reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

madzia
właśnie tak jak napisała kasica te zwykłe to dostaje dziecko za jednym razem kilka wkuć, do tego te skojażone to mniejsza ilość substancji dowstrzyknięcia. A dzieci ponoć boli to rozprzestrzenianie się szczepionki w ciałku. Z tego co czytałam to dzieci bardzo dobrze znoszą te skojażone, ponoć są lepsze od tych refundowanych. Ale ile w tym wszystkim prawdy to ja już nie wiem, dlatego się zastanawiam.
u nas szczepionki chcą sfinansować dziadkowie na szczęscie więc kusi mnie żeb na wszystko zaszczepić, ale cyz to ma sens ?

reklama
asia my szczepimy na większość, ale rozkładamy to w czasie Ja sobie nie wyobrażam dawać dziecku 6w1, rota + meningokoki i pneumokoki więc u nas to jest tak:
według kalendarza szczepień 6w1 i rota, potem meningokoki (na MMR nie szczepimy) i jak mała skończy 24 m-ce zaszczepimy na pneumokoki. Nie szczepimy na ospę wietrzną, jak na razie.

My w zaleceniach mamy wit. D od początku zycia dziecka przez okres karmienia, od 8 doby do 3 miesiaca wit. k, po 3 miesiącu Multicebion.
Szczepionki tez zawsze biore skojarzone, nie wiem jak bedzie tym razem bo nie wiem co sie zmieniło. W piatek idziemy do pediatry to nam pewnie powie.

Dzięki dziewczyny, mała już dziś dostała wit.D

A powiedzcie mi jeszcze czy Wasze maluszki też mają taką popękaną skórkę??? małej normalnie płatami schodzi, az ma strupki w zgięciach. W szpitalu jej niczym nie smarowali po kąpieli, a jak polożna mi ją ubierała do wyjścia to jak zobaczyłam co ma pod paszkami to myslalam że się popłaczę, pod paszkami jest cała czerwona. Teraz ja smaruję oliwką i Bepanthenem, oby jej szybko to przeszło

Kamilkowi też skóra schodzi płatami zwłaszcza ze stópek. Ja kąpie w olejku do kąpieli Balneum, ale jakoś poprawy nie widzę.
Jeśli chodzi o szczepionki to ja tak samo jak przy Krzysiu biorę 5w1 plus rotawirusy. U nas synek zniósł bezobjawowo i mam nadzieję że tym razem też tak będzie.

Mam ważne pytanie do wszystkich mam chłopców. Jak dbałyście, dbacie o higienę części intymnych niemowlaka/chłopca? Chodzi mi o czyszczenie, aby zapobiec stulejce.

My na razie boimy się robić coś na siłę, więc jak w przyszym tygodniu udam się do Consultate Biureau (do lekarza na wizytę) na co tygodniowe ważenie, to tam dopytam dokładnie pielęgniarkę.

reklama
Ja też bedę szczepić skojarzonymi, tylko nie wiem czy 5 czy 6w1. Iga miała 5 w1 i było wszystko super. Jest to jakiś koszt, ale nie wyobrażam sobie żeby kuć małą 3 razy..brrrr....
Nam już skóra nie schodzi..za to martwi mnie pępek, odpadł, ale jest brzydki, została taka żółta kulka, położna i lekarz kazali jeszcze psikać i zobaczymy na kolejnej wizycie, bo jak to się nie skruszy, to będą małej lapisować- nie wiem co to znaczy, muszę poczytać..

Do góry