reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród w Holandii 2011

U mnie dzisiaj spokój... rano coś tam poszalała nóziami tylko. Myślę, że coś kombinuje :eek:, pewnie jak wyjść czy coś.

Mysle, ze napewno cos kombinuje i ma jakis sprytny plan :D

Cześć dziewczyny.
Jestem obecnie w połowie 32 tygodnia ciąży i zastanawiam się nad zmianą miejsca porodu. Na razie mam z położna uzgodniony poród w szpitalu, ale szukam kraamhotel w mojej - Limburgii (Venray-Venlo-Roermond-Weert-Sittard). Niestety nic znaleźć nie mogę... Czy któraś z was, bardziej obeznana z językiem, mogłaby mi pomóc?

Witaj kolezanko, sprobuje cos pogooglowac dla Ciebie ale generalnie Twoja polozna ma wszystkie informacje dotyczace opcji porodu w waszej najblizszej okolicy. Spytaj ja, ona Ci udzieli wszelkich informacji na temat dostepnych osrodkow na terenie waszej prowincji. Ja spogladajac na google dojrzalam najblizszy w ... Tilburgu, wiec to troche daleko... Podejrzewam, ze w waszej prowincji nie ma takiego miejsca, dlatego polozna polecila szpital. U mnie w prowincji Zeeland jest podobnie, bo najblizsze geboortecentrum mam w Rotterdamie... Wiec nie mam zbytnio wyboru :p

reklama
Dobry:)

Witaj asia2891 ja jestem z Venray i niestety ale nic nie slyszalam o takim kraamhotelu, i wydaje mi sie ze reaczej nic takiego w okolicu nie ma. Tak jak Ayni pisala najlblizszy jest w Tilburgu...

Ja o chustach nawet nie myslalam bo jakos nie jestem do tego przekonana... :)

Astrid a ty jakies skurcze przepowiadajace porod mialas? chodzi mi o takie delikatne...:)
bo mnie ostatnio cos lapia takie co jakis czas ale rzadko:)
Twoja kruszynka napewno sie juz powoli zaczyna szykowac:)

Ja to wogole stracilam apetyt do jedzenia:/ malo jem ale staram sie jakos dobrze odzywiac...
nie lubie jesc po nocach ale jak mnie zlapie glod i burczenie w brzuchu to musze wstac i zjesc...
Tak mi nie wygodnie spac ze nie potrafie sobie miejsca znajsc...:/

Dobry:)

Witaj asia2891 ja jestem z Venray i niestety ale nic nie slyszalam o takim kraamhotelu, i wydaje mi sie ze reaczej nic takiego w okolicu nie ma. Tak jak Ayni pisala najlblizszy jest w Tilburgu...

Ja o chustach nawet nie myslalam bo jakos nie jestem do tego przekonana... :)

Astrid a ty jakies skurcze przepowiadajace porod mialas? chodzi mi o takie delikatne...:)
bo mnie ostatnio cos lapia takie co jakis czas ale rzadko:)
Twoja kruszynka napewno sie juz powoli zaczyna szykowac:)

Ja to wogole stracilam apetyt do jedzenia:/ malo jem ale staram sie jakos dobrze odzywiac...
nie lubie jesc po nocach ale jak mnie zlapie glod i burczenie w brzuchu to musze wstac i zjesc...
Tak mi nie wygodnie spac ze nie potrafie sobie miejsca znajsc...:/
Tak, takie lekkie skurcze już miałam. W tamtym tygodniu jakoś myślałam, że to już... ale przeszło :-).

U ciebie to juz blizej niz dalej:)
z jednej strony tez juz by chciala:)
bo mi tak dzisiaj dupke wypycha az mi sie tak milo na sercu robi...:)

Wracajac do tematu porodow w NL :-D
Chcialam rodzic w wodzie. Moje polozne poinformowaly mnie,ze w Leiden w LUMC jest oczywiscie wanna, ale rodzic w niej nie moge, moge tylko na czas skurczy do niej wchodzic :crazy: w Leiderdorp , niedaleko Leiden maja szpital Rijnland w ktorym wanny sa tak male,ze zmieszcze sie do polowy (slowa poloznej) a mam przeciez 172cm a nie 190...wszytko mi opadlo szczerze piszac :) Rodzenie w domu w wannie odpada,bo wanny w mieszkaniu niet :) Moge co prawda wypozyczyc wanne do rodzenia, ale gdzie ja ja sobie postawie? w stolowym? lol

Yokasta wiesz ja tak zrozumialam, ze oni tutaj wanne traktuja raczej jako narzedzie do usmierzania boli przy skurczach, natomiast sam porod nie wystepuje w niej. Ja tez poczatkowo na ten temat myslalam, , w moim pokoiku w szpitalu tez bedzie wanna, ale nie znam wymiarow :D

Mi sie bardzo podobaly baseny, ktore moze widzialas na YT taki mozna kupic , ale to jednak wydatek , slyszalam ze mozna rowniez wypozyczyc taki do domu i tam to juz sobie bedziesz mogla w nim urodzic bo jest bardzo obszerny, nawet tatus sie zmiesci :D i jak ogladalam filmiki na YT to wlasnie klada ludzie taki basen w salonie i jakos im sie to podoba :D ja zaluje troche , ze nie bede mogla rodzic w domu, bo wlasnie taki porod we dwoje w basenie nam sie marzyl...

