reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

PNEUMOKOKI

Dzięki dziewczyny za reakcję..

do lutego uważałam to zbytek...

po przechorowaniu zakażenia pneumokokami wiem znnam zaszczepić

wiem że sa dwie szczepionki, ta o której pisze Benita - lepsza dla dzieci koszt w szczecinie 1 dawki ok 300 zł

potrezbuję 2 dla Bartka i 1 dla Piotrka

druga szczepionka jest uboższa i kosztuje za dawkę około 50 zł i powtazra sjie ja po kilku latach....

czyałam w necie o kokach i nie wiem co robić...

w tej chwili nie ma już patogennych pneumokoków, ale za tydzień Piotruś wraca do przedszkola, Bartek jest już 2,5 po długiej terapii antybiotykowej (po anybiogramie - więc skutecznej :) mama nadzieję)

chyba w marcu jednak na jakąś się zdecyduję

dopiero pod koniec marca by nie kumulowac Bartkowi dwóch szczepień w tym samym czasie...

reklama
benita dzieki za inforamcje, tak sie tez zastanawiam nad ta szczepionka ja tez pracuje w szpitalu , ale jeszcze skonsultuje sie ze swoim pediatrą i wlasciwie jestem za

W niemczech ta szczepionka nie jest obowiazkowa ale darmowa od jesieni dla chetnych.
Selinka dostala 2 dawki i wg niemieckeigo standardu powinna dostac jeszcze jedna dawke w drugim roku zycia.
Natomiast tutaj lekarz nam powiedzial ze w polsce musi dostac jeszcze jedna dawke w pierwszym roku zycia :confused: i ostatnia w drugim roku.
Nie wiem dlaczego tak jest ale mieszkamy w polsce wiec bedziemy szczepic selinke wg polskich standardow.

u nas było juz 4 dawki ....pierwsza w maju ...druga w lipcu .....trzecia we wrzesniu i czwarta była w grudniu:-) ;-)....no i tez jest obowiazkowe jak u katiNJ;-)

Ja juz sama sie pogubilam ile tych dawek bylo, kilka razy zapomnialam ksiazeczki szczepien i mi nie wpisali,na szczescie jak trzeba to drukuja liste otrzymanych szczepien z komputera. W zlobku jak tez chcieli taki wydruk od lekarza a nie te zolta ksiazeczke. Szkoda tylko ze tutaj dzieci nie maja takich ksiazeczek zdrowia jak w PL, gdzie wpisuje sie wage, wzrost itd
Kart ciazy tez nie ma, a szkoda bo bylaby pamiatka:-)

dziewczyny co do pneumokokow to po ukonczeniu pierwsezgo roku czyli w drugim roku zycia jest taniutka szczepionka ktora nazywa sie pneumo 23 lub 24 juz nie pamietam i podaje sie jedna dawke, wczoraj mi lekarka powiedziala ze nia zasczepimy Lene tylko okolo czerwca bo teraz to rozyczka a pozniej polio :tak: :-)

mój 6-letni bratanek znajduje sie w szpitalu. Początkowo myśleliśmy że to grypa jelitowa, okazało sie że to zapalenie opon mózgowych wywołane bakterią PNEUMOKOKI Zapalenie jest silne i do tego ropne od tygodnia stan dziecka nie poprawia sie nie bardzo wiemy co robić. Stąd pytanie stać nas na hospitalizowanie dziecka gdziekolwiek byle była najlepsza opieka i najlepsi specjaliści w swojej dziedzinie,

dziewczyny co do pneumokokow to po ukonczeniu pierwsezgo roku czyli w drugim roku zycia jest taniutka szczepionka ktora nazywa sie pneumo 23 lub 24 juz nie pamietam i podaje sie jedna dawke, wczoraj mi lekarka powiedziala ze nia zasczepimy Lene tylko okolo czerwca bo teraz to rozyczka a pozniej polio :tak: :-)

tez mi pediatra o niej mówiłą, ale tez powiedział, że jest to szczepionka głownie dla starszych, dla dzieci nie spełnia wszystkiegoo, jakby nie miałą pełnej ochrony - działą na innej zasadzie co ta druga (droższa)

ale nie wiem dokładnie jak to jest

mnie rowniez powiedziala ze jest to dla dzieci w drugim roku zycia
a poza tym ze tak jak i te co caly komplet kosztuje ok 1200 zl trzeba ja powtorzyc po 4 latach!!!!!
nikt nie mowi ze sie je powtarza i ludzie mysla ze jak raz sie wykosztuja 1200 zl (ok 300 za dawke) to maja zabezpieczenie do konca zycia)

reklama
My w przyszłym tygodniu idziemy na szczepienie MMR II I spytamy jak to jest z tymi szczepionkami...mam jeszcze ciocie farmaceutke i spytam co ona o tym sądzi...jest dobra więc mam nadzieje ze powie co i jak.;-) :tak:

Do góry