reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pieluchy wielorazowe kompedium wiedzy:-)

reklama
kasia.zosia te pieluchy z polarkiem zostaw dla nowonarodzonego ;) a teraz właśnie się przeżuć na otulacz z wkładami :) dzięki temu Zosia będzie czuć, że mokro, więc będzie bardziej chętna do odpieluchowania :D

Ja kupilma kilka uzywanych. Normalna cena w sklepie 17euro a ja zaplacilam po 2 euro za sztuke. Ktos wystawil na uzywkach cala torbe z ikea przeroznych typow pieluch, ale wybralam tylko te tzn kieszonkowe, gdzie dokladam tetre czy wklad. Same wklady sa tanie, wiec tych moze dokupie jedna paczke, a poza tym mam z 30tetrowek.
Czytalam, ze jak obsikana troche to mozna wyprac recznie, wyszuszyc i znow zalozyc. Ja mam wiaderko z pokrywka, do tego woda+kilka kropel octu i tam bde wrzucac i co 2 dzien prac.

No wlasnei reakcje sa czasami fajnie.. ludzie podsylaja mi linki, ze gdzies tam sa super tanie "pampersy", ale to nie tylko o cene tu chodzi :)

A te papierki mam 2 rodzaje: jeden jest ryzowy i ze trzeba wyrzucic do smieci albo kompostora, a drugi mozna do kibelka. Jak wyprobuje to bede madrzejsza i tak samo z pieluchami, pewnie po jakims czasie wbede widziec, ktore pieluchy mi najbardziej podchodza i moze tych dokupie wiecej :)

Cześć dziewczyny, ja rodzę w kwietniu, ale już przymierzam się do pieluch wielorazowych. Nawet uszyłam jedną próbną, typu kieszonka, z tym, że z innego materiału, tak tylko, żeby zobaczyć czy warto się bawić w to.
Mam pytanie, czy kupujecie chińskie czy polskie pieluszki? Ja chcę używać kieszonek i otulaczy.
Polecam też olejek herbaciany. Dolanie kilka kropli do wody z brudnymi, czekajacymi na pranie pieluchami, odkaza je, zabija grzyby i bakterie i brzydki zapach.
O te chinki pytam, bo czytałam gdzieś, że bez atestow są itp. Co myślicie na ten temat?
Aha, na kanale ,,domowa tv,, babka pokazuje jak uszyć kieszonkę one size (super polecam) i testuje różne pieluchy wielorazowe.

f2w3rjjgft17dvtd.png

żabiś ja mam polskie i chinki, nie widzę różnicy ;) poza tym kto niby daje atesty pieluchom??? często jest tak, że ściągają z Chin, a potem piszą, że Polskie o_O olejki zawsze dwa używałam do pieluch: brudnych do wiaderka wlewam herbaciany, a do płukania w pralce lawendowy :) ja pieluchowałam starszaka kilka miesięcy i młodszego od drugiego miesiąca cały czas i jestem zadowolona, teraz też zamierzam :) co do szycia zazdroszczę umiejętności - mi takowych brak :(

Rodosek, ta próbna pieluszka, to pierwsza rzecz jaką uszyłam, wcześniej tylko obszywalam obrus, dlatego potrafię obsługiwać maszynę [emoji5]
Z tym olejkiem lawendowym bardzo ciekawe i na pewno wypróbuję.
Mam pytanie, czy warto wydać więcej pieniążków na pieluchy muślinowe? Czy zwykła tetra...? Planuję do otulacza wkładać pieluszke tetrowa i na to jeszcze wkład sucha pupa, z mikropolaru np i bibułka....??? Nie za dużo tego???[emoji57]
Chciałabym synka pieluszkowac tak od urodzenia, ale boję się, że będzie mu niewygodnie w grubej pieluszce tetrowej...

ja mam i wkłady takie gotowe i zwykłą tetrę i oba się sprawdzają :) muślinowych nigdy nie próbowałam... jeśli chodzi o pieluszkowanie od urodzenia to też się mało wypowiem, bo do 3 miesiąca jednorazówki były lepsze (bibułka nie wyłapuje kupy za bardzo, bo ona taka płynna jest na początku), wprawdzie mój młodszy syn miał mega problemy z odparzaniem i często leżał zawinięty tylko w tetrę, ale jakoś mi wtedy nie wpadło na myśl, żeby zapiąć go w wielorazówkę ;), więc zaczęliśmy na stałe używać wielorazówek ok. 3 miesiąca. Myślę, że tetra + wkład z mikropolaru + bibułka to nie za dużo (czasem trzeba większy rozmiar ciuchów ubierać ;)), a też korzystnie wpłynie to na bioderka :D

reklama
Monsku ja właśnie jak są obsikane to piorę od razu ręcznie i susze.
Rodosek a jak z tymi wkładami bambusowo-węglowymi? Lepiej trzymają? Przymierzam się do ich zakupu. I co polecasz na noc?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry