo tak z postów to można was polubić, a wiadomo, w nl z polakami różnie bywa i kilka razy(a za długo tu nie jestem) zdarzyło mi się pośliznąć:-(

Jeśli chodzi a wózki to na pewno sprawdzone marki mają porządne i solidne wózki ale też i cena przeraża, tylko że taki można kupić używany i on nadal będzie solidny i w dobrym stanie (zazwyczaj) a już taki z pl niby tanio i nieraz też dobrze wygląda ale po pierwszym dziecku albo i wcześniej niektóre elementy odpadają, odbarwiają się, łamią więc taki z pl to uważam że tylko nowy jak już i jednemu dzidziusiowi może wtedy posłuży

A odnośnie zmiany nazwiska to w moim przypadku jest tak że gdy sama podam gdzieś po mężu to i tak jest ale z państwowych urzędów już mi przychodzą pisma gdzie jest jedno i drugie uwzględnione chociaż w gminie też zgłaszałam żepo ślubie tylko po mężu używam yhh biurokracja;/

reklama
Hej,jesli moge cos doradzic to polecam butelki Born free szczegolnie szklane.Bo te plastikowe niby sa bez bpa cz jakos tam ale ja wole szklane.Mysmy przetestowali wiel butelek i dobre sa tez dr brown ,jak na kolki to najlepsze.No ale nie ma co przeceniac butelek przy kolkach wazna jest tez technika karmienia.No a u nas kolki byly spowodowane skaza bialkowa wiec butelki i inne techniki antykolkowe nic nie dawaly.Te butelki pomagaly troche na ulewanie bo wiadomo ze jak dziecko zapowietrzone to bardziej ulewa.Materacyk mamy z prenatala trafilismy na przecene:-).Co do wkladek to naprawde indywidualna sprawa ja sobie zakupilam jakies tam super i wogole sie nie przydaly.

http://www.newbornfree.com/home

http://www.bestbottle.com/

linki do butelek,

Ostatnia edycja:
Do góry