reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród w Holandii 2011

U mnie dzisiaj spokój... rano coś tam poszalała nóziami tylko. Myślę, że coś kombinuje :eek:, pewnie jak wyjść czy coś.

Mysle, ze napewno cos kombinuje i ma jakis sprytny plan :D

Cześć dziewczyny.
Jestem obecnie w połowie 32 tygodnia ciąży i zastanawiam się nad zmianą miejsca porodu. Na razie mam z położna uzgodniony poród w szpitalu, ale szukam kraamhotel w mojej - Limburgii (Venray-Venlo-Roermond-Weert-Sittard). Niestety nic znaleźć nie mogę... Czy któraś z was, bardziej obeznana z językiem, mogłaby mi pomóc?

Witaj kolezanko, sprobuje cos pogooglowac dla Ciebie ale generalnie Twoja polozna ma wszystkie informacje dotyczace opcji porodu w waszej najblizszej okolicy. Spytaj ja, ona Ci udzieli wszelkich informacji na temat dostepnych osrodkow na terenie waszej prowincji. Ja spogladajac na google dojrzalam najblizszy w ... Tilburgu, wiec to troche daleko... Podejrzewam, ze w waszej prowincji nie ma takiego miejsca, dlatego polozna polecila szpital. U mnie w prowincji Zeeland jest podobnie, bo najblizsze geboortecentrum mam w Rotterdamie... Wiec nie mam zbytnio wyboru :p

reklama
Dobry:)

Witaj asia2891 ja jestem z Venray i niestety ale nic nie slyszalam o takim kraamhotelu, i wydaje mi sie ze reaczej nic takiego w okolicu nie ma. Tak jak Ayni pisala najlblizszy jest w Tilburgu...

Ja o chustach nawet nie myslalam bo jakos nie jestem do tego przekonana... :)

Astrid a ty jakies skurcze przepowiadajace porod mialas? chodzi mi o takie delikatne...:)
bo mnie ostatnio cos lapia takie co jakis czas ale rzadko:)
Twoja kruszynka napewno sie juz powoli zaczyna szykowac:)

Ja to wogole stracilam apetyt do jedzenia:/ malo jem ale staram sie jakos dobrze odzywiac...
nie lubie jesc po nocach ale jak mnie zlapie glod i burczenie w brzuchu to musze wstac i zjesc...
Tak mi nie wygodnie spac ze nie potrafie sobie miejsca znajsc...:/

Dobry:)

Witaj asia2891 ja jestem z Venray i niestety ale nic nie slyszalam o takim kraamhotelu, i wydaje mi sie ze reaczej nic takiego w okolicu nie ma. Tak jak Ayni pisala najlblizszy jest w Tilburgu...

Ja o chustach nawet nie myslalam bo jakos nie jestem do tego przekonana... :)

Astrid a ty jakies skurcze przepowiadajace porod mialas? chodzi mi o takie delikatne...:)
bo mnie ostatnio cos lapia takie co jakis czas ale rzadko:)
Twoja kruszynka napewno sie juz powoli zaczyna szykowac:)

Ja to wogole stracilam apetyt do jedzenia:/ malo jem ale staram sie jakos dobrze odzywiac...
nie lubie jesc po nocach ale jak mnie zlapie glod i burczenie w brzuchu to musze wstac i zjesc...
Tak mi nie wygodnie spac ze nie potrafie sobie miejsca znajsc...:/
Tak, takie lekkie skurcze już miałam. W tamtym tygodniu jakoś myślałam, że to już... ale przeszło :-).

U ciebie to juz blizej niz dalej:)
z jednej strony tez juz by chciala:)
bo mi tak dzisiaj dupke wypycha az mi sie tak milo na sercu robi...:)

Wracajac do tematu porodow w NL :-D
Chcialam rodzic w wodzie. Moje polozne poinformowaly mnie,ze w Leiden w LUMC jest oczywiscie wanna, ale rodzic w niej nie moge, moge tylko na czas skurczy do niej wchodzic :crazy: w Leiderdorp , niedaleko Leiden maja szpital Rijnland w ktorym wanny sa tak male,ze zmieszcze sie do polowy (slowa poloznej) a mam przeciez 172cm a nie 190...wszytko mi opadlo szczerze piszac :) Rodzenie w domu w wannie odpada,bo wanny w mieszkaniu niet :) Moge co prawda wypozyczyc wanne do rodzenia, ale gdzie ja ja sobie postawie? w stolowym? lol

Yokasta wiesz ja tak zrozumialam, ze oni tutaj wanne traktuja raczej jako narzedzie do usmierzania boli przy skurczach, natomiast sam porod nie wystepuje w niej. Ja tez poczatkowo na ten temat myslalam, , w moim pokoiku w szpitalu tez bedzie wanna, ale nie znam wymiarow :D

Mi sie bardzo podobaly baseny, ktore moze widzialas na YT taki mozna kupic , ale to jednak wydatek , slyszalam ze mozna rowniez wypozyczyc taki do domu i tam to juz sobie bedziesz mogla w nim urodzic bo jest bardzo obszerny, nawet tatus sie zmiesci :D i jak ogladalam filmiki na YT to wlasnie klada ludzie taki basen w salonie i jakos im sie to podoba :D ja zaluje troche , ze nie bede mogla rodzic w domu, bo wlasnie taki porod we dwoje w basenie nam sie marzyl...

