reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

reklama
napiszcie mi czy wasze dzieci wymawiają "r" ? Wiktor już od prawie roku bezbłędnie wymawia tą głoskę i zastanawiam się czy to normalne, bo czytałam że dzieci dopiero pod koniec 4 a nawet do 6 roku życia nie wymwiają tej litery poprawnie.

Kropecka - mójego Mirka czwartm słowem, które wymówił było: ARES ( nasz piesek)- wumawiał od początku bezbłędnie ( najpierw mówił mama, potem tata i ania no i ares)
nie wiem kiedy to było - ale miał z 8 - 9 miesięcy.

ale oprócz tego to średnio mówi

Moja Ania dużo mówi, nawet bardo długie i trudne wyrazy, ale r nie wymawia - zastępuje go l. Nie słyszałam, żeby roczne dziecko wymawiało r. :szok: Czytałam za to, że jeśli dziecko bardo wcześnie wymawia r, ale nie takie normalne tylko takie 'francuskie', to jest to wada wymowy.

mandarynka - róznie dzieci się rozwijają - ja też się dziwiłam jak córka lilitch śmigała po łóżeczku
mój do tej pory nie potrafi zaśpiewac pisenki - a niektóre wasze bobasy potrafią ( bo czytam na forum jak ładnie śpiewają - np. w kościele - o lali :-))
ale "r" wymiawał - ale mówię - ares - to jest jego ukochany piesek od urodzenia - Mirek leżakował już na Aresie jak miał ze 4 miesiące- kiedyś wklejałam takie śmieszne fotki
i nigdy nie mówił "r" na styl francuski - wady wymowy nie ma - bo w ramach wczesnej interwencji - mieiśmy konsultację u logopedy i babka dziwiła się, że on jest rozwiniety dużo do przodu

mi się wydaje, że w niektórych wyrazach Weronika wymawia R a w niektórych zastępuje tę głoskę przez J lub L, różnie to bywa...

mój mówi idealne "r", nie jakieś francuskie itp. bezblednie powie "rower", "ryba", "marta" itp. piosenek nie spiewa i nie mowi calymi zdaniami ale mowi bardzo duzo

reklama
U nas w rodzinie fajnie wyglądają spotkania Kuby z Tymonem (siostrzeńcem). Każdy z nich inaczej wymawia i się o to kłócą, np. Kubeł mówi "kokek", a Tymek "totet". Jest też "Kymuś" i "Tymuś", "Kubuś" i "Tubuś" i inne takie :baffled::baffled::baffled:
Jakub mówi zamiast "r" - "j", ale się nie martwię, bo do 4r.ż. nie musi :-)

Do góry