reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PNEUMOKOKI

skojarzone szczepionku podobno lepiej sa przyjmowane...

i co prawda ani Piotrek ani Bartek żadnych ujemnych skutków szczepionek nie mieli...
a za każdym razem bralismy skojarzoną + zółtaczkę..

reklama
kurcze, a ja zielona w tych sprawach, jutro pierwsza wizyta u pediarty. Wyjaśnijcie mi co to znaczy szczepionka skojarzona? ::)

catherinka pisze:
kurcze, a ja zielona w tych sprawach, jutro pierwsza wizyta u pediarty. Wyjaśnijcie mi co to znaczy szczepionka skojarzona? ::)

tzn. że szczepisz np. przeciwko 5 chorobom jedną szczepionką, czyli malec dostaje mniej wkłuć

Dziewczyny - odnawiam...

w związku z pojawienien sie pneumokoków w mojej rodzince - na pewno Bartuś :(
chciałam sie spytać czy ktoras z Was szczepiła i którą szczepionka bo sa dwie...

i czy były jakies powikłania, i co mówił lekarz

Moja lek. odradziła nam szczepienie małego dopóki on jest ze mną w domu i ma żadkie infekcje (do tej pory tylko dwa katary, dwie chrypki i trzydniówka), bo nie należy do grupy ryzyka. Stwierdziła, że wrócimy do tematu w okolicach 2. urodzin.
Podobnie powiedział inny pediatra, z którym się niedawno konsultowałam.

azik nie wiem czy chodzi o to:bo sa 2 rodzaje bakterii z grupy koki-pneumo i menigokoki-te drugie czestsze i bardziej grozne

kacper dostal tutaj na men C czyli te ta druga szczepionke-tutaj od lat jest obowiackowa

a w pl nie maja teraz wprowadzic(chyba ze juz jest) do kalendarza szczepien?

To ja Wam teraz zasmiece forum informacja bo widze ze jest pewne zainteresowanie,a ja dzis wrocilam z sympozjum pedriatyczny gdzie wlasnie byla mowa o szczepionce przeciw pneumokokom.
Na rynku polskim w tej chwili jest ponoc jedna szczepionka,nazywa sie PREVENAR. cena wynosi od 250 zl w gore w zaleznosci od dawki i apteki(rozne ceny w roznych aptekach).
Dawkowanie:
W Wieku 7-11 miesiecy nalezy podac 3 dawki- 2 dwaki przy zachowaniu przynajmniej 1 miesiaca odstepu pomiedzy dawkami.Trzecia dawka zaleca sie dopiero w 2 roku zycia.
W wieku 12-23 miesiecy nalezy podac 2 dawki przy zachowaniu przynajmniej 2 miesiecy odstepu pomiedzy dawkami.Przedstawiciel z ktorym rozmawialam powiedzial ze najczesciej robi sie odztep 6 miesieczny.
W wieku 24 m- 5 lat - jednorazowa dawka.

Reakcje uboczne:
-reakcje w miejscu wstrzykniecia- rumien,stwardnienie/obrzek,bol
- goraczka powyzej 38 stopni,drazliwosc,sennosc,niespokojny sen,zmniejszenie apetytu,biegunka

reklama
Do góry