Finnley&#39;s waterbevalling (Finnley&#39;s waterbirth) - YouTube <3 <3 <3

Yokasta, no niestety ja mam podobnie, niestety mieszkam na wsi , na dodatek na wyspie i nie za bardzo chcemy ryzykowac ewentualnymi komplikacjami. No trudno, bedzie nie romantyczny, ekspresowy porod w szpitalu :D Chociaz , gdybym mieszkala w duzym miescie, gdzie szpital mam pod nosem to pewnie zdecydowalabym sie na porod w domu i bym sobie wziela taki basenik :D

A ja znalazlam fajnego sprzedawce na allegro, ktory sprzedaje chyba wszystko. Zrobilam liste ze wszystkimi drobiazgami typu termometr, szczotka do wlosow , pieluszki tetrowe , kremy, wkladki, buteleczki, gruszki, niedrapki , sol morska itd i porownalam z NL , duzo korzystniej mi wychodzi to wszystko zamowic w PL i mam nadzieje, ze mi to ktos przywiezie :D

A jak to jest w koncu z tymi buteleczkami ? Ile ich trzeba miec , jesli sie chce karmic cycem ? Bo jeszcze jakies herbatki, te sprawy, nie bardzo sie orientuje ile tego trzeba miec... Pomoze ktos ??

Yokasta, no niestety ja mam podobnie, niestety mieszkam na wsi , na dodatek na wyspie i nie za bardzo chcemy ryzykowac ewentualnymi komplikacjami. No trudno, bedzie nie romantyczny, ekspresowy porod w szpitalu :D Chociaz , gdybym mieszkala w duzym miescie, gdzie szpital mam pod nosem to pewnie zdecydowalabym sie na porod w domu i bym sobie wziela taki basenik :D

A ja znalazlam fajnego sprzedawce na allegro, ktory sprzedaje chyba wszystko. Zrobilam liste ze wszystkimi drobiazgami typu termometr, szczotka do wlosow , pieluszki tetrowe , kremy, wkladki, buteleczki, gruszki, niedrapki , sol morska itd i porownalam z NL , duzo korzystniej mi wychodzi to wszystko zamowic w PL i mam nadzieje, ze mi to ktos przywiezie :D

A jak to jest w koncu z tymi buteleczkami ? Ile ich trzeba miec , jesli sie chce karmic cycem ? Bo jeszcze jakies herbatki, te sprawy, nie bardzo sie orientuje ile tego trzeba miec... Pomoze ktos ??

Ja kupiłam jedną buteleczkę. A co do porodu... też myślałam o porodzie w wodzie (nie czuję, jak rymuję joł :rofl2:), ale doszłam do wniosku, że jak przyjdzie co do czego, to mi to będzie obojętne. Z tego względu nie mam żadnych wymagań, byleby wszystko poszło szybko, gładko i Majka była zdrowa. Reszta mnie nie interesi.

reklama
cześć kobitki:-) Ale byłam do tyłu, szok! hehe więc tak wstępem
Madziula moje gratulacje z powodu ślubu, zbieraj zdjęcia bo jak już wrócisz to musisz sie pochwalić :tak:
Yokasta witam na forum
Ayni widzę że wyprawkę kompletujesz pełną parą, ale to dobrze bo potem wszystko na raz to ciężko

A tak w ogóle to miałam dzisiaj wizytę pani z kraamzorg, starsza babka, ale muszę przyznać że dosyć miła (tylko sie mojego psiaka bała więc musiałam go zamknąć na czas wizyty :-() Ale spodobało mi się ich podejście tutaj, do niczego nas nie przymuszała, sama praktycznie wyjaśniła wszystko więc nie miałam zbytnio pytań i w sprawie godzin to mi np proponowała 4dziennie bo jej mówiłam że nie chcę dużo i mój M. przytaknął że w porządku ale ja powiedziałam żeby 3 zapisała to też bez protestów i że oni są dla mnie i ja rządzę:-D a jak pyt gdzie poród i jej mówiłam że na 100% jeszcze nie wiem więc nie będę mówić to też wyjaśniła jak to wygląda przy domowym a jak przy szpitalnym, co gdzie i jak dokładnie zgłaszać itp itd

Do góry