reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

Ciemieniuchę wręcz może nasilić smarowanie oliwką główki. Dlatego też już w trakcie walki z nią nakłada się ją na ok godzinę tylko aby zmiękczyć łuski. Zaleca się nie przegrzewania główki i unikania czapeczek w domu (ja już nawet po kąpieli nie stosuję). Ciemieniucha jest zaburzeniem w pracy gruczołów łojowych więc takie dodatkowe natłuszczanie wydaje mi się zbyteczne. Wyobraźcie sobie że macie przetłuszczające się włosy a na to jeszcze wrzucacie oliwkę brrr.

Krostki zeszły z tej jednej strony a pojawiły się na drugiej - bo małą przełożyłam do spania na drugim boku. Na pleckach też ma i to w kształcie trójkąta - tak jakby u dorosłego w miejscu gdzie pot pojawia się po wysiłku więc wnioskuję że to bardzo nasilone potówki lub trądzik noworodkowy bo raczej uczulenie nie pojawiało by się po jednej stronie twarzy :no:

Ostatnia edycja:
reklama
U synka za uszami zauważyłam dzisiaj taki żółty twardy nalot, również na płatkach uszu. Mimo, że codziennie są pielęgnowane. Co to może być. Niezbyt ładnie pachnie.

Ale za uszami i na uszach? Na główce nic nie ma. Codziennie szczotujemy mu główkę- tak nam radzono, żeby nie miał ciemieniuchy. dlatego dziwi mnie to żółte "coś" za uszami:confused:

Bebzonik a ile razy stosowalas olejuszke zanim ciemieniucha zeszla? bo ja dzis wyczesywalam ale chyba małego to bolało bo strasznie plakal i jutro bedziemy powtarzac

Bebzonik a ile razy stosowalas olejuszke zanim ciemieniucha zeszla? bo ja dzis wyczesywalam ale chyba małego to bolało bo strasznie plakal i jutro bedziemy powtarzac

Dwa razy, czyli dwie doby. Ja tego w ogóle nie wyczesywałam, bo u nas była taka malutka ta ciemieniuszka, a i z brwi też samo zeszło. W czasie kąpieli główkę myłam szamponem i zmywałam gazikiem. I tyle.

Mam pytanie:
W jaki sposób pielęgnujecie i czyścicie swoim maleństwom uszka i małżowinę?? Wszędzie jest napisane że w żadnym wypadku nie patyczkami. Słyszałam kiedyś o jakimś specjalnym płynie, po którym woskowina wylatuje na małżowinę

EDIT:
Na trądzik niemowlęcy moja położna poleciła mi przemywanie buźki krochmalem. Od 2 dni przemywam i jest troszeczkę lepiej, krostki zbledły i tylko z bliska je widać.

Ostatnia edycja:
My z uszkami nic nie robimy. A wszelkie ingerencję z kroplami, masciami ja unikam bo mogą jeszcze doprowadzić do infekcji. Tak samo z solą morska należy uważać bo jak jest katar to moze przenieść sie infekcja na uszy. Lepiej nawilzac powietrze i odciagac glutki, my to robimy frida, bo gruszka odpadła w przedbiegach;-)

reklama
Do góry