reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

Marcelia też jak się uprze, to za chiny nie powtórzy tego co jej nie pasuje.Ale w najmniej spodziewanym momencie np.wyleci z takim słowem, ze sama jestem w szoku, bo nie kazałam jej tego powtarzać, a ona sama robi mi niespodziankę.I tak ostatnio doszło nam m.in.
apapa-czyli aparat
gega-zegar
stań-wstań
guja-wuja
mi, mi-to wszystkie myszki, nawet te od komputera:-)
oczywiście ta lista jest dłuższa, może nie taka imponujaca jak co niektórych np.a+t+?powaliła mnie iloscia słow, tak samo jak Kasiunka, której córcia już buduje zdania-rewelacja, ale małymi kroczkami my tez juz potrafimy się nieźle między sobą komunikować.
A zauważyłam, ze ostatnio wiekszości słów Marcelinka uczy się nie ode mnie tylko od swojego taty:dry:, nie mam pojecia dlaczego? i jak on to robi, bo zazwyczaj popisuja się nowymi słowkami jak ja jestem zajeta czymś innym i oni sami ze soba przebywają.

reklama
U nas też codziennie prawie coś nowego. Ulubione słowo to buty - mówi to bardzo wyraźnie. Uwielbia swoje buty, inym każe je ubierać i uwielbia je przymierzać w obuwniczym ;-) Boże mam nadzieję, że to chwilowe i nie będzie miała takiego fioła na punkcie butów jak jej chrzestna.

Z nowych słów to bala bal (piłka), momo (smoczek) i tatuś ją ostatnio nauczył bardzo ważnego słowa :-) alam (alarm).Fajnie to wymawia, bo choć nie mówi r to ma się wrażenie jakby to r tam jednak w tle było. Teraz moja córeczka na pytanie gdzie jest alarm potrafi bezbłędnie pokazać wszystkie czujki w domu :-) Oczywiście tatuś jest dumny.
Dzisiaj w sklepie wypatzyła pod sufitem czujkę alarmu i zaczęła sie drzeć na cały sklep ALAM! ALAM! :-D Aż ją tatuś musiał wziąć w drugi koniec sklepu i czymś zająć (ja stałam w kolejce)

Weronika też umie powiedzieć buty - tak miękko mówi buti :tak:
a najfajniej jest, że wie kto to mama kto tata, ale jak mówię powiedz "mama" to mówi "tata", i odwrotnie... i zawsze tak robi - po prostu droczy się i mówi na odwrót ;-)

No Pola tworzy zdania i odmienia:-):-D - też jestem w szoku. Np. czyta, czytam, czytaj, czytamy.
A nowe słowo ( dzisiejsze) to patrz i patrzcie ( oczywiście brzmi to patcz i paczcie;-)) Ciągnie przy tym kogoś do swojego pokoju i każe patrzyć co ona za sztuczki pokazuje.

GRATULUJEMY WSZYSTKIM NOWYCH OSIąGNIęć W DZIEDZINIE KOMUNIKACJI WERBALNEJ!:tak::tak::tak::tak::rofl2:

Prosze jak doskolan slicznie moze,BRAWO BRAWO

A TE CO MOWIA MNIEJ MAMUSI NIE MA CO SIE PRZEJMOWAC JUZ NIEDLUGO ZACZNA WAS ZASKAKIWAC:tak:

u nas nowe slowka to RYBA I CZYTAJ

gratulujemy wszystkim gadulkom!!

u nas nowe slowka: ciocia Ula - na okienko GG :szok: bo zawsze z ciotka tam gadam hihi i baja, jak ma byc bajka wieczorna, pić i juz nie wiem bo niektore mowila potem przestala teraz do nich wraca

tez policzylam i wyszlo ponad 30 slow, nie wiem czy to duzo, ale ja jestem zadowolona bo coraz lepsza komunikacja werbalna :tak: nastaje

jejku ale najbardziej niemoge sie doczekac tych pytan 'dlaczego' wiecie moze kiedy sie zaczyna ten zloty wiek?

ja sie tak skupiłam i policzyłam słowa to może rewelacji nie ma w prównaniu z waszymi dziećmi ale tragedii też nie:
1 mama
2 tata
3 bu (buty)
4 ziut (samolot)
5 siu (siku)
6 szu szu (jak coś szumi)
7 brum brum (samochód)
8 am
9 bach
10 nie
11 daj
12 pa
13 łuuuuu (odkurzacz)
14 mu (krowa)
15 chau (pies)
16 beeee (baran) i wali mnie z grzywy (tak zwane "buc baranki" albo jak kto woli "baran buc")

No cóż tyle. Zobaczymy jak to będzie za miesiac

reklama
U Kuby doszło:
- Duda - Piotrek
- Duduś - Kubuś
- pa - pan
- cica - cyca.
Zaczął też odmieniać: mami (mamy), tati (taty), Dudi (Piotrka) - jak pokazuje nasze rzeczy na lince, szczoteczki do zębów i inne :-)

Do góry