reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy czerwcówek

Jestem i ja.

Na zakupach bylismy od rana potem odebrac mlodego z przedszkola i dopiero usiadlam na tylku. Pochwale sie ze kupilam sobie dwie pary legginsow, dwa sweterki, i rzeczy dla dzidzi ;) 7 śliniakow, skarpeteczki ale takie malutkie kolorowe ze ahhh, 3 pary rekawiczek niedrapek bialych i 3 pary bialych bodow ale na 6-9mc.

Co do jedzenie Igora to pani dzis w przedszkolu mowila ze jadl galaretkę ;)

Gratuluje udanych wizyt wszystkim ja na swoja jeszcze troche poczekam a usg chyba w 14 tyg dopiero.

Lolcia widze ze masz obcykany temat okularow, a nie wiesz moze jak dla doroslych albo czy my ciezarne jakies znizki mamy? Bo mi po ciazy wzrok troszke sie pogorszyl i sie zastanawiam czy po drugim porodzie gorzej nie bedzie a jak kupie tu okulary to potem mozna tylko szkla wymienic?

reklama
Lolcia
Miaam spr. Przez jakis czas pozniej juz nie jak bylo ok. :-)

Alkmena
Swedza gorne czesci stop i gorna czesc dloni. Mnie tylko nogi. Nikt w poprzedniej ciazy nie wpadl na cholestaze sama wyczytalam o swedzacych stopavh zrobilam ast i alt i wyszly mega wysokie od razu do szpitala... normy do 30-40 a ja mialam prawie 400 jednego i drugiego. Ale kroplowkami mi to wyplukiwali i bralam essentiale forte. Teraz tego pilnuje i w ogole raz na 3-5 mies robie proby watrobowe.

hej.. przepraszam, że nie odniosę się do postów ale mam ostatnio jakiś przestój z bb..może jak wena wróci to się odezwę. Gratuluję udanych wizyt i cieszę się, że wszystko ok z maluszkami. pozdrawiam

Smile kurcze nie wiem jak z okularami dla doroslych bo ani ja ani chlop nie nosimy. Wiem, ze jezeli macie zasilem wtx i taka biala karte to badanie wzroku u optyka jest za darmo ale nie wiem jak to sie ma do cen okularow. Podonie z ciaza, dentysta za free ale jak z okularami to nie wiem. A szkla pewnie wymienisz wszedzie. Jak bedziesz gdzies na miescie to podejdz do jakiegokolwiek i popytaj co i jak oni zazwyczaj mili i wszystko powiedza (o ile wiedza) :)
Missis to mi po ciazy nikt nie mowil, ze cukier trzeba sprawdzic ani nie pokierowal. Dobrze, ze skonczylo sie tak a nie inaczej :)
Posciele wyprane i powiewaja na polku, sweterki sobie tez w lapkach przeplukalam bo pogoda spoko :) jedno dziecko nakafmione, drugie spi, bigosik sie goruje :) ehh jakis chwilowy power :D

GingerBaby, Martyna - gratulacje :)

Widzę, że szał zakupów dla dzidziusiów powoli rozpoczęty :)

małgoś - wracaj do nas szybko :)

Alkmena - a to nie wychodzi w badaniu moczu? Podniesiony poziom bilirubiny? I wtedy robi sie dokładniejsze badania krwi? Mnie tez czasami swędzi skóra ale zawsze myślałam, że jest sucha. Ale najczęściej na plecach i tułowiu. Dłonie i stopy raczej nie. Tyle chorób jest, a człowiek nawet robiąc badania może ich nie wykryć. Musiałby zrobić wszystkie możliwe by wykluczyć.

Pranie zrobiłam, gary zmyłam, zamiotłam, umyłam podłogi i ogarnęłam. Wykąpałam się. A teraz zjadłam sobie musli z mlekiem i bananem. Mniam! Sama skomponowałam i było pyszne ale strasznie kaloryczne :/ Otręby owsiane+ słonecznik łuskany+pestki dyni+żurawina suszona+śliwki suszone+ migdały. I do tego mleko świeże takie w butelce 3.2% + pokrojony w plasterki banan. Teraz chyba codziennie będę jadła takie śniadanko albo II. Bo to akurat II śniadanie/lunch :) Mam nadzieję, że się nie przebiałkuję bo juz dziś zjadłam kawałek chudego twarogu, 3 plasterki żółtego sera i wypiłam litr maślanki. I teraz to musli. Ale tak mnie ciągnie do mleka i jego przetworów.

Jeszcze dwa dni do wizyty :) I zobaczę maluszka - mam nadzieję :)

Malazosia
Cholestaza nie wyjdzie w moczu.jak bylam juz w szpitalu to aspat alat i wlasnie bilirubine robili z krwi. Skora to mnie tez czesto swedzi ale z przesuszenia wlasnie ;-) tu w tej chorobie glw. Dlonie i stopy to dosc specyficznie swedzi. Mnie baaaardzo namietnie swedzialo do tego stopnia ze tak sie drapalam ze ranki mialam. Tak nie moglam wytrzymac ale ja mialam mega duzo za duze wyniki. I dopiero kolo 22 tc sie zorientowalam ze cos nie halo. Teraz juz tego pilnuje. Aspat i alat u mnie kosztuja razem 12 zl. Wiec nie duzo.

Alkmena
Jezeli bedzie cie czesto swedzialo w tych miejscach to zrob sobie proby watrobowe. Pewnie zalezy od labo jakie ceny bo u mnie w jednym 12 zl w innym 40zl. I pamietaj ze nie zawsze musi to oznaxczac cholestaze wiec spokojnie :-) ja jestem wyczulona bo wiem ze mnie to nie ominie. A to np. Jest czesty efekt ucisku watroby przy wzroscie macicy i tyle. Po ciazy mija :-) ale np. Lekarze i to nie jeden mowili ze jezeli mialam cholestaze nie powinno sie brac tabletek antykoncepcyjnych. Ja nigdy nie bralam w sumie i nie zamierzam. :-)

Ginger
Super ze wizyta udana :-)

ej ej czy ktoś wie jak zablokować sobie konto allegro na jakiś czas ??? :-D
bo zaczynam mieć manię oglądania rzeczy na allegro dla dzieci :o i jak na razie daję radę powstrzymać się przed przyciskiem kup teraz :x :D

ja właśnie czekam na J i robię pizzę na obiad mniam :D

GingerBaby Martyna super wieści z wizyt:-)
GingerBaby a u ciebie płci nie było widać?;-)
Missiiss wczoraj wieczorem jak K. wrócił z pracy, oboje zgodne stwierdzilismy, że lekarz próbował zaglądnąć jaka płeć, ale nie był pewnien, więc nic nie powiedział. Oboje też stwierdziliśmy, że na chłopaka wyglądało, ale nie znamy się , więc nic na razie nie wiadomo;-) W sumie mi sie nie spieszy, żeby się dowiedzieć, najważniejsze się dowiedziałam, teraz oby rosło zdrowo.

Nasze dziewczyny nadal nie wiedzą, że będą miały brata lub siostrę, może na weekendzie im powiemy. Powiedzielibyśmy już, ale mała zaraz wypaple gdzie się da z radości, a najszybciej w przedszkolu, to już wszyscy będą wiedzieć, a raczej na razie tego nie chcę.

Heh.
Misiss tak masz racje,cholestaza wyjdzie w badaniach krwii. Sama na szczescie nie mialam ale moja siostra miala. Swedzialo okrutnie.
A ja dzis troche wzielam sie za robote. Poukladalam naczynia w kredensie a teraz gotuje golobki. Juz mi slinka cieknie :-)
Ja tez padam wieczorem jak mops i jakos o chwile czulosci ciezko. No coz jakos chlopina musi wytrzymac . A jak bardzo chce to moze mnie obudzic B-)

Ostatnia edycja:
reklama
Hej Mamusie :)

Gratulacje dla nowych mam i tych, które miały udane wizyty ;)

Mnie wczoraj wypisali ze szpitala. Śmiech na sali. Jutro idę po wypis i ciekawa jestem co na nim napiszą. Lekarz prowadzący po 4 dniach stwierdził, że to była kolka jelitowa (hm, brak zaparć, wzdęć, biegunek itp., ból lewej strony promieniujący do kolana..) Nie wiem na jakiej podstawie to powiedział. Na szczęście w niedzielę miał dyżur młody lekarz, któremu w ogóle się CHCIAŁO i (po 3 dniach) jako jedyny, omówił moje wyniki. Powiedział, że krew jest ok, usg jest ok - mimo, że na lewym jajniku jest 2cm torbiel.. LECZ. Jego zdaniem ból był spowodowany po 1. Powiększaniem się macicy i uciskiem na nerw kulszowy, po 2. Przejmowaniem przez łożysko funkcji ciałka żółtego - powiedział, że gdy ono pęka i uwalnia swoją zawartość u niektórych kobiet powoduje to ból..
Uspokoił mnie, że nie jest to bezpośrednim zagrożeniem dla malucha, chyba że ciałko żółte zbyt szybko pęknie, ale ani ja, ani lekarze nie mają na to wpływu.
Dodatkowych leków mi nie dali, dupsko mi się goi, bo jest całe pokłute po buscopanie.

Uff, mam nadzieję, że to się nie powtórzy.

Do góry