reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze słowa naszych pociech

Marcelia też jak się uprze, to za chiny nie powtórzy tego co jej nie pasuje.Ale w najmniej spodziewanym momencie np.wyleci z takim słowem, ze sama jestem w szoku, bo nie kazałam jej tego powtarzać, a ona sama robi mi niespodziankę.I tak ostatnio doszło nam m.in.
apapa-czyli aparat
gega-zegar
stań-wstań
guja-wuja
mi, mi-to wszystkie myszki, nawet te od komputera:-)
oczywiście ta lista jest dłuższa, może nie taka imponujaca jak co niektórych np.a+t+?powaliła mnie iloscia słow, tak samo jak Kasiunka, której córcia już buduje zdania-rewelacja, ale małymi kroczkami my tez juz potrafimy się nieźle między sobą komunikować.
A zauważyłam, ze ostatnio wiekszości słów Marcelinka uczy się nie ode mnie tylko od swojego taty:dry:, nie mam pojecia dlaczego? i jak on to robi, bo zazwyczaj popisuja się nowymi słowkami jak ja jestem zajeta czymś innym i oni sami ze soba przebywają.

reklama
U nas też codziennie prawie coś nowego. Ulubione słowo to buty - mówi to bardzo wyraźnie. Uwielbia swoje buty, inym każe je ubierać i uwielbia je przymierzać w obuwniczym ;-) Boże mam nadzieję, że to chwilowe i nie będzie miała takiego fioła na punkcie butów jak jej chrzestna.

Z nowych słów to bala bal (piłka), momo (smoczek) i tatuś ją ostatnio nauczył bardzo ważnego słowa :-) alam (alarm).Fajnie to wymawia, bo choć nie mówi r to ma się wrażenie jakby to r tam jednak w tle było. Teraz moja córeczka na pytanie gdzie jest alarm potrafi bezbłędnie pokazać wszystkie czujki w domu :-) Oczywiście tatuś jest dumny.
Dzisiaj w sklepie wypatzyła pod sufitem czujkę alarmu i zaczęła sie drzeć na cały sklep ALAM! ALAM! :-D Aż ją tatuś musiał wziąć w drugi koniec sklepu i czymś zająć (ja stałam w kolejce)

Weronika też umie powiedzieć buty - tak miękko mówi buti :tak:
a najfajniej jest, że wie kto to mama kto tata, ale jak mówię powiedz "mama" to mówi "tata", i odwrotnie... i zawsze tak robi - po prostu droczy się i mówi na odwrót ;-)

No Pola tworzy zdania i odmienia:-):-D - też jestem w szoku. Np. czyta, czytam, czytaj, czytamy.
A nowe słowo ( dzisiejsze) to patrz i patrzcie ( oczywiście brzmi to patcz i paczcie;-)) Ciągnie przy tym kogoś do swojego pokoju i każe patrzyć co ona za sztuczki pokazuje.

GRATULUJEMY WSZYSTKIM NOWYCH OSIąGNIęć W DZIEDZINIE KOMUNIKACJI WERBALNEJ!:tak::tak::tak::tak::rofl2:

Prosze jak doskolan slicznie moze,BRAWO BRAWO

A TE CO MOWIA MNIEJ MAMUSI NIE MA CO SIE PRZEJMOWAC JUZ NIEDLUGO ZACZNA WAS ZASKAKIWAC:tak:

u nas nowe slowka to RYBA I CZYTAJ

gratulujemy wszystkim gadulkom!!

u nas nowe slowka: ciocia Ula - na okienko GG :szok: bo zawsze z ciotka tam gadam hihi i baja, jak ma byc bajka wieczorna, pić i juz nie wiem bo niektore mowila potem przestala teraz do nich wraca

tez policzylam i wyszlo ponad 30 slow, nie wiem czy to duzo, ale ja jestem zadowolona bo coraz lepsza komunikacja werbalna :tak: nastaje

jejku ale najbardziej niemoge sie doczekac tych pytan 'dlaczego' wiecie moze kiedy sie zaczyna ten zloty wiek?

ja sie tak skupiłam i policzyłam słowa to może rewelacji nie ma w prównaniu z waszymi dziećmi ale tragedii też nie:
1 mama
2 tata
3 bu (buty)
4 ziut (samolot)
5 siu (siku)
6 szu szu (jak coś szumi)
7 brum brum (samochód)
8 am
9 bach
10 nie
11 daj
12 pa
13 łuuuuu (odkurzacz)
14 mu (krowa)
15 chau (pies)
16 beeee (baran) i wali mnie z grzywy (tak zwane "buc baranki" albo jak kto woli "baran buc")

No cóż tyle. Zobaczymy jak to będzie za miesiac

reklama
U Kuby doszło:
- Duda - Piotrek
- Duduś - Kubuś
- pa - pan
- cica - cyca.
Zaczął też odmieniać: mami (mamy), tati (taty), Dudi (Piotrka) - jak pokazuje nasze rzeczy na lince, szczoteczki do zębów i inne :-)

Do góry