Finnley&#39;s waterbevalling (Finnley&#39;s waterbirth) - YouTube <3 <3 <3

Yokasta, no niestety ja mam podobnie, niestety mieszkam na wsi , na dodatek na wyspie i nie za bardzo chcemy ryzykowac ewentualnymi komplikacjami. No trudno, bedzie nie romantyczny, ekspresowy porod w szpitalu :D Chociaz , gdybym mieszkala w duzym miescie, gdzie szpital mam pod nosem to pewnie zdecydowalabym sie na porod w domu i bym sobie wziela taki basenik :D

A ja znalazlam fajnego sprzedawce na allegro, ktory sprzedaje chyba wszystko. Zrobilam liste ze wszystkimi drobiazgami typu termometr, szczotka do wlosow , pieluszki tetrowe , kremy, wkladki, buteleczki, gruszki, niedrapki , sol morska itd i porownalam z NL , duzo korzystniej mi wychodzi to wszystko zamowic w PL i mam nadzieje, ze mi to ktos przywiezie :D

A jak to jest w koncu z tymi buteleczkami ? Ile ich trzeba miec , jesli sie chce karmic cycem ? Bo jeszcze jakies herbatki, te sprawy, nie bardzo sie orientuje ile tego trzeba miec... Pomoze ktos ??

Yokasta, no niestety ja mam podobnie, niestety mieszkam na wsi , na dodatek na wyspie i nie za bardzo chcemy ryzykowac ewentualnymi komplikacjami. No trudno, bedzie nie romantyczny, ekspresowy porod w szpitalu :D Chociaz , gdybym mieszkala w duzym miescie, gdzie szpital mam pod nosem to pewnie zdecydowalabym sie na porod w domu i bym sobie wziela taki basenik :D

A ja znalazlam fajnego sprzedawce na allegro, ktory sprzedaje chyba wszystko. Zrobilam liste ze wszystkimi drobiazgami typu termometr, szczotka do wlosow , pieluszki tetrowe , kremy, wkladki, buteleczki, gruszki, niedrapki , sol morska itd i porownalam z NL , duzo korzystniej mi wychodzi to wszystko zamowic w PL i mam nadzieje, ze mi to ktos przywiezie :D

A jak to jest w koncu z tymi buteleczkami ? Ile ich trzeba miec , jesli sie chce karmic cycem ? Bo jeszcze jakies herbatki, te sprawy, nie bardzo sie orientuje ile tego trzeba miec... Pomoze ktos ??

Ja kupiłam jedną buteleczkę. A co do porodu... też myślałam o porodzie w wodzie (nie czuję, jak rymuję joł :rofl2:), ale doszłam do wniosku, że jak przyjdzie co do czego, to mi to będzie obojętne. Z tego względu nie mam żadnych wymagań, byleby wszystko poszło szybko, gładko i Majka była zdrowa. Reszta mnie nie interesi.

reklama
cześć kobitki:-) Ale byłam do tyłu, szok! hehe więc tak wstępem
Madziula moje gratulacje z powodu ślubu, zbieraj zdjęcia bo jak już wrócisz to musisz sie pochwalić :tak:
Yokasta witam na forum
Ayni widzę że wyprawkę kompletujesz pełną parą, ale to dobrze bo potem wszystko na raz to ciężko

A tak w ogóle to miałam dzisiaj wizytę pani z kraamzorg, starsza babka, ale muszę przyznać że dosyć miła (tylko sie mojego psiaka bała więc musiałam go zamknąć na czas wizyty :-() Ale spodobało mi się ich podejście tutaj, do niczego nas nie przymuszała, sama praktycznie wyjaśniła wszystko więc nie miałam zbytnio pytań i w sprawie godzin to mi np proponowała 4dziennie bo jej mówiłam że nie chcę dużo i mój M. przytaknął że w porządku ale ja powiedziałam żeby 3 zapisała to też bez protestów i że oni są dla mnie i ja rządzę:-D a jak pyt gdzie poród i jej mówiłam że na 100% jeszcze nie wiem więc nie będę mówić to też wyjaśniła jak to wygląda przy domowym a jak przy szpitalnym, co gdzie i jak dokładnie zgłaszać itp itd

Do góry