reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PNEUMOKOKI

My się dziś szczepiliśmy przeciwko odrze, śwince i różyczce, za 6tyg. idziemy na odpłatną (180zł) szczepionkę przeciw ospie wietrznej, a za kolejne 6tyg. na pierwszą dawkę pneumokoków (300zł).

Nasza lek. powiedziała, że teraz Szymonowi wystarczą dwie dawki (każda za 300zł!!!), a jedna dawka byłaby dopiero po skończonym 2 roku życia. Mówiła, że nie zna innej tańszej szczepionki przeciw pneumo dla dzieci w wieku Szymonka, więc nie wiem o jakiej któraś z Was wcześniej pisała.

reklama
dlaczego te szczepionki sa tak drogie?
dlaczego nie sa refundowane?????

skoro w innych krajach PNEUMO i MENINGOKOKI sa szcepieniem obowiazkowym!!!
wszedzie w radio,telewizji slyszy sie o pneumo a z tej drugiej grupy tez wywoluja zapalenie opon mozgowo-rdzeniowych,sepse-tutaj znalazla artykul o menginokokach ze sa na slazku i opolszczyznie

http://www.jroik.manpol.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1226

o pneumokokach
Pneumokoki, Dzieci > Pneumokoki

po przeczytaniu tych 2 artykulow wim ze na pewno na pneumo bede szczepic(mysle o zlobku/przedszkolu dla kacppra) bo z grupy meningokokow juz szczepiony byl-nie wiem jaki jest koszt tej szczepionki ale chyba teraz po roku wystarczy jedna dawka.

przeczytajcie koniecznie ten artykul o pneumo i zobaczcie w ilu krajach jest refundowana-i naprawde powinna byc i u nas obowiazkowo w kalendarzu

i tutaj przeczytalam post od mamy kini21 ze pneumo sa blisko nas

sorki ze moje 3 posty skladane sa w puzzle-nie wiem czy komp mi szaleje czy BB-i co sie stalo z tym wklejaniem linkow:wściekła/y:

Sylwia nie treznba czytać daleko - i ja napisałam że moje dziecko jest już po zakażeniu....:(

sa bardzo blisko nas, tylko łatwo powiedzieć zaszczep, tylko najpier chyba idż napadnij na bank :(

szlag mnie trafia (nie na Was) na to że nie jestew w stanie przy swójce ludzi pracujących + babcia z emeryturą na nic wyrobić - i jeszczew głupi samochód kupiłam, tylko po to by go po wyremontowaniu chyba sprzedać - wrrrr

Jestesmy po wizycie u pediatry i pani doktor stwierdziła że ze szczepionką na PNEUMOKOKI mamy się wstrzymac....a poza tym jeśli dziecko było szczepione na HIB to to też chroni......bo zakres działania szczepionki PNEUMOKOKI I HIB są podobne więc na razie czekamy tak ok wrzesnia lekarka powie że możemy zaczespić przeciw PNEUMO...bo na Hib Antek już był szczepiony (2 dawki i teraz właśnie we wrzesniu bedzie 3 dawka):tak: :tak: :tak: tak to wygląda

no ja wlasnie zauwazylam ze straszna nagonka na te pneumo sie zrobila :baffled: troche to wyglada tak ja zamieszanie ze szczepieniami na grype, zoltaczke i raka szyjki macicy (ostatnia kampania)
troche mnie to drazni...bo z jednej strony chcialabym chronic swoje dziecko mozliwie jak najlepiej
a z drugiej nie chce dac sie wciagnac w ten "owczy pęd" :eek:
poza tym te szczep. sa cholernie drogie 180zl, 300zl. to sa kwoty ktore tylko nieliczni chyba udzwigna :confused:

a nasza lekarka powiedziala ze jak zobaczyla reklame w telewizji to wiedziala ze ludzie oszaleja i pobiegna szczcepic dzieci
a to jest ttak jak z ptasia grypa - juz nie jest grozna i szczepionki zalegaja w magazynach....
a poza ty ta szczcepionka na pneumo zawiera tylko niewielka czesc ich sczczepowi ktorych w rzeczywistosci jest o WIELE wiecej

reklama
uważałam tak samo, do momentu gdy nie przyszły wyniki z laboratorium...

koki naprawde są nlisko i jak ktoś ma kasę to dla spokoju swojego polecam tą szczepionkę, po co nerwy i stres dla Was i co gorsze niebezpieczeństwo dla dziecka...

u mnie zakończyło sie spokojnie, ale co by było...

Do góry