reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy czerwcówek

Martynaxyxymartyna masz może jakaś swoją stronę ze zdjęciami chętnie bym obejzala :) my dziś aktywnie spacer w lesie młody się wybiegal a teraz jedzonko :D

reklama
Melduje co u mnie.

Leżakuje dalej odpukac skurczy nie mam ale wzielam nospe o 12 bo cos dziwnie mi bylo za to teraz bola mnie biodra i pachwina w sumie jedna do tego stopnia ze ledwo chodze. Nie wiem co sie ze mna dzieje, jakis skok, nagle wszystko sie tak rozciaga czy co...

M jak wstal po pracy i mnie zobaczyl to pierwszy raz stwierdzil ze moze to faktycznie corka bo wygladam jakby zycie ze mnie uchodzilo..

Czy można jeść wedzonego łososia w ciazy? Bo w necie rozne opinie i sie wiem juz sama.

Ostatnia edycja:
Martyna nie ma na to reguły. Niektóre dziewczynki są mało rozwinięte jak na swój wiek i tak samo z chłopcami

Zgadzam się. Choć, co na pewno zaobserwowałam, to szybsza mowa u dziewczynek. Tylko w nielicznych przypadkach, chłopcy byli na tym samym poziomie co dziewczynki lub szybsi.

LadyAgnes bardzo mi przykro. Jestem pewna, że niedługo będziesz cieszyć się macierzyństwem.

Ostatnia edycja:
Minka mala zosia juz tu chyba pisala ze jej syn mial 1.5roku i mówił zdaniami. Mój Kacper mając 15mies powiedzial "mamo, wiatrak, kręci się " ;) i od tamtej pory mówi jak szalony, znajomych córa zaczęła chodzić po pierwszych urodzinach a mówić nic nie mówi nawet, am, daj, chodź... nic.
Drugich znajomych córka ma 3lata a mówi bardzo niewyraźnie. Zamiast tak mówi kak, ciężko ją zrozumieć. W moim otoczeniu lepiej sie chłopcy rozwijaja niż dziewczynki. Znamy też takiego chlopca ktory ma prawie 4latka nie mówi prawie nic ale za to jest większy od mojego 5-cio latka. Jedyne co zauważyłam to taką zależność że dziecko które duzo mówi potrafi szybko pisać czy zna kolory itp to mniej waży i mało rośnie, a to które swoją energie kumuluje we wzroście i kg to słabiej rozwija sie psychicznie i ruchowo i nie jest to zależne od płci.

Martucha toż napisałam, że różnie to bywa. A swoje obserwacje poczyniłam na przykładzie dzieci znajomych i dzieci moich sióstr. Choć wiadomo, reguły nie ma. I ja piszę tylko o mowie, a nie o rozwoju w ogóle.

Jedyne co zauważyłam to taką zależność że dziecko które duzo mówi potrafi szybko pisać czy zna kolory itp to mniej waży i mało rośnie, a to które swoją energie kumuluje we wzroście i kg to słabiej rozwija sie psychicznie i ruchowo i nie jest to zależne od płci.

A ja niczego takiego nie zauważyłam. Dla przykładu moja starsza córka zaczęła mówić jak miała jakieś 10 miesięcy, a wagę i wzrost normalne miała.

Ostatnia edycja:
Melduje co u mnie.

Leżakuje dalej odpukac skurczy nie mam ale wzielam nospe o 12 bo cos dziwnie mi bylo za to teraz bola mnie biodra i pachwina w sumie jedna do tego stopnia ze ledwo chodze. Nie wiem co sie ze mna dzieje, jakis skok, nagle wszystko sie tak rozciaga czy co...

M jak wstal po pracy i mnie zobaczyl to pierwszy raz stwierdzil ze moze to faktycznie corka bo wygladam jakby zycie ze mnie uchodzilo..

Czy można jeść wedzonego łososia w ciazy? Bo w necie rozne opinie i sie wiem juz sama.

cieszę się, że skurcze minęły. Co do łososia nie wiem ale niedawno pokusiłam się i zjadłam troszkę.

Minka mala zosia juz tu chyba pisala ze jej syn mial 1.5roku i mówił zdaniami. Mój Kacper mając 15mies powiedzial "mamo, wiatrak, kręci się " ;) i od tamtej pory mówi jak szalony, znajomych córa zaczęła chodzić po pierwszych urodzinach a mówić nic nie mówi nawet, am, daj, chodź... nic.
Drugich znajomych córka ma 3lata a mówi bardzo niewyraźnie. Zamiast tak mówi kak, ciężko ją zrozumieć. W moim otoczeniu lepiej sie chłopcy rozwijaja niż dziewczynki. Znamy też takiego chlopca ktory ma prawie 4latka nie mówi prawie nic ale za to jest większy od mojego 5-cio latka. Jedyne co zauważyłam to taką zależność że dziecko które duzo mówi potrafi szybko pisać czy zna kolory itp to mniej waży i mało rośnie, a to które swoją energie kumuluje we wzroście i kg to słabiej rozwija sie psychicznie i ruchowo i nie jest to zależne od płci.

ooo..mój z tych co mało ważą i wzrostem nie grzeszy ale szybko zaczął mówić i jest bystry;d kolory też szybko załapał.

Melduję się już z domu :)

Cała happy bo w końcu udało mi się trafić w Koronie piwko 0.0% Bavaria i właśnie sobie sączę. Kupiłam od razu sześciopak :) Żeby było na zaś. małe, bo 0,33 ale lepszy rydz. No i jedno takie 2,70zł. Więc cena też nie jakaś tragiczna :p

Co do rozwoju i mowy - nie ma co generalizować. Każde dziecko rozwija się inaczej. Moja siostrzenica zaczęła mówić poprawne słowa w wieku 9 miesięcy. Szok. Jak miała rok z hakiem mówiła już piękne zdania, jeszcze niewyraźne, ale mówiła. Mój młody zaczął mówić zrozumiałe i wyraźne słowa w okolicy roku. Mając 1,5 roku mówił pięknie zdaniami. A w wieku 3 lat prowadził długie wywody przy czy mówił bardzo wyraźnie włącznie z wymawianiem litery r. Wielu ludzi zaczepiało mnie na spacerze i pytało ile mój syn ma lat. Ja, że prawie 3. To im gały wychodziły, bo myśleli, że 5-6. Młody szybko nauczył się liczyć skomplikowane działania (lubi to, interesuje sie tym) jak na jego wiek. Nawet pierwiastkuje bo bardzo go to interesuje. Rośnie mózg matematyczny. Poza tym pięknie czyta. Jest intelektualnie rozwinięty nad swój wiek, co potwierdziły badania u psychiatry i neurologa. Ale z drugiej strony jest konfliktowy w kontaktach z rówieśnikami, typ przywódczy. I długo nie potrafił odnaleźć się w grupie. Tak, że - rozwój intelektualny za szybko, rozwój fizyczny - w normie, rozwój społeczny - za późno. Przy czym na pewno za duża emocjonalność (po mamusi niestety). Ale pracujemy nad sobą :)

Pyszna ta Bavaria! Wiem, że bez alkoholu ale to i tak sam syf. Gazowana chemia. Ale czasem chyba można :)

A i czytałam, że tuńczyk z puszki nie jest wskazany zbytnio bo zawiera szkodliwą rtęć. I co tu człowiek powinien jeść???

Ja nie popadam w paranoję z jedzeniem. Wciągam od czasu do czasu kanapki z wędzonym łososiem, ale i czasami małe ilości sera pleśniowego, fety, czy też tuńczyka. Ten ostatni jako ryba nie jest najzdrowszy, bo faktycznie zawiera dużo rtęci, natomiast zjedzenie od czasu do czasu takiej ryby nas nie zabije, toż to nie arszenik :p

reklama
Do góry