reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pielęgnacja naszych maluszków od A do Z ...

Ja przemywałam kikut w środku patyczkiem do uszu nasączonym alk70%, tak żeby był czysty i suchy od tych glutów. Wczoraj odpadł i zaczyna się robić ładny.

reklama
U nas też na bodach są takie plamy jakby z krwi od pępka. Też nie wiem co z tym robić, minął już drugi tydzień a pępek bez zmian, taka czarna kulka w środku i ani myśli odpaść.

Gośka ale pępek sam w sobie odpadł czy nie? U mnie po odpadnięciu pępka zbierała się tam krew i zasychała. Położna kazała to za każdym razem oczyszczać - czyli na chama patyczkiem moczonym w spirytusie wycieram tą zaschniętą krew i zostawiam to czyste (Małą to nie boli - może tylko troszkę denerwuje). Niby jak nie robi się tego to później może zarosnąć i ropieć.

Ja polecam do kąpieli Balneum (choć podobno skład taki sam jak Oilatum soft) oraz do pielęgnacji maluszków kosmetyki firmy Weleda. Są bardzo naturalne, ziołowe: balsam, oliwka, krem do ciała i do twarzy, olejek do kąpieli.

A na zaczerwienioną pupkę i odparzenia nie ma nic lepszego niż Sudocrem.

Ja mam sudocrem i mały na niego dobrze reaguje.Mam nawet spory zapas bo z cztery opakowania i czasem jak dziewczynki cos "tam "poszczypuje to im smaruje i pomaga bardzo.
A ja właśnie siedzę sama bo rodzinka wybyła na impreze basenową do koleżanki mojej Julki.Bartus spi obok więc mam czas na forum

nie wiem czy odpadł, chyba nie, to jest taka czarna kulka wepchnięta w środek pępka, taki jakby wielki strup.

czyli kikut odpadł. strupek tez odpadnie u nas wyglądało to tak samo i mniemartwiło na początku i zaschnięta krewka też z niego odpadała. Ale położna i lekarka uspokoiły że tak ma być. Ja psikałam tylko octeniseptem , i najpierw odpadł wielki stróp a potem zrobił się jeszcze jeden mniejszy.

reklama
a u nas kikut jeszcze nie odpadł. tam pod ta czarną kulką się coś sączy, ale mały dziś nie dał mi tego przetrzeć gazikiem ze spirytusem, bo od południa jkiś marudny i drze i płacze w niebogłosy.

Do góry