reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

poród siłami natury czy cesarskie cięcie?

Moge to samo powiedzieć o cc.....nie taki diabeł straszny jak go malują;-)
Ja w 4 dobie po cc posprzątałam cały dom, zrobiłam pranie, zmyłam podłogi itd.
Wiadomo, że jednym rana goi się lepiejj innym gorzej ale to samo można powiedzieć o ranie po nacinaniu czy pęknięciu przy sn......z tym, że na tyłku musisz siedziec a na brzuchu nie.
A co do tego, że dzieci mają problemy z oddychaniem to chyba lekko naciągane.
Jak często słyszycie o powikłaniach okołoporodowych w przypadku cc a ile w przypadku sn.........spora różnica.

reklama
Jak sama nazwa wskazuje poród naturalny to poród naturalny więc jeśli nie ma wskazań do cesarki zdecydowanie odradzam - cesarka to operacja
Ja urodziłam obie córki naturalnie i bardzo sobie chwalę - o bólu szybko się zapomina - a przezycia nie do opisania :)
Druga córka ważyła 4200 o czym nie wiedziałam bo pewnie zaproponowaliby by mi CC a ja moze i ze strachu bym sie zgodzila bo pierwsza była mniejsza znacznie - ale ciesze sie ze nie wiedziałam bo poszło ekspresowo od pierwszego bólu 1,5 godzinki wiec nie ma co sie martwic na zapas i powodzenia

Wiadomo, że jednym rana goi się lepiejj innym gorzej ale to samo można powiedzieć o ranie po nacinaniu czy pęknięciu przy sn......z tym, że na tyłku musisz siedziec a na brzuchu nie.

Wcale nie trzeba peknac ani nie trzeba byc nacietym-tak jak w moim przypadku ;-)

Po porodzie SN szybciej tez sie brzuch gubi.

ja zdecydowanie cesarka.po 1 dobie juz sie dzieckiem zajmowałam,bujałam hustałam karmiłam itp.szybko brUch zgubiłam.rana nic nie boli ani nie bolała.tu mozna minusy i tu mozna.

witajcie
ja bede miec 2 cc i tak boje sie troche tego jak sobie poradze z opieka nad maluszkiem
po pierwszym cc dziecie bylo w inkubatorze tydzien takze sama bylam po porodzie to jakos doszlam nawet w miare ale bez dziecka i powiem ze najgorzej to bylo pierwszy raz po dobie wstac starszne zawroty i tak sie o to wlasnie boje jak bedzie jak dziecko mi przyniosa a ja nie dam rady

Ja miałam cc, poniewaz było zagrozenie życia dziecka i bardzo sobie chwalę taki poród, synek mimo niskej wagi urodzeniowej i zanikającego tętna po porodzie otrzymał 10 punktów, przy porodzie sn najprawdopodobniej by nie przezył. Po operacji czułam się doskonale, na drugi dzień byłam juz w pełni sprawna.

Witaj młoda Mamo, czy wiesz już jaki rodzaj znieczulenia lekarze zastosują? Pytam, bo wspominasz, że po pierwszym cc musiałaś odleżeć. Ja też przeszłam podobną procedurę dlatego teraz wybrałabym znieczulenie ogólne. Zdecydowałam się na częściowe dla dobra dziecka, myślałam, że przytulę je jak tylko lekarze je wydobędą. Niestety nic takiego nie nastąpiło, machnięto mi dzieckiem przed oczami, zabrano do mycia i .......... zobaczyłam je na drugi dzień. Po znieczuleniu ogólnym można, a nawet trzeba wstawać od razu, nie ma tych wszystkich przykrych objawów związanych z koniecznością długiego lerzenia. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Góralka

Ja miałam cc, poniewaz było zagrozenie życia dziecka i bardzo sobie chwalę taki poród, synek mimo niskej wagi urodzeniowej i zanikającego tętna po porodzie otrzymał 10 punktów, przy porodzie sn najprawdopodobniej by nie przezył. Po operacji czułam się doskonale, na drugi dzień byłam juz w pełni sprawna.

Dokładnie tak samo miałam:-)
Nie powiem.....po pierwszej dobie czułam bardzo nieprzyjemne ciągnięcie ale nie było to coś co uniemożliwiało mi zajmowanie siędzieckiem i normalne funkcjonowanie

Rzadko kiedy poród jest naturalny.....raczej drogani naturalnymi.
Oxytocyna, próżnociągi, kleszcze, znieczulenia, nacinanie krocza........to jest poród naturalny:confused:
Cc to operacja ale powiększanie piersi też i jakoś kobiety się na nie decydują;-)

Moja córeczka była ułożona pośladkowo i miałam cc ze wskazań ale jeżeli kiedyś zdecyduje się na kolejne dziecko to na 100% będę miała cc.

Oczywiście nie twierdzę, że jest to leprzez od psn.....każda indywidualnie powinna dopasować poród do swoich potrzeb.

Ostatnia edycja:
reklama
Witaj młoda Mamo, czy wiesz już jaki rodzaj znieczulenia lekarze zastosują? Pytam, bo wspominasz, że po pierwszym cc musiałaś odleżeć. Ja też przeszłam podobną procedurę dlatego teraz wybrałabym znieczulenie ogólne. Zdecydowałam się na częściowe dla dobra dziecka, myślałam, że przytulę je jak tylko lekarze je wydobędą. Niestety nic takiego nie nastąpiło, machnięto mi dzieckiem przed oczami, zabrano do mycia i .......... zobaczyłam je na drugi dzień. Po znieczuleniu ogólnym można, a nawet trzeba wstawać od razu, nie ma tych wszystkich przykrych objawów związanych z koniecznością długiego lerzenia. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Góralka
ja nie narzekalam na to znieczulenie czy bol po operacji bo jakos dalam rade tylko najgorsze bylo pierwsze stanie bo zawroty totalne az bialo przed oczami i tak pol dnia probowalam wstac az wkoncu udalo sie. Mi dziecko tez pokazali tylko otulili i tylko pocalowalam je bo wczesniak to musieli to inkubatorka a jedyne co mnie przeraza to ten fakt tego ze znow bede musiala meczyc sie z tymi zawrotami a jak maluch bedzie plakac a ja znow bialo i bezradna ? oto mi chodzi jak dziewczyny mialyscie? kiedy dziecko dostalyscie i czy juz sprawne w miare bylylyscie? bo wiem i przezylam to ze nie jest latwo po tej dobie wstac i ten moment mnie interesuje czy maluszek juz przy was byl bo potem to juz jakos leci

Do góry