reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

pielęgnacja maluchów

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Co szkoła, to inne rady...
Na zajęciach w szkole rodzenia z pielęgnacji maluszka mówili, żeby nie przesadzać z kosmetykami i np. Oilatum, Octenisept, czy Sudokrem odradzali, jeśli nic się nie dzieje ze skórką maleństwa. Dopiero jak są jakieś problemy, to wtedy polecali stosować...

reklama
oilatum i sudocrem to rozumiem ale octenisept? przeciez to sie do odkazania ran stosuje wiec jak mozna bez potrzeby?;)

oilatum i sudocrem to rozumiem ale octenisept? przeciez to sie do odkazania ran stosuje wiec jak mozna bez potrzeby?;)

nie mam pojęcia? Ale babeczka mówiła, żeby pępek tylko utrzymywać w suchości - dokładnie osuszać patyczkiem do uszu po kąpieli i przy każdej zmianie pieluszki. Powiedziała, że jesli nie ma żadnego zaczerwienienia, to nie ma potrzeby stosowania Octeniseptu, bo pępuszek szybciej się goi jak jest suchy... :/

a ja dodam jeszcze coś odnośnie pielęgnacji pępuszka- w 3 aptekach jak pytałam o specjalne środki, to polecali mi właśnie spirytus://. Koleżanka, która niedawno urodziła też używa spirytu, bo takie miała zalecenia od pediatry. I bądź tu mądy i pisz wiersze...

nie mam pojęcia? Ale babeczka mówiła, żeby pępek tylko utrzymywać w suchości - dokładnie osuszać patyczkiem do uszu po kąpieli i przy każdej zmianie pieluszki. Powiedziała, że jesli nie ma żadnego zaczerwienienia, to nie ma potrzeby stosowania Octeniseptu, bo pępuszek szybciej się goi jak jest suchy... :/

a to tez jest dobra metoda i nam rowniez o niej mowili w szkole rodzenia. octenisept jest o tyle lepszy ze przyspiesza gojenie i dezynfekuje wiec omijamy w ten sposob ryzyko infekcji pepuszka a alkoholu zawiera tyle co nic. natomiast spirytus to ostatecznosc jesli pepuszek nie chce przysychac albo jest zaczerwieniony.

a ja dodam jeszcze coś odnośnie pielęgnacji pępuszka- w 3 aptekach jak pytałam o specjalne środki, to polecali mi właśnie spirytus://. Koleżanka, która niedawno urodziła też używa spirytu, bo takie miała zalecenia od pediatry. I bądź tu mądy i pisz wiersze...

octenisept to zalecenie who ktore nie do wszystkich jeszcze dotarlo ;) dla mnie to troche hipokryzja ze mlode mamy nie chca uzywac za duzo kosmetykow bo to sama chemia a na pepek leja dziecku spirytus zamiast uzyc delikatnego octeniseptu albo zupelnie niczego i pozwolic zeby sie samo zagoilo.
farmaceutow z przyzwyczajenia nie pytam nigdy o rade bo ich wiedza pozostawia wiele do zyczenia. ostatnio sie o tym przekonalam w kilku aptekach jak sie rozchorowalam w ciazy. jedni nie chca sprzedawac zadnych lekow bo ciaza, inni wciskaja ohydny *spam* bo to z przeznaczenia jest dla ciezarnych, jeszcze inni nie potrafia powiedziec czy dany lek mozna stosowac w ciazy. wole sobie poczytac ulotki lekow w internecie a w razie watpliwosci skonsultowac sie z lekarzem.
pediatra tez nie kazdy jest alfa i omega. przekonacie sie jak sie zaczna wizyty z naszymi maluszkami. mam znajome ktore po kilka razy zmienialy lekarzy zanim trafily na jakiegos sensownego, zreszta same dobrze wiecie na jakich koszmarnych ginow trafialy w ciazy niektore dziewczyny z naszego forum.
najlepiej sie wychodzi bedac zdrowym i omijajac sluzbe zdrowia z daleka a w szczegolnosci nasz kochany nfz ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
pediatra tez nie kazdy jest alfa i omega. przekonacie sie jak sie zaczna wizyty z naszymi maluszkami. mam znajome ktore po kilka razy zmienialy lekarzy zanim trafily na jakiegos sensownego, zreszta same dobrze wiecie na jakich koszmarnych ginow trafialy w ciazy niektore dziewczyny z naszego forum.
najlepiej sie wychodzi bedac zdrowym i omijajac sluzbe zdrowia z daleka a w szczegolnosci nasz kochany nfz ;)

Zgadzam się w 100%. Są lekarze, którzy nadal uważają, że należy niemowlakom przy każdej kąpieli odciągać napletek - tragedia!!!

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry