reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kolorowa pupa, czyli pieluszki wielorazowe :)

Przy kieszonkach wszystko siusiu idzie do wkładu także dziecko przy pupie nie ma szczególnie mokro (ja dokładam dodatkowe wkładki z mikropolaru zwane przeze mnie szmatkami przepuszczają wilgoć do środka pieluchy Wkładki Czysta Pielucha - mikropolar | Wkładki Pupus |). Z drugiej strony nie umiałabym trafić kiedy zrobi siusiu bo siusia często. Jak zaglądam powiedzmy po dwóch czy trzech godzinach to wkład w środku mokry ale przy pupie nie. To samo po nocy - 2-3 wkłady mokre jak nie wiem a przy pupie sucho.

Ostatnia edycja:
reklama
Fiolka, ja dla odmiany pieluszke zmieniam PO karmieniu. Odczekuje jakieś 10-15 minut (mała wtedy siusia po jedzeniu) zmieniam na suchą i tak do kolejnego karmienia, chyba że w międzyczasie trafi się koopa lub czkawka:) (mała zawsze ma czkawke jak pożądnie zasika pieluszke).
O tolerancji naszych pociech na uczucie mokro/sucho trudno przewidzieć. Już tu kiedyś pisałam że moja Gabrycha przesypia w nocy 10-12godzin w jednej pieluszce bez przecieku (w tym zalicza 2 karmienia przez sen). Ona poprostu w nocy między 20stą a 5 rano prawie lub w ogóle nie sika, dopiero po tym drugim nocnym jedzeniu pieluszka jest mokra:szok:
Jeśli masz ochote spróbować to kup sobie 2-3 na próbe, zobaczysz "ustrojstwo" na żywo, zobaczysz jak Wiktorek w nich się czuje i wtedy zdecydujesz czy wolisz pampersy czy wielo. Dużo mam stosuje też system mieszany- w dzień wielorazówki a na noc pampers. Jeśli wielo Ci się nie sprawdzą teraz to może wykorzystasz je przy odpieluchowaniu jako takie wodoszczelne majtasy:)

A gdzie trzymacie brudne pieluchy zwłaszcza te z kupą :sorry: ja mam maleńką łazienkę, ledwo mi kosz z praniem się mieści :baffled:

Fiolka ja w domu mam taki kosz Akcesoria i dodatki do pieluszek wielorazowych - wiaderko prostokątne na brudne pieluszki 10L - on zajmuje bardzo mało miejsca, trzymam go albo w łazience albo mam miejsce między łóżeczkiem a ścianą i tam mam kosz na pranie małej i ten właśnie, jak mam kieszonkę suchą do rzucam ze zwykłym pranie,a wszystko co mokre do tego kosza. Nie jest on za wielki ale tak akurat od prania do prania starcza :sorry:

A jak jestem u mamy to dała mi wiaderko z pokrywką po proszku jakimś, jest równie szczelne i się sprawdza a jest większe od tego co mam w Pozku.

Ja wiaderka nie mam jeszcze, więc mam inny 'system' :-D Wkłady i szmatki wstępnie zapieram, suszą się na pałąku od prysznica, potem wrzucam do reklamówki - nie śmierdzi przynajmniej :cool2: Wkłady i szmatki piorę osobno w 60 stopniach, pieluszki razem z ubrankami Piotrusia w 35 :happy2:

Ja na pieluchy ma pudełko 10 czy 15L kupione w sklepie społem, mniej więcej coś takiego Poukładany Świat - Curver - pojemniki plastikowe do domu, biura, garażu, kuchni, łazienki, garderoby, pokoju dziecka oraz na kemping . Wrzucam tam pieluchy brudne + zakraplam olejkiem.
Pieluch mam 16 + 24 wkłdy z mikrofibry + 5 bambusów + 9 szmatek. I jest ok. no mogłabym mieć więcej szmatek. Na noc zakładam 2Xmikrofibra lub mikrofiba i bambus. Piorę co 3-4 dni w Dzidziusiu.
Pieluchy i wkłady piorę razem z ubrankami dzięcięcymi , wkłady czasami osobno w 60stop.
Wszystko zakupione w lulajaby.
Zamierzam jeszcze dokupić szmatek i chyba kupię białą pieluchę na chrzest ale to jakoś w maju. Nie wyobrażam sobie pieluchowania dziecka jednorazowo ale to dlatego że zakochałam się w kolorowej pupie i wielorazówkach. Spróbuj Fiolka a sama zobaczysz :)

Ostatnia edycja:
Liwuś ja mam te z babyono ale szczerze mówiąc wolę te wielorazowe niż bibułki. Mam ich teraz tyle że spokojnie starczają. Bibułki użyłam kilka razy dawniej ale ze kupki płynne to i tak pielucha bardzo brudna. Są duże, raczej do przecięcia i pewnie przy stałych już kupkach się sprawdzą.

A te wkłady Wkładki z mikrofibry i mikropolaru | Wkładki | to tak jak wpisałam w recenzji - rewelacja! pupa mniejsza niż w dwóch mikrofibrach i bambusie, pieluch lepiej przylega to i przecieku nie ma. Rano zdejmuję, pupa gładziutka, wkład biały mokry i ciężki a ten (kładę go bliżej pupy) czuć że mokry ale wyżąć się nie da :-p Schną szybciej nawet niż wkłady z mikrofibry. Gdyby były tańsze chętnie miałabym same takie, bo wcale nie są jakieś grube :tak:

reklama
Do góry