reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

reklama
Ja juz nie potrafie wymienić co mówi Alek bo tego jest tyle ze właściwie można z nim juz pogadać. Ostatnio mówi jak ma na nazwisko, tyle że przedstawia sie jako Majeski zamiast Maliszewski:-) Mama też zresztą jest Majeski wiec jestem sobie Adzika Majeski miło mi;-)Powtarza prawie wszystko albo sie stara powtórzyć. Spiewa ze mną panie Janie...kończąc zdania i na koncu obowiązkowo Bim bam bom!.Z Ksiażeczek tez coraz wiecej pamięta słow i kończy zdania. Pozatym bardzo ładnie odmienia słówka np. Z babcią, "śkoły"-mama idzie. Idziemy, poszedł, idz, jest noka nie ma noki. nie ma mnie, nie ma cie, boje sie mamy, okuczacza(odkurzacza), kem- kemem, mascia, masiom smarować...uciekam, uciekłem itd itp...

Krysia tez odmienia, czasem jej sie cos pomyli, ale to i tak fajnie ze sie stara, dzis jej tata tlumaczyl ze lyzeczka jest czerwonA bo to dziewczynka a widelec czerwonY bo to chlopczyk :laugh2:
ale najbardziej sie ciesze ze uzywa slow: dziekuje i prosze zupelnie naturlanie :-)

my idziemy a Marysia uwaga:
cze (cześć) bum bum, cze bum bum mamy, cze bum bum taty, cze bum bum baby, cze bum bum nie baba 9to jest kazde inne auto - bo Marysia rozpoznaje tylko skody, renówki i fordy - KAŻDE :szok:), cze cze chau chau, cze pam (pan), cze miau miau, cze bibi (motylek), cze ślin (roślinka), cze ... i tak laski cały czas....
Ona gada jak najęta - co pradwa większosś nie wiem co ale gada cały czas.... Mozna dostać krecka. I do siebie jak buduje z klocków konstrukcje różne: tutaj, tak tak tutaj, nie tutaj, nie tutaj, tam, tam, o nie, o tak, daj tutaj, ko (klocek) be nie tutaj. O tak. Idzie się posikać. Musze ja nagrać. Bo najśmieszniejszy jest akcent z jakim ona mówi. Chłopak mojej siostry mówi że to japoński - normalnie mam nadzieje że jej przejdzie takie akcentowanie śmieszne:-D:-D

Wiedziałam, że mam nie wchodzić na ten wątek :((((
Moja Amelka prawie nie mówi, tzn mówi tylko stare wyrazy no i po swojemu coś tam bebla, absolutnie nie ma mowy o powtarzaniu czy odmianie wyrazów. Powiem wam, że baaardzo się martwię i chyba poproszę pediatrę o skierowanie do logopedy :(((

Eve, być może jest tak, że Ona nie musi mówić za dużo, bo wie, że Wy i tak wiecie, o co Jej chodzi. Może by Ją tak postymulować - zmusić podstępem, żeby powiedziała, co chce lub coś innego.
O opóźnionym rozwoju mowy mówi się z reguły ok. 3 roku życia. Często jest tak, że dziecko nie mówi nic, a potem wali całymi zdaniami. Córka Magdaleny Samozwaniec (córka Kossaka, ale nie pamiętam którego, siostra Pawlikowskiej - Jasnorzewskiej) nie mówiła nic. Któregoś dnia Samozwaniec wróciła w nocy, stanęła przy łóżeczku i chyba włożyła małej do łóżeczka mydełko, na co ta mała przez sen powiedziała: "O, mydło".
Możesz iść do logopedy, ale podejrzewam, że ta obejrzy Jej podniebienie, zgryz, sprawdzi słuch i każe Amelkę stymulować czytaniem książeczek i rozmowami. To tyle :-)

reklama
A Kubeł dziś po obejrzeniu edukacyjnej bajeczki o Franklinie, w której było, że brzydko jest mówić "głupi", zaczął mówić "głupi". Wyedukował się :szok::szok::szok: Kulde też mówi :angry:

Do góry