reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pielęgnacja niemowlaczka

reklama
Ja używałam do kąpieli Oliatum, a teraz w aptece kupiłam Emolium - polecam rewelacja jescze lepsze niż Oliatum (przynajmniej mi się tak wydaje). A do smarowania też mam Niwea, ale słyszałam że na łuszczącą i bardzo suchą skórkę najlepsza najzwyklejsza paraina z apteki!
A kąpiemy małego codziennie - po takim rytuale zasypia jak suseł :)

dziewczyny mój mały ma na buzi takie ropne krostki położna powiedziała,że mam odstawić płyn do pukania tkanin, mimo,że używam tylko proszku i płynu dla dzieci, może miałyście podobne doświadczenie, strasznie te krostki wyglądaja takie normalnie jak ropne syfki u dorosłego :crazy:

Mój Mateuszek dostał wczoraj syfków w okolicy oczek i rozchodzą się po policzkach. Ale wydaje mi się, że to są miejsca gdzie styka się z moją ręką przy karmieniu. Więc albo potówki albo go do ubrania przystawiłam wypranego w nieodpowiednim proszku :baffled:
Zobaczymy, może do jutra znikną jak inne, które się szybko pojawiły i jeszcze szybciej znikały.

Michalek tez ma krosyki na policzkach ale one raczej przypominaja grysik, nie sa ropne. Pytalam o to pediatre bo myslalam ze to moze alergia i powiedziala ze to tradzik niemowlecy. Moze pogorszyc sie w 6 tygodniu i przybrac forme pryszczy. A takie ropne malutkie kropeczki na nosku ma od urodzenia.
Michalkowi luszczy sie tez skora na czubku glowy, to znaczy od czola do czubka. Pediatra powiedziala zeby wcierac oliwke po kapieli, ale nie zapytalam jej czy to typowa ciemieniucha. Oliwia tego nie miala wiec jestem zielona w tym temacie. Czy Wasze malenstwa maja ciemieniuchem czy sa na to jakies sposoby oprocz oliwki?

na ciemieniuche to jeszce wyczesywanie ta miekka szczoteczka a potem smarowanie olejuszka.... co do krosteczek to Ignas tez ma kolo oczkow.... mam nadzieje ze mu szybko znikna bo wole go calowac po gldkiej skorce.... my nadal do kapieli stosujemy ojlatum a co do emolium to jest super ale podobno dla troche straszych dzieci..... na opakowaniu jest napisane powyzej 1go m-ca zycia..... ale moj Remcio lubi krem barierowy na zime jest super. A tak sie robi mojemu malemu zdjecia w kapieli czyli wszytsko rozmazane...

Załączniki

• Obraz 143q.jpg
    Obraz 143q.jpg
    536,2 KB · Wyświetleń: 47
Dziewczyny a czy oczyszczacie Maluchom noski?? Mój katarku nie ma, ale czasem coś mu furczy w nosku. Myślę, że gdzieś mu tam kózki zalegają, ale ich nie widać. Czy wyciągać mu je aspiratorkiem?

ja tez wyciągam mu babolki z noska czasem jednak nie chca sie wyciagnac i uzywam miekkiej chusteczki jednorazowej, nawet maly tego nie ,bo lezy spokojnie nawet nie jęknie, pokazala mi to moja mama, bo ja sie bałam, a teraz idzie mi troszke lepiej:tak:

reklama
Hanus78 mi pediatra powiedziala ze wyciagac aspiratorem ale tylko jak widac, jak nie widac to zapuszaczac sola fizjologiczna i maly kichaniem wypchnie dalej. Jak widze koziorki to najpierw zapuszzam sola zeby je rozmiekczyc a pozniej uzywam nose frida, jest lepsza od tak zwanej zwyklej gruszki. Pono nie powinno uzywac sie nic innego oprocz aspiratora bo mozna uszkodzic dziecku rzeski - filterki nosowe.

Do góry