reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

aaa to czyli z tym charczeniem dzieciaczków to chyba normalne, bo Franek też tak robi ja oczywiście panika że coś mu się dzieje, oprócz psikania solą musze też zminiejszyć temperaturę w sypialni, bo chyba za ciepło jest i ciężko mu się oddycha
Ewelina ja Cie podziwiam, zreszta wszystkie dziewczyny co maja więcej niż jedno dziecko, bo ja przy tym moim jednym ogarnąć się nie mogę

reklama
Nam skóra schodziła, ale już przestała.Smarowałam oliwką, ale to nic nie dawało. Teraz kąpiemy się tylko w olian i niczym nie smarujemy i jest ok.
Pępek też ostający, brzydki, ale odpadł wczoraj i mam nadzieję, ze też się wchłonie.

Ja dla mojego najmłodszego synka kupowałam szczepionkę - nie pamiętam co to było, ale wiem, że między innymi Hib.
Tutaj jest to szczepienie normalnie w planie szczepień na NHS - w Polsce płaciłam i to sporo.
Nie wiem czy szczepia tu w UK na rotawirusy. Chciałabym - i wiem, że tylko do któregoś miesiąca życia. Dziewczyny Kochane z UK - wiecie coś na ten temat?

Nie wiem co z tą skórą - połozna mówiła, żeby oliwką smarować - ale to nic nie daje. Pierwszy raz widzę, żeby az tak schodziła. Trochę się martwię. Chciałam kupić Oilatum - i - szok :szok: nie chcieli mi sprzedać. jest tylko w aptece - a tam odmówili mi i powiedzieli, że tylko na zlecenie lekarza. Zaskakują mnie tutaj - naprawdę...

Ewelina, naszemu synkowi też skóra schodzi masakrycznie, jak z węża. Kąpiemy go w wodzie z oliwką- w połączeniu z wodą oliwka lepiej się wchłania w skórę i nawilża ją od środa. Położna zresztą odradzała nam smarowanie suchego ciałka tylko oliwką, bo wówczas nawilżamy tylko zewnętrzne warstwy. Leoś już po pierwszej takiej kąpieli wyglądał o niebo lepiej. Robimy mu takie kąpiele 5 minutowe, tak żeby był zanurzony ile się da (na pępuszek musimy narazie uważać). Ale z tym oliatum dziwnie, że nie możesz tego kupić.

Ja bedę szczepić tylko tymi obowiązkowymi.Przerazaja mnie te skojarzone bo mnie przeraża fakt że podaje sie naraz takiemu maluszkowi kilka szczepów kilku chorób.Dla takiego małego organizmu jak dla mnie to zbyt duże obciążenie.Więc wole tak pojedyńczo.
Córek nie szczepiłam na rotawirusy i nigdy mi później nie złapały tego tak samo na pneumo i meingokoki.Przy Julce nie było takiego rozgłosu o tych bakteriach i jakos mi nie chorowała więc dla nie to zbyteczne.
Ewelinka tutaj mówią u nas że na rotawirusy trzeba podać wszystkie dawki do 6 miesiąca życia dziecka.Zreszta tutaj jest stronka o tych szczepieniach
Powstrzymaj rotawirusy

Nie dodałam, że po tej szczepionce skojarzonej - mój Igorek nie odczuł dosłownie nic.
Jak przyjechaliśmy tutaj doistał zwykłe szczepienie obowiązkowe - i był bardzo, bardzo chory - gorączka do 40 stopni. Wystąpiły też objawy choroby na która był szczepiony. Walczyliśmy z tym ponad tydzień - z resztą pisałąm kiedyś o tym na forum.
Więc nie ma reguły - że po skojarzonych dzieci odczuwaja to bardziej...niestety.

W sumie to masz rację.Bo nie wiemy na co nam maluszek zareaguje ale wole wiedzieć że po pojedynczej bedzie reakcja i wiem wtedy ze na ten konkretny szczep zareaguje a przy skojarzonych sie tego nie wie ;-).Moje panny szczepienia zniosły bardzo dobrze.

reklama
Ja Sankę szczepiłam 6w1 i rota, MMR nie wyraziliśmy zgody, po roku poszły meningokoki i tu zaczęły się choroby, ale mała też zaczęła chodzić do żłobka, więc może to stąd, teraz zimą będą u niej pneumo.

Samantę szczepimy według podobnego schematu, na początek 6w1 i rota, zamiast MMR podamy meningokoki i jak skończy dwa latka to pójdą pnuemo

Madzia a co to za różnica czy podajesz w jednym miejscu te szczepy za jadnym razem czy podajesz je w kilku miejscach i dziecko jest wkuwane x razy, nie masz ich rozłożonych w czasie, tylko w miejscach. Udowodnione jest, że szczepionki skojarzone (5w1) są łagodniejsze i dzieci z poważną alergią lub kłopotami neurologicznymi są szczepione nimi jako szczepionkami refundowanymi według zaleceń neurologa.

Do góry