reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

brawo gadulki,:-)
najbardziej podoba mi sie jak po sowjemu nazywaja pewnie rzeczy u Natki jeszcze nie moge zaczaic co pewnie sloa znacza bo ja sie rozpeci to gada i gada i tak bardzo chce mi cos powiedziec i tlumaczy machajac przy tym reka,gestykuluje na calego i glowa sobie pomaga,slotko to wyglada:tak:

reklama
Powoli dochodze do rozkodowania Natalki mowy:-D na swoja malpek mowi maci-marcel,baji-bajka,mai-moje,ne-nie,kiedy wyraznie mowila pojednyncze wyrazy odkad zaczela sobie gaworzyc,widze zmienila ich sposob wypowiadania, od wczora mowi na mnie mami,az milo uslyszec jak zaczyna zdrabniac pewne slowa

maxin - swietnie - brawo dla Natalki
a mój Mirke nauczył się wołać Aresa z takim samym akcentem jak my ( wcześniej już mówił Ares -ale tak w akcencie dziecięcym)
na każde zwierzę mówi - Ares :szok:

Kuba czasami takie zdania tworzy, że pękam ze śmiechu. Ostatnio powiedział coś takiego: "Mi mi biba tata buma". Z tego rozszyfrowałam tylko "tata buma", co oznacza "tata jedzie samochodem" :-):-):-)
Mówi też:
- mi ma - nie ma
- mi - miś
- cica - cycuś
- pi - pić
- ciocia, dziadzia, baba :-)
Teraz jest na etapie ubierania się. Namiętnie przymierza wszelkie czapki, owija się znalezionymi ubraniami, ubiera nasze buty :-)

Zapomniałam napisać, że najważniejszym słowem Jakuba jest "guś". Oznacza ono, że coś jest wyłączone lub zamknięte.
Budzi się rano, siada i paluszkiem pokazuje telewizor i komputer i mówi "guś, guś" :tak::tak::tak:

reklama
super dzieciaczki coraz wiecej gadaja:-) Normalnie co 2 dzien prawie jakies nowe slowko ostatnio wpada.
Ostatnio doszlo: "Be" jak cos jest poprostu be;-), "ba lub baba" cos w tym stylu jak cos spada, "jaja" na jajka, "ła ła ła" na kaczki:-) No i wogole to jestem w szoku jak on ostatnio probuje duzo słow powtarzac po nas:tak:

Do